Штрафи від 8,5 до 17 тисяч грн – адвокатка про порушення комендантської години

Штрафи від 8,5 до 17 тисяч грн – адвокатка про порушення комендантської години

Минулого року у Києві правоохоронці виявили 41 394 людини, які порушили комендантську годину. Такі дані Нацполіції. Із них 40 017 доставили до відділків для з'ясування обставин. Ці дані актуальні на кінець листопада. Адвокатка, правозахисниця Олена Карнаух-Голодняк в ефірі Українського Радіо заявила, що штрафи за недотримання комендантської години можуть бути дуже дієвими. Верховна рада лише розглядає законопроєкт щодо встановлення такої відповідальності зі штрафами для фізичних осіб у розмірі від 8,5 до 17 тисяч гривень. У разі повторного порушення сума множиться вдвічі. "Якщо штраф буде становити 8,5 тисяч гривень то 90% подумають, перш ніж виходити під час комендантської години. Це дієвий механізм", заявила вона.

 

0:00 0:00
10
1x

Фото ілюстративне

Час комендантської години в різних областях відрізняється

Запровадження комендантської години – це заборона перебування на вулиці та в публічних місцях у певний визначений час доби, в Україні переважно це ніч. В Києві комендантська година триває з півночі до 5 ранку. В інших містах це зовсім інший час, або його може і не бути взагалі, наголошує Олена Карнаух-Голодняк. Тому перед відрядженням або поїздкою в інший регіон радить уважно подивитися, коли саме там діє комендантська година. 

Вінницька область — з 00:00 до 5:00

Волинська область — з 00:00 до 5:00

Дніпропетровська область — з 00:00 до 5:00

Донецька область — з 21:00 до 5:00

Житомирська область — з 00:00 до 5:00

Закарпатська область — немає

Запорізька область — з 23:00 до 5:00

Івано-Франківська область — з 23:00 до 5:00

м. Київ — з 00:00 до 5:00

Київська область — з 00:00 до 5:00

Кіровоградська область — з 00:00 до 5:00

Луганська область — з 21:00 до 5:00

Львівська область — з 00:00 до 5:00.

Миколаївська область — з 00:00 до 5:00

Одеська область — з 00:00 до 5:00

Полтавська область — з 23:00 до 4:00

Рівненська область — з 00:00 до 5:00

Сумська область — з 23:00 до 4:00

Тернопільська область — з 00:00 до 4:00

Харківська область — з 23:00 до 5:00

Херсонська область — з 20:00 до 6:00

Хмельницька область — з 00:00 до 5:00

Черкаська область — з 23:00 до 4:00

Чернігівська область — з 00:00 до 4:00

Чернівецька область — з 00:00 до 4:00

Всі розраховують свій час

Транспорт в час комендантської години також не повинен їздити, якщо при цьому відсутні спеціальні перепустки, нагадує адвокатка. Поїзди мають свій розклад. "Переважно люди чекають закінчення комендантської години в приміщенні вокзалу. Всі розраховують свій час. Якщо склалася нестандартна ситуація (хуртовини, ДТП, тощо) – тоді причина пояснюється". 

Військовим можуть надати право також перевіряти документи в будь-який час доби

"Якщо людина перебуває на вулиці під час комендантської години, тоді її може зупинити патрульна поліція до з'ясування причини такого місцеперебування та перевірить документи. Якщо це тривога і треба пройти до найближчого укриття або з укриття додому після відбою повітряної тривоги – тоді ніхто чіпати особу не буде. Це не є порушенням. Це декларує офіційний сайт КМДА". Якщо ж при перевірці документів особу запитують про місце її проживання, а воно знаходиться на іншому кінці міста від озвученого укриття, про яке заявляє затриманий, то, відповідно, можуть виникнути у правоохоронців питання, чи це є дійсно найближчим укриттям? Тоді можуть з'ясовувати всі обставини. "Поліція має повноваження щодо перевірки документів спільно з військовими. На блокпостах теж завжди є хтось присутній із представників поліції. Або військові перевіряють документи. Розглядається, що військовим нададуть право також перевіряти документи в будь-який час доби".

Допит при з'ясуванні обставин

Якщо особу доставляють у відділок до з'ясування обставин, то це вже є неприємність, констатує Олена Карнаух-Голодняк, бо відбувається щось схоже