badactress: Я дуже схильна втілювати власний досвід у пісні — для мене це певна сублімація

badactress: Я дуже схильна втілювати власний досвід у пісні — для мене це певна сублімація

Блогерка badactress (Нюра) здобула популярність як ТікТок-акторка. У своїх відео вона піднімає теми ЛГБТІК+, стосунків, фетшеймінгу та прав жінок. Кар'єру співачки вона розпочала у 2022 році. Днями артистка презентувала повноформатний альбом "Легкий спосіб кинути хлопця", у якому розповіла про всі етапи, які вони з колишнім бойфрендом пережили в стосунках.

 В ефірі шоу "Вікенд нової музики" на Радіо Промінь  badactress поділилася з ведучою Ксенією Івась історією створення альбому "Легкий спосіб кинути хлопця", розповіла про токсичні стосунки і висловила думку про те, чи існують ідеальні чоловіки.

0:00 0:00
10
1x

Фото: Лілія Лилик, Радіо Промінь

Мій колишній допомагав мені записувати пісню "Плакати й палити", в якій я співаю про те, що хочу, аби він страждав після розлучення

Нюро, назва твого альбому звучить як інструкція. Чому ти вирішила розповісти про те, як кинути хлопця?

Назва альбому "Легкий спосіб кинути хлопця" натхненна книжкою Аллена Карра "Легкий спосіб кинути палити", яку вважають базою в допомозі з цією залежністю. А я в якийсь момент усвідомила, що мої токсичні стосунки теж були для мене певною залежністю, тому цим альбомом вирішила показати, що позбавляюсь залежності. Саме тому ця назва й звучить ніби якась інструкція.

Аллен Карр запевняв, що якщо ти прочитаєш книжку до кінця, 100% кинеш палити. Чи варто боятися слухати твій альбом від початку до кінця тим, хто не планує розлучатися зі своїми половинками?

Насправді ні. Думаю, проблема в тому, якщо ти вже впізнаєш себе в моїх піснях, тобі варто замислитися над тим, чи цінні ці стосунки, а якщо не впізнаєш, — не думаю, що мої пісні якимось чином відгукнуться тобі, вони просто будуть приємними на слух.

Можливо не варто нікого кидати, а спершу розібратися в собі й зберегти стосунки? 

Воно не завжди так працює. Якщо виникає питання, чи кидати взагалі, швидше за все якісь етапи вже були пройдені. Ми дуже рідко говоримо про розлучення, якщо це рішення ще не прийняте і якщо немає факторів, які спричинили його прийняття. В моїй історії стосунки тривали півтора року, з яких пів року були розмови, обговорення, терапевти, психологи, і в якийсь момент настає розуміння того, що сенс альбому "Легкий спосіб кинути хлопця" у його порівнянні із залежністю. Для тебе всі ці розмови й обговорення —  лише спосіб відтягнути вихід із залежності. Це як люди, які довго палять і починають це робити менше, виправдовуються тим, що різко кидати палити не можна. Така ж ситуація й зі стосунками, адже в якийсь момент стає 100% зрозуміло, що час їх завершувати, але з'являється "ну ми ще поговоримо", "ну ми ще до терапевта сходимо". Сходили, багато разів сходили, але в якийсь момент треба приймати рішення.

Зараз багатьох здивує той факт, що в тебе на альбомі є фіт із твоїм колишнім…

Так, є. Скажу навіть більше, декілька пісень з альбому записані вдома у колишнього на його мікрофон. Він сидів за пультом і мене записував. Додам, що це пісні не з позитивним меседжем до нього. Наприклад, він допомагав мені записувати пісню "Плакати й палити", в якій я співаю про те, що хочу, аби він страждав після розлучення, що я бажаю йому всього найгіршого, і він сидів це все записував. 

А з ким ще ти працювала над цим альбом?

Це мій саундпродюсер Krechet. Ми познайомились на початку моєї кар'єри і з ним ми працювали над усіма піснями, створеними під його саундпродюсуванням. Я записувалась на багатьох студіях, причина цьому проста — фінансова. Більшу частину альбому записував мій друг сліпток, він вигадував мелодії та допоміг змусити цей альбом звучати "смачно". У нього є власна студія в Черкасах, я їздила до нього, а потім ми з ним продовжили записувати на Black Beats Records.

