Олександр Положинський: "Війна дає можливість викристалізувати наші моральні цінності"

Олександр Положинський: "Війна дає можливість викристалізувати наші моральні цінності"

Олександр Положинський повернувся з новою піснею, знайти натхнення на створення якої допомогла любов відданих слухачів.

В ефірі шоу "Вікенд Нової Музики" на Радіо Промінь музикант презентував пісню "На висоті" та розповів ведучій Ксенії Івась про те, як війна змінює життєві пріоритети.  

0:00 0:00
10
1x

Люди своєю енергетикою запалили мене у творчому плані

Олександре, розкажи, будь ласка, як створювалася пісня "На висоті". Яка її історія? 

Рік тому, на початку березня, я дав перший за час перебування у лавах Збройних сил України концерт. До того дев'ять місяців був у ЗСУ, навіть трошки більше. За той період написав лише одну пісню "Як ти там?". Не тому, що не було можливості, просто мені не писалося. І от з аншлагом відбувся концерт. Ми ще зробили повторний виступ. Я побачив, наскільки це важливо для тих, хто прийшов на ці концерти. Люди своєю енергетикою запалили мене у творчому плані. Тому з березня минулого року я потрошку  знову почав писати пісні. "На висоті" – одна з перших композицій після тієї паузи, написана на початку березня минулого року. Вона, можна сказати, узагальнено "збройносило-українська". Тобто досвід мій власний, людей, з якими я служив, спілкувався, з якими зводила доля поза моїм підрозділом, вилився в цю пісню. Варто згадати, що створювати "На висоті" мені допомагали музиканти: гітарист Сергій Гризлов, який служить у Збройних силах України, має великий бойовий досвід, бас-гітарист Олександр Булюк, барабанщик Григорій Олійник. Там, де в пісні чуєте багатоголосся, то це, можна сказати, хор ЗСУ. Просив військовослужбовців – своїх друзів, знайомих, хто був в Києві на лікуванні чи на підвищенні кваліфікації, зайти на студію й заспівати. 

В приспіві пісні є фраза про те, що "вже інші цінності в житті". Як ти змінився за період служби? Як змінилися твої цінності?

З пісні зрозуміло, про що йдеться. Зокрема про те, що на війні починаєш цінувати якісь прості, елементарні речі, на які раніше й уваги не звертав. Наприклад, на можливість поспати, помитися, випрати речі, поїсти смачної їжі. Все це було буденністю, але нині набуло великої цінності. Пригадую, у червні 2022 року в нашому підрозділі були проблеми з водою. Можливо, вперше у житті я пробув майже добу на спеці без питної води. При цьому ще доводилося рухатися, носити важкі вантажі. Пам'ятаю, коли нарешті ми знайшли воду, вона була заіржавіла, каламутна. Я настільки хотів пити, що кинув у воду таблетку для знезараження. Мав би зачекати пів години, але не витримав. Розчинив ту таблетку, десять хвилин потерпів і почав пити. Вода була з явним присмаком хлорки, чи що там додають в ті знезаражувальні засоби. У своєму звичайному цивільному житті я б подумав, що це жахлива вода і я таке ніколи не питиму. Але в той момент, коли пив воду, вона мені здавалася найсмачнішим напоєм за все моє життя. Думаю, у багатьох військових є й більш красномовні приклади, як змінилися життєві цінності та пріоритети. Звісно, йдеться не про моральні принципи, а про речі, які вийшли на перший план через війну, хоч до неї здавалися буденністю, не мали особливого значення. Гадаю, в більшості людей саме моральні принципи через війну краще проявилися, хтось утвердився у своїх переконаннях. Зараз ця вся війна, що триває довго, й обставини, у яких ми перебуваємо, дає можливість нам оці моральні цінності викристалізувати, загартувати, можливо, якихось і набути.  

Ти плануєш далі записувати пісні із Сергієм Гризловим, з цією командою, з військовослужбовцями, з якими ти видав пісню "На висоті"? 

В нашій сталій команді військовослужбовці тільки я і Сергій. Оскільки ми обидва перебуваємо в лавах Збройних сил України, нам дуже важко щось планувати. Ми почали роботу над піснею "На висоті" ще у квітні минулого року, а завершили тільки зараз. Дуже важко щось планувати, організовувати. Наприклад, мене два місяці не було в Києві, я їздив у відрядження на Донеччину. Сергій в цей час перебував в Києві, щось із хлопцями робив на студії без мене. Якби я перед виїздом не записав свій вокал, то й пісня не була б готова. Це взагалі сталося спонтанно. Я подзвонив саундпродюсеру Михайлу Лукʼяненку, висмикнув його з дому, коли він навіть не планував їхати на студію. Там ми за кілька дублів записали вокал. Я поїхав у відрядження, а хлопці продовжили студійну роботу. Звісно, ​​я б хотів це робити, тому що є пісні, бачення і бажання записуватись з тією самою командою. Але ніхто не знає, чи випаде така можливість і коли це станеться. Може, нам вдасться за короткий час записати кілька пісень, тим більше, що деякі композиції вже є в роботі. Якісь пісні просто в мені живуть, ми ще не починали працювати над ними. Але конкретних планів, на жаль, немає.

Редакторка текстової версії — Анастасія Герасимова.

Відеоверсії інтерв'ю дивіться на офіційному YouTube-каналі Радіо Промінь.

Щоб не пропускати кращі українські прем'єри, підписуйтеся на подкаст шоу нової української музики "Селекція" та щоп'ятниці отримуйте на свій смартфон новий епізод програми.