Промінь рекомендує: DISTRESS із треком "Голоси"

Промінь рекомендує: DISTRESS із треком "Голоси"

DISTRESS — український HIP-HOP, NU JAZZ та R&B-виконавець родом із селища Білокуракине Луганської області. З 2014 року живе в Варшаві (після закінчення школи поїхав туди на навчання). В музиці років із десять, але професійно — останні два-три роки. У 2023 заснував інді-лейбл GK MUSIC. Також є власником та звукоінженером студій звукозапису GK STUDIO в Варшаві і в Києві. Раніше писав пісні англійською мовою, але після повномасштабного вторгнення в Україну перейшов на українську та закликав інших музикантів зробити так само. DISTRESS переконаний, що російській мові в українській культурі немає місця, і що це єдиний правильний вибір для артиста сьогодні. Свої погляди на ситуацію він виклав у треку "Лезо". На початку осені DISTRESS обіцяє порадувати своїх шанувальників дебютним альбомом. Вже навіть відома його назва "Ралі". Крім сольних пісень, в альбомі будуть колаборації з закордонними та українськими виконавцями. Загалом планується 13 треків, серед яких і сингл "Голоси", що потрапив у плей-лист "Промінь рекомендує". Про музичні амбіції, а також, ким надихається в творчості, DISTRESS розповів ведучим шоу РанокПро на Радіо Промінь Дмитру Захарченку й Лесі Антипенко.

0:00 0:00
10
1x

Фото з інстаграм-сторінки distresssssss

"Зараз моя головна ціль — це прославляння й зберігання української культури, чим я зараз і займаюсь" 

Привіт! Ти створюєш українську музику за межами України, це цікавий виклик. 

Так, все правильно, я зараз знаходжусь на своїй студії GK у Варшаві. Інакше не може бути, бо я українець, і після 24-го для мене все змінилось, як і для інших наших громадян. Зараз моя головна ціль — це прославляння й зберігання української культури, чим я зараз і займаюсь. Я стараюсь для того, щоб українці слухали тільки українську музику, звичайно, закордонну теж, але без російської давайте зараз. Тому максимально стараюсь, експериментую, щоб було цікаво слухачеві. 

Ти є власником і звукоінженером студій звукозапису GK STUDIO в Варшаві і в Києві. А можеш порівняти організацію цього бізнесу тут і там? 

Насправді не будемо забувати, що тут дуже багато українців. Тому я зазвичай працюю з українськими виконавцями. Тільки у Варшаві близько мільйона українців, тому є з ким працювати і є кому допомагати. Глобально порівнювати немає чого, бо все дуже подібно. Єдиний тільки "мінус", можливо, що тут місцева локальна аудиторія ще теж не прийняла тільки українську музику й продовжує десь там слухати російську. Але ми над цим теж працюємо, розвиваємо тут наших виконавців і нашу музику. Але це дуже подібно насправді. Я відчуваю себе як вдома, особливо коли приходять наші круті виконавці, то прям дуже круті відчуття, що ми навіть тут створюємо щось класне для нашої культури. 

"Поляки за останні 10 років роблять тільки польську музику. І їм це не заважає заробляти великі гроші, розвивати свою культуру й індустрію. Тому я як українець впевнений, що у нас теж буде крута сцена й крута індустрія, але для цього треба працювати, розвивати й чимось жертвувати. Наприклад, заробітками з музики, концертами, але це інвестиція в майбутнє" 

В тебе дуже чітка й зрозуміла позиція. Я зараз кажу про відмову від російського. Але точно знайдуться слухачі, які скажуть, що сидячи в Польщі легко бути українцем. Що б ти відповів цим людям? 

Відповім, що коли почалась війна, я був у Харкові, теж частково це пройшов і відчув те, що відчули дуже багато людей. І взагалі треба пам’ятати своє коріння й завжди думати про те, що ти українець. Наприклад, поляки за останні 10 років роблять тільки польську музику. Вони мають дуже багато слухачів, мають величезну підтримку і їм не заважає це заробляти великі гроші, розвивати свою культуру й індустрію. Тому я як українець впевнений, що у нас теж буде крута сцена й крута індустрія, але для цього треба працювати, розвивати й чимось жертвувати. Наприклад, зараз жертвувати заробітками з музики, концертами, але це інвестиція в майбутнє. Тому можу сказати цим людям, що, може, в моменті зараз було б хайповіше робити російськомовну музику, але в перспективі в цього немає майбутнього, принаймні, в нашій країні і в нормальних цивілізованих країнах. Тому я просто заздалегідь дивлюсь наперед. 

А ти своє майбутнє бачиш у Польщі? Бо насправді ти живеш там з 2014 року й, за відчуттями, ти там осів.  

Я майбутнє бачу таким, що ми будемо близько спілкуватись із сусідньою Польщею. Я вважаю, що Україна буде в Європейському Союзі й кордону, як такого, сподіваюсь, не буде. Ми будемо кататись і в Київ, і в Варшаву, будемо разом робити круті фестивалі, концерти, буде переплітатись наша культура також із польською, тому це для мене не проблема.  Звичайно, як і всі ми, я чекаю, коли буде все окей, коли наша країна стане вже повністю незалежна ні від кого, коли повернеться нормальне життя і я з великим задоволенням поїду додому в Луганську область. Я хочу в Києві культурно бути також присутнім. Такі мої плани. 

"Я зараз "копаюсь" у нашій українській музиці ХХ століття й стараюсь знаходити злитки золота і з них робити хіточки"

В розрізі пісні "Голоси" ти можеш окреслити, що таке альтернативний реп для тебе? Адже ти позиціонуєш свою творчість як альтернативний реп. 

Для мене конкретно зараз мій особисто альтернативний реп — я б його назвав NU JAZZ. Я дуже надихаюсь зараз французькими виконавцями, яких я дуже активно слухаю останній час.  Що вони роблять? Вони беруть вінтажні французькі семпли, наприклад, 50-60-их років і поєднують із сучасним звуком, наприклад, із сучасним трепом, хіп-хопом і це виливається в NU JAZZ. І це так само класно дістає наші традиційні музичні хвилі і більш сучасно звучить, що теж цікаво для слухача. Я зараз цим займаюсь, і цей трек "Голоси" — не виняток. Я ще активно переходжу на створення треків NU JAZZ на базі українських семплів. Тобто я зараз "копаюсь" у нашій українській музиці ХХ століття й стараюсь знаходити злитки золота і з них робити хіточки. Тому для мене на даний момент це альтернативний реп. Але взагалі альтернативний реп — це все, що не попсовий реп і для кожного він свій.       

Слухати пісню "Голоси" від DISTRESS, як і багато інших прем’єр, можна в плей-листі "Промінь Рекомендує 2024" на Spotify.