У ФРН відбуваються слухання щодо "Північного потоку" (Аудіо)

У ФРН відбуваються слухання щодо "Північного потоку" (Аудіо)

У німецькому Штральзунді відбуваються слухання щодо проекту газопроводу "Північний потік-2". Слухання стануть ще однією частиною отримання дозвільного посвідчення на будівництво цього суперечливого проекту.  Як відомо, проти активно виступають країни Балтії і Польща, вважаючи, що проект зробить Євросоюз заручником Москви. Серйозні питання залишаються і у Єврокомісії.

Про аргументи учасників слухань у Німеччині - наша кореспондентка у ФРН Ганна Снігур-Грабовська:

"П'ятиденні слухання, які проходять за зачиненими дверима,  почалися через півтора місяці після закінчення терміну подачі заперечень. Під час засідань німецькі галузеві відомства, громадські об'єднання та зацікавлені громадяни висувають свої аргументи за чи проти будівництва газопроводу.

Загалом на адресу Гірничого управління в Штральзунді і Федерального відомства морського судноплавства і гідрографії надійшло понад 200 заяв. Так, Всесвітній фонд дикої природи виступає проти надання дозволу на будівництво "Північного потоку-2". Захисники природи також вимагають збільшення компенсацій за передбачувану шкоду навколишньому середовищу. Свою незгоду з будівництвом газопроводу висловили і фермери з острова Рюген.

Німецьке земельне відомство вже пішло їм на зустріч і поки що заборонило подальший продаж упорядникам газогону ділянок на острові. Як повідомлялося раніше, незважаючи на санкції, запровадженні ЄС проти Росії, підготовчі роботи для реалізації проекту "Північний потік-2" тривають. Дозвіл на будівництво консорціум Нордстрім має отримати у ФРН, Швеції, Данії, Фінляндії та Росії. Почати будівництво планується наступного року, а запустити трубопровІд в експлуатацію – у 2019-му.

"Північний потік-2" прокладатиметься по дну Балтійського моря від російської бухти Нарва до німецького Любміна і коштуватиме приблизно 9 мільярдів євро. Нагадаю, перша гілка Нордстрім протяжністю у тисячу двісті км запрацювала у 2011 році. Акціонерами другої гілки є російський Газпром і енергетичні концерни ФРН, Австрії, Нідерландів та Франції. "Північний потік" зможе пропускати до 55 млрд кубометрів російського газу на рік, що покриватиме десять відсотків від загального споживання блакитного палива в Європі".

Ганна Снігур-Грабовська, з Німеччини, для Українського Радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!