У якийсь момент я відчула, що можу вилити вир своїх емоцій на біт і забути про це

Чи думала ти вже про те, в якому випадку альбом "Легкий спосіб кинути хлопця" втратить для тебе актуальність?

Це концептуальний альбом. Він розповідає всю історію моїх стосунків від початку й до кінця — від закоханості до розриву стосунків. Цікаво, що кожна з цих пісень була написана в різні періоди наших відносин : коли я закохалася, коли посилилися почуття. Це приємні пісні, але для мене вони вже на момент релізу були не актуальні. Думаю, саме ці почуття я вже не відчую, будуть якісь інші. А ці пісні занадто сильно відображають конкретний момент мого життя.

А чи завжди треба співати про власний досвід? Можливо, варто залишити його в минулому та рухатися далі?

Я поділяю свою творчість на власний досвід і просто прикольну ідею, але я дуже схильна втілювати власний досвід у пісні, тому що для мене це певна сублімація й терапія. В якийсь момент я відчула, що можу вилити вир своїх емоцій на біт і забути про це. І я розумію, що не дарма страждала й плакала, адже тепер у мене є прикольна пісня про цю емоцію і я отримала з неї якийсь результат. 

Ти не боїшся, що ці пісні стануть для тебе болем?

Наші стосунки з колишнім були доволі проблематичними, ми болісно розлучалися. Мені багато хто писав, що записувати пісню з колишнім, щоб він став постійною частиною твоєї творчості, — не найкращий варіант. Я настільки ставлюся до своєї творчості з любов'ю, що мені подобається, те, що я можу сублімувати будь-що в цей момент. Це як, коли люди фотографуються, чи знімають відео, коли вони плачуть. Вони ж не думають, що така світлина нагадуватиме їм про біль. Я те ж саме відчуваю, коли слухаю свої пісні, в яких зобразила якийсь біль, я не фіксую його в композиції, а просто виливаю його й виходить продукт, що існує окремо від мого болю. 

Чи бувало в тебе таке, що ти придумала собі кохання й почала вимагати від партнера більшого, ніж він міг тобі запропонувати?

Все, що ви описали, присутнє майже в усіх моїх стосунках, бо у мене тривожний тип прив'язаності. Я завжди вимагаю від партнера трошки більше, ніж він може дати, тому що маю з цього приводу тривогу бути покинутою й що мене люблять недостатньо. Якщо говорити про вигадане кохання, у мене такого немає, тому що я дуже не люблю почуватися приниженою та перебувати в слабкій позиції. Коли ти створюєш ілюзію, що людина тебе кохає й починаєш вимагати від неї підтвердження цьому,  — для мене це принизливо. Якщо я не відчуваю достатньо для себе, я швидко відвертаюся. Ти або даєш мені повноцінну любов і турботу, або на цьому все. 

Роботу над якими помилками ти проведеш перед тим, як почати нові стосунки?

Минулі стосунки залишили в мені багато травм. У мене з'явилися проблеми з довірою, впевненістю у партнері. Я ніколи не була людиною, яка перевіряє чужий телефон, а після цих стосунків я такою стала. Тому, як мінімум, перед майбутніми стосунками я прибиратиму ці наслідки. Також у мене великі проблеми із самоповагою, тому що у мене занижена самооцінка, я дуже чіпляюсь за партнера й інколи дозволяю йому робити те, що не варто робити в стосунках. Мені здається, якщо я цього не дозволятиму, то мене кинуть. 

Чи існують ідеальні хлопці і як знайти хлопця своєї мрії?

Я вважаю, що, мабуть, ідеальних хлопців не існує, так само як і загалом людей. Більшість ідеалізованих образів хлопців написали жінки й зазвичай в реальному житті таких не існує, тож треба припинити займатися проєкцією цих образів.

Редакторка текстової версії — Олена Кірста

Відеоверсії ексклюзивних інтерв'ю з артистами дивіться на офіційному YouTube-каналі Радіо Промінь

Щоб не пропускати кращі українські прем'єри, підписуйтеся на подкаст шоу нової української музики "Селекція" та щоп'ятниці отримуйте на свій смартфон новий епізод програми.