Письменник Юрій Андрухович отримав медаль Ґете за 2016 рік

Письменник Юрій Андрухович отримав медаль Ґете за 2016 рік

Письменник Юрій Андрухович, африканський фотограф Акінбоде Акінбії та директор Національного музею Грузії Давид Лордкіпанідзе удостоєні німецької медалі Ґете за 2016 рік. Про це повідомляє Ґете-Інститут в Україні. Офіційна відзнака Федеративної Республіки Німеччина вручається Ґете-Інститутом щорічно з 1955 року культурним діячам, які "проявили особливі заслуги у справі популяризації німецької мови та міжнародного культурного обміну".

Темою цьогорічного нагородження стала "Міграція культур - культури міграції". Юрій Андрухович, як повідомляють у Ґете-Інституті, удостоївся медалі за переклади текстів німецьких поетів на українську і "прокладання нового шляху до німецьких класиків" для українського читача. Своєю власною письменницькою діяльністю він знайомить німецьку публіку з літературними теренами своєї Батьківщини. Центральними темами в його літературі постійно виступають процеси переміщення і міграції Європою.

Юрій Андрухович, африканський фотограф Акінбоде Акінбії та директор Національного музею Грузії Давид Лордкіпанідзе отримають медаль Ґете 28 серпня, у день народження Йоганна Вольфґанґа Ґете, у німецькому місті Веймар. 2 вересня Ґете-Інститут та Посольство Федеративної Республіки Німеччина в Україні проведуть у Києві прийняття на честь українського лауреата.