Зарядна станція дешевша, але інвертор-акумулятор прослужить довше — фахівець

Зарядна станція дешевша, але інвертор-акумулятор прослужить довше — фахівець

Ажіотажний попит на зарядні станції, акумулятори та інвертори призвів до зростання цін, але протягом місяця-двох ситуація стабілізуються, що дозволить купити відповідне обладнання відносно дешевше, зазначає фахівець з енергозабезпечення Микола Політикін. В інтерв'ю Українському Радіо він розповів, на що саме треба звертати увагу при виборі альтернативного електроживлення в умовах відключень. При цьому зауважив: якщо зарядну станцію можна підключити самостійно, то "інвертори і акумулятори однозначно встановлюються професіоналами, бо вони налаштовуються". Дешевше коштуватиме зарядна станція. Але "це повинен бути заводський виріб", – наголошує фахівець. Варіант інвертор-акумулятор дорожчий, проте він підійде і для квартири, і прослужить довше. Але остерігайтесь підробок і саморобних пристроїв. "Такі саморобні пристрої –  найбільша загроза", – попереджає Політикін. 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне зображення із сайту Pixabay 

2 шляхи боротьби з відключеннями – генерація або накопичення

Із чого варто почати шлях альтернативного живлення для власної оселі?

По-перше, хочу сказати, що сьогодні у нас для енергосистеми дуже складна ситуація з відключеннями. Бо крім того, що люди страждають від відключень, сама енергосистема теж страждає. Розподільчі станції, трансформатори – все це обладнання не розраховане на такі режими, коли 6 годин немає світла, а за 2-3 години треба включити всі електроприлади і зробити всі свої хатні справи. Тому дуже актуальне питання – резервування або генерації. По-перше, треба відразу сказати, що є 2 шляхи боротьби з відключеннями. Це або генерація електроенергії – генератори, або накопичення – зарядні станції, інвертори з акумуляторами і таке інше. Їх принципова різниця в призначенні. 

Зарядна станція

Давайте почнемо із побутового користувача. Що найпоширенішим зараз є для квартир? 

Якщо казати про квартири у висотних будинках, то треба ще й казати про будинок. У нас є будинки 28 поверхів, 18 поверхів, і є проблеми з ліфтами і водою. Тобто людина може забезпечити собі квартиру, в неї буде Wi-Fi , освітлення, чайник, але не буде води і не буде ліфта – це не дуже комфортно. Тому для багатоквартирних будинків – це питання будинку і питання квартири. Якщо ми говоримо про квартиру, то однозначно для квартири неможливий варіант використання генератора. Бо, по-перше, шум, а по-друге – безпека, вихлопи і таке інше. Тобто не можна такого робити. Тому залишаються зарядні станції, на кшталт EcoFlow, Bluetti, Jackery тощо. Вони, до речі, дійсно дуже зручні. Їх часто використовують, бо це вже готовий, налагоджений елемент. Ми знаємо, що вона зібрана, протестована. Але у такої станції є недоліки. Головний недолік – вона невеликої потужності і ємності. Для всіх приладів є два параметри. Встановлена потужність – це кіловати. І ємність акумулятора – це час, який він може видавати ці кіловати. Відповідно, зарядну станцію ми можемо підключити самостійно, без спеціаліста. Але в будь-якому питанні резервування для квартири чи для будинку, перший крок – це визначення, що саме ми будемо підключати. Так, хочеться все, і кондиціонер, і електроплиту, і мікрохвильову. Але це дорого. Тому, скоріш за все, ми будемо підключати щось окреме, так званих критичних споживачів. Тобто їх треба виділити і під них підбирати за потужністю зарядну станцію. 

Інвертор-акумулятор

Але є люди, які підключають прямо всю квартиру. Можливо, вони не вмикають бойлер і кондиціонер, але принаймні холодильник, телевізор, Wi-Fi, освітлення працює. Як правильно в цьому випадку все зробити і підключити?

У цьому варіанті, коли ми підключаємо до електрощитка, який є в квартирі, треба звертатися до електрика. Тому що не кожна людина електрик і ми не можемо рекомендувати загалом лізти в щитки, підключати проводи, перемикати автомати. Це треба зробити правильно. Але таким чином заживити квартиру можна. І тут друге питання, що є крім зарядних станцій? Зарядні станції прості, вони комплектні, з ними зручно, але вони не великої потужності –  до 1-2 кВт. Якщо треба більше і заживити всю квартиру, то це вже інвертори і акумулятори. Це інше рішення, воно системне. І ці інвертори і акумулятори однозначно вже встановлюються професіоналами, бо вони налаштовуються. Тут треба мати фах, бо інакше можна наробити шкоди.

А за яким принципом вони працюють?

Принцип схожий, як і в зарядної станції. В зарядній станції просто зібрано все в окремому корпусі. В чому принципова різниця, крім того, що зарядну станцію можна придбати і встановити самостійно, а інвертор повинен налаштовувати фахівець? Зарядна станція, в принципі, не призначена для таких режимів, як у нас. Так, вона дуже швидко може зарядитися, але кількість циклів у неї буде менша, ніж в інвертор-акумуляторі, якщо його правильно налаштувати. Тому, якщо ми налаштовуємось, як мінімум, на декілька років такого режиму, то є рекомендація придбати інвертор-акумулятор навіть для квартири. Але це повинно бути правильне обладнання, бо його зараз дуже багато, багато виробників, постачальників і ажіотажний попит привів до складності вибору.

Які плюси і мінуси у таких пристроїв? І як довго вони можуть прослужити?

Прослужать вони в залежності від експлуатації. Якщо ми їх будемо використовувати кожен день в режимі 2 зарядки і 2 розрядки, то я не думаю, що вони прослужать більше року-двох. Є поступова деградація акумулятора, є режими зарядки. Тобто це не те обладнання, яке можна буде тривалий час використовувати. Але воно зручне. 

Дешевше зарядна станція, але довше прослужить інвертор-акумулятор

Наш слухач запитує: "Який прилад у квартирі треба мати, аби працювали холодильник і комп'ютер?"

Холодильник – це невелике споживання. Воно може бути різне, але це переважно до пів кіловата. Комп'ютер – те саме. Тому, це може бути як зарядна станція, так і системне рішення з інвертором-акумулятором. Дешевше буде зарядна станція, але довше прослужить інвертор-акумулятор. І інвертор-акумулятор дозволяє збільшувати потужність. Тобто можна доставити ще один інвертор паралельно, можна збільшувати кількість акумуляторів і таким чином збільшувати час автономної роботи. Якщо говорити про вартість, то ціна зарядних станцій може коливатися від 20 до 100 тис гривень. Це залежить від виробника і потужності. Рішення з інвертором-акумулятором, скоріш за все, починається від 100 тис гривень. 

             Микола Політикін. Фото: facebook/n.polytykin

До жовтня-листопада ситуація з відключенням буде покращуватись, а далі…

Люди запитують, до чого готуватися восени та взимку?

Сьогодні ми бачимо, що дещо покращилась ситуація з відключеннями, на цьому тижні. Це пов'язано з тим, що з одного боку запущені атомні блоки, а з іншого – змінилася погода. Ми не можемо спрогнозувати дії ворога, на що вони звернуть увагу і чи зможемо ми все захистити. Але ми можемо прогнозувати піки. У нас завжди є літній пік споживання, коли найвища температура. І завжди є зимовий пік споживання, коли запускається опалення, але люди ще вмикають опалювальні прилади. І є поставка обладнання. Тобто я прогнозую так, що найближчим часом ситуація з відключенням буде покращуватись, десь до жовтня-листопада. А в жовтні-листопаді знову погіршиться і, можливо, ми повернемось до графіків відключень, які були минулого тижня.

Щодо обладнання. Сьогодні є ажіотажний попит на інвертори, на гібридні інвертори, на сонячні електростанції. Тому сьогодні мені взагалі важко щось сказати про ціни, бо вони нестабільні. З одного боку, ажіотажний попит, з іншого боку ввозяться товари з AliExpress. Є практика, коли люди передплачують і чекають 2-3 місяці, поки воно приїде. Але я думаю, що протягом місяця-двох ціни стабілізуються. На це вплине і скасування ПДВ, мит і насичення ринку. Тобто протягом двох місяців, я думаю, буде дуже гарна ситуація для того, щоб закупити обладнання на зиму. Що буде взимку, спрогнозувати важко. У будь-якому разі, восени буде гірше. Чи тривалий час, ми не знаємо.

Саморобні пристрої – це найбільша загроза

Питання безпеки. Зарядна станція задимілася. В чому причина і що робити?

Дійсно, таке трапляється. По-перше, повинен бути відомий виробник – це єдине, що може нас якось застрахувати. По-друге, це повинен бути заводський виріб. Сьогодні є дуже багато проблем саме із саморобними пристроями. Є дуже велика кількість акумуляторів різних типів і є практика використання б/в-комірок від електрокарів. Вони літієві, дуже пожежонебезпечні. І такі саморобні пристрої – це найбільша загроза.

Чи може бути причина поломки у неправильному підключенні чи експлуатації станції? 

Я вже казав, що зарядну станцію можна напряму підключати просто подовжувачем до конкретного прилада – комп'ютера або іншого пристрою, прямо в розетку. Якщо ж ми підключаємо до всієї системи, то там є проблеми, оскільки є фаза, є нуль, є будинкова система. Це дуже небезпечно. Тому ми не можемо рекомендувати людям, як правильно це зробити. Це повинен робити професійний електрик. До речі, хочу зазначити, що є інформація, що запускаються кредити для населення, для фізичних осіб, для підприємців саме на енергоефективне обладнання – інвертори, акумулятори, сонячні панелі. Я ще не користувався цією можливістю. Але це теж можливість для людей купити сьогодні і поступово виплачувати. 

Розраховувати на сонячні панелі взимку не варто  

Наскільки ефективним рішенням можуть стати сонячні панелі? Якої потужності вони повинні бути, щоб забезпечити невеликий будинок? 

Середня потужність однієї сонячної панелі 400-600 Вт. Відповідно, ми дивимось на покрівлю, скільки можна панелей розмістити. Але принципово тут треба розуміти, що в квартирі сонячна панель не врятує, вона не забезпечить вам споживання. Те, що ви зможете розмістити на балконі, не потягне кондиціонер. Не вистачить. Це одне питання. Друге питання – сонця взимку мало. Тобто, взимку ми отримуємо зниження виробітку від сонячної електростанції до 10% від літнього піку. Тому взимку не можна розраховувати на сонячні панелі. Але влітку для приватного будинку сонячні панелі з інвертором і акумулятором взагалі можуть повністю закрити споживання протягом доби. Для приватних будинків це дуже гарне рішення. Для квартир – не дуже гарне, але можливе.