Україна сподівається на принципову позицію Фінляндії

Україна сподівається на принципову позицію Фінляндії

Україна сподівається на принципову позицію Фінляндії у питанні будівництва російського газогону "Північний потік - 2". Про це сказав сьогодні у Гельсінкі Президент Петро Порошенко, який перебуває у Фінлядії із офіційним візитом.

Йдеться про черговий російський проект будівництва газогону до країн ЄС в обхід території України, який Росія планувала реалізувати спільно з європейськими партнерами.

Тим часом, 21 січня німецьке видання "Der Standard" повідомило, що Російська нафтогазова компанія "Газпром" самотужки платитиме за будівництво трансбалтійського газопроводу "Північний потік-2", оскільки європейські партнери відмовилися від своїх планів участі у цьому проекті принаймні в найближчому майбутньому.

Компанії "Енжі", "ОЕмВі", "Шелл", "Юніпер" і "Вінтершелл" відмовилися від фінансової участі у проекті після того, як його вартість зросла до мільярда 750 мільйонів євро - це у два рази більше, ніж планувалось, йдеться у статті "Der Standard".

Торік керівники 8 країн Євросоюзу - Угорщини, Латвії, Польщі,Румунії, Словаччини, Чехії, Естонії і Литви - спрямували голові Єврокомісії Жан-Клоду Юнкеру лист із протестом проти будівництва газопроводу "Північний потік-2", який мав подвоїти пряме постачання газу з Росії до Німеччини. Лідери цих європейських країн наполягали, що проект не сприяє диверсифікації газопостачання до ЄС.