Ви можете стати здобиччю шахраїв, нікому не передаючи персональні дані — адвокат

Ви можете стати здобиччю шахраїв, нікому не передаючи персональні дані — адвокат

Ви можете стати здобиччю шахраїв, нікому не передаючи персональні дані, попереджає адвокат, юрист Державного центру безоплатної правничої допомоги Сергій Бреус. І зазначає: навіть якщо у людини є певна картка, яку вона нікому не передає, працівники банків рекомендують раз на рік змінювати пін-код. Нині сказати, що хтось гарантовано не потрапить до рук шахраїв, неможливо, стверджує юрист. "Люди помиляються, думаючи, що вбережуться від шахраїв, якщо видалять додаток "Дія" або не братимуть жодних банківських карток", – каже Бреус. Торік в Україні було відкрито майже 83 тисячі кримінальних проваджень за статтею "Шахрайство". Це найвищий показник за останні 11 років. 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото з відкритих джерел

На першому місці – шахрайства в інтернеті

  Які нові схеми шахрайства з'явилися останнім часом?

Насамперед, хочу зазначити, що кількість кримінальних справ за статтею "Шахрайство" є набагато більшою. Тому що зазвичай шахраї використовують такі схеми, щоб люди втрачали незначну суму, і їм не хотілося далі займатися цим питанням. Наприклад, коли людина замовляє реальний товар в мережі інтернет, сплачує 400 чи 500 грн за, приміром, взуття, яке їй зрештою не надходить. Але людина думає про те, що 400 грн – це невелика сума, і її втрату вона якось переживе. Але в масштабах країни це насправді дуже і дуже величезні схеми. Тому статистика є набагато більшою. Друга, на превеликий жаль, проблема – це те, що правоохоронні органи не завжди відкривають кримінальні провадження. Вони не довіряють українським громадянам у тому, що ті постраждали від таких видів шахрайства. Якщо подивитися статистику різноманітних шахрайств, то на першому місці – шахрайства в інтернеті, коли люди або купують якийсь товар, або шукають додатковий підробіток. 

Зрозуміло, що воєнний стан негативно вплинув на фінансовий стан більшості громадян, кожен хоче заробити додаткові кошти. А враховуючи, що станом на сьогодні у нас дуже розвинений штучний інтелект, зробити відеоролики, наприклад, із промовою, умовно кажучи, президента про виплату 10 тисяч гривень, не складно. Але для цього потрібно перейти за посиланням, що вже є небезпечно. Або, наприклад, часто пропонують в інтернеті вкрай нескладну, але добре оплачувану роботу. Наприклад, збирати на дому ручки. Але перед цим шахраї просять скинути завдаток. Людина скидає завдаток 300-400 грн і в результаті не отримує ані ручок, ані додаткового підробітку. 

— Чи є групи населення, на яких шахраї спеціально полюють? Чи вони діють навмання? 

Зі своєї практики скажу, що шахраї просто шукають людей. А кожній людині притаманно вірити в дива, вірити у легкі гроші, легкий заробіток. Нещодавно ми допомагали людині старшого віку, яка нікому не надавала свої персональні дані і дані своєї картки. Вона поїхала до друзів в сільську місцевість. А коли повернулася, з її квартири вже виносили речі і меблі: приїхали нові власники. Людина в один момент за допомогою чорного нотаріуса залишилася без нерухомого майна. Тому в нинішній час сказати, що хтось не потрапить до рук шахраїв, неможливо. Люди помиляються, думаючи, що вбережуться від шахраїв, якщо видалять додаток "Дія" або не братимуть жодних банківських карток. Наведу ще один приклад зі своєї практики. В один день у людини просто вимикається телефон. Коли він увімкнувся на наступний день, почали надходити смс повідомлення про те, що людина отримала кредити. 

Отже, якщо ваш номер телефону не прив'язаний до ваших персональних даних, вашого паспорту, шахраї звертаються до оператора, кажуть, що загубили свою картку і просять її відновити. Тобто, якщо ваш телефон не прив'язаний до персональних даних, мобільний оператор може віддати ваші дані третім особам. 

"Маячок"

— Чи убезпечить в цьому випадку перехід на контракт? 

100%! Зараз мобільні оператори встановлюють знижку користувачам їхніх послуг, якщо вони себе персоналізують. Я, наприклад, надав мобільному оператору свої персональні дані, прив'язав номер телефону до прізвища, ім'я, по-батькові. Тож, якщо шахраї захочуть використати мій номер телефону, прийдуть до оператора і скажуть, що згубили свій номер телефону, оператор скаже: будь ласка надайте паспорт. І тоді ми надамо тобі доступ до телефону.  Чому на сьогоднішній день телефон має велике значення. З одного боку, ми дистанційно можемо отримувати великі сервіси, в тому числі, за номером телефону можна користуватися кредитними коштами. Тому треба завжди проводити, так звані, профілактичні заходи. Навіть якщо у людини є певна картка, яку вона нікому не передає, працівники банків рекомендують раз на рік змінювати пін-код. Бо ви можете, нікому не передаючи персональні дані, стати здобиччю шахраїв. 

Зі свого боку я би ще порадив працювати на випередження. І користуватися тими електронними ресурсами, які є станом на сьогодні. Щоб не стати жертвою шахраїв, які відбирають квартири, запам'ятайте: Міністерство юстиції відкрило доступ до державного реєстру прав на нерухоме майно. Кожен громадянин може перевірити, чи він ще досі власник своєї квартири. В моїй практиці був випадок, коли людина дізналася, що вже 15 років не є власником квартири. І під цю схему потрапило 10 квартир з будинку. Більше того, Мін'юст впровадив таку послугу, як "Маячок". Ти додатково сплачуєш щомісяця певну символічну суму, але якщо з твоєю нерухомістю щось відбувається, вона, наприклад, дарується або купується, ви відразу отримуєте смс-повідомлення.

— Що робити, якщо протягом кількох років телефонують, погрожують і вимагають повернути кредит, який людина взагалі не брала? 

Станом на сьогодні держава все ж намагається унормувати питання колекторів. Зараз колекторська робота значно обмежена, обмежений час, коли можуть телефонувати. Разом з тим, Національний банк України визнаний, як орган контролю за такими організаціями. Звісно, потрібно розібратися в ситуації. Тому що, якщо вам телефонують і кажуть повернути кошти, то з високою вірогідністю вам щонайменше кажуть рахунок. І по цьому рахунку вже можна визначити, хто вимагає ці кошти. Раджу людям користуватися послугами державної безоплатної правової допомоги. Ми допоможемо скласти запит до Національного банку і розібратися, хто безпосередньо людину турбує. 

Колектори


— Як поводитися, коли колектори телефонують, а номер невідомий? Запропонувати надіслати їм їхнє звернення в письмовій формі? 

Цілком можна це зробити. Нагадаю, що згідно з Законом "Про споживче кредитування" всі колекторські компанії, коли телефонують, зобов'язані представитися, повинні телефонувати винятково в робочий час з 9 до 18 години. Встановлене навіть обмеження по систематичності дзвінків. Тому звісно, по можливості, треба просити, щоб будь-які вимоги надавали у письмовому порядку. І вже тоді розбиратися, чи дійсно укладався такий кредитний договір.

Але якщо ви жодного кредиту не укладали, і вам телефонують незрозумілі особи, обов'язково зверніться до поліції з повідомленням про те, що особа постраждала від шахрайства. Ви це робите насамперед для того, щоб згодом можна було звернутися до суду і визнати такий кредитний договір недійсним. Суддя справедливо може у вас запитати, якщо, мовляв, ви не укладали цей кредитний договір і стали жертвами шахраїв, чому ж тоді не звернулися навіть до поліції

З усіх кримінальних проваджень до суду потрапляє близько 20%. Мета кримінальних проваджень – покарати злочинця. Але ніхто сам по собі не визнає кредитний договір недійсним. Уявімо ситуацію: шахраї від вашого імені без спеціальних на те повноважень взяли кредит. І навіть якщо було знайдено злочинця, банк все одно продовжує вимагати кошти, мовляв, у них є договір, будь ласка, повертайте кошти. У нас було багато прикладів, коли ми зверталися зі скаргами до Національного банку, він робив перевірку відповідних фінансових установ, і вже після цього банки або інші фінансові установи "давали задню" і казали, що не було ніяких кредитів. Але якщо вони продовжують свої дії, потрібно звертатися до суду, визнавати кредитний договір недійсним і при цьому подавати заяву про забезпечення позову, щоб на час розгляду справи банківська установа не нараховувала вам відсотки, штрафи, пені.  Якщо вам потрібна допомога, будь ласка звертайтеся до Державного центру безоплатної правничої допомоги за номером телефону 0 800 213 103. Лінія працює з 8:00 до 18:00. Також у нас діє телеграм-чат, тож навіть не виходячи з дому, ви можете написати юристу своє запитання. Також закликаю всіх користуватися ресурсами, які можуть допомогти. Часто в інтернеті ми робимо покупки або замовляємо послуги. Але важливо перевіряти ділову репутацію цієї особи. На сьогодні Мін'юст відкрив єдиний реєстр боржників, автоматизована система виконавчих проваджень. Ви можете в нього зайти, внести прізвище, ім'я, по-батькові людини, і повірити її на доброчесність. Шахраї дуже часто починають розмову з фрази "вам дуже пощастило", тільки сьогодні, мовляв, є для вас спеціальна пропозиція. Відразу зайдіть на сайт Мін'юсту, можливо ця людина вже в значній кількості судових рішень є боржником, її визнали шахраєм. 

Багато проблем є сьогодні і в сфері праці. Коли людина думає, що вона працевлаштувалася, що їй будуть виплачувати заробітну плату, насправді ж вона ніде офіційно не працевлаштована, їй ніхто навіть і не планує видавати заробітну плату. На сьогоднішній день у нас діє електронна трудова книжка, через електронний портал Пенсійного фонду, кожна людина може завантажити собі мобільний додаток Пенсійного фонду і бачити, чи дійсно вона офіційно працевлаштована. Чи від цього роботодавця треба тікати якнайдалі.

Що робити, якщо вам обіцяють легкий прибуток?

— Ви говорили про здатність людей вірити в дива і в легкі гроші. Що робити, якщо вам обіцяють легкий прибуток? 

Якщо вам пропонують щось подібне, візьміть паузу і порадьтеся. Чи з державною безоплатною правовою допомогою, чи з рідними. Шахраї максимально цього не хотітимуть. Ще, до речі, одна ознака шахрайського сайту: поряд з пропозицією буде годинник зворотнього відліку. Мовляв, залишилось кілька хвилин для того щоб скористатися нашою унікальною пропозицією. На превеликий жаль, правоохоронні органи не хочуть відкривати кримінальні провадження за фактом вчинення шахрайства відносно нас. Але нам вкрай потрібні ці звернення, якщо ми потім захочемо в судовому порядку оскаржувати кредити. Тут важливо запам'ятати такий лайфхак. Коли ви подаєте заяву про злочин, у поліцейських є 24 години, щоб відкрити кримінальне провадження. Якщо вони на наступний день під різними приводами цього не роблять, у людини починає відраховуватися десятиденний строк, щоб звернутися до суду зі скаргою, що поліцейські не відкривають кримінальне провадження. Поліцейські іноді так і кажуть, якщо, мовляв, ми вам відмовимо, тоді ви звернетеся до суду. Але це не відповідає дійсності. Поліцейські спеціально відтягують цей десятиденний термін, на 11 день надсилають вам лист, що криміналу немає. Людина звертається до суду а суд каже: шановний, ви ж строки пропустили. На це було 10 днів. На 11 день ніхто кримінальне провадження не відкриє. В лапи шахраїв, до речі, потрапляють навіть працівники правоохоронних органів. 

— Які найрозповсюдженіші шахрайства під час війни? 

На мою думку, під час війни найрозповсюдженіші шахрайства – це соціальні допомоги. Вважаючи, що зараз воєнний стан, що міжнародні організації хочуть всім допомагати, людина намагається шукати різні альтернативні варіанти допомоги. Шукає, яка благодійна організація може надати допомогу. Для цього навіть створюються сайти двійники. Тривалий час існував ресурс "єДопомога". Відразу автоматично було створено сайт двійник "аДопомога". Людина, переходячи туди, вводила свої персональні дані, і втрачала все. 

Але при цьому потрібно пам'ятати ще один новий вид шахрайства. Це надання в оренду своїх соціальних сторінок. Коли нібито вам пропонують реальні гроші за те, що ви надаєте в оренду свою сторінку в соціальних мережах. Розповідають вам про те, що вашу сторінку будуть використовувати винятково в політичних мотивах, писати коментарі тощо. Людина думає, що нічого страшного в цьому немає. Більше того, людині навіть кошти пересилають. Але потім шахраї, заволодівши її соціальною сторінкою, починають теж проводити шахрайства. І найголовніше те, що власник сторінки також може стати співучасником шахрайства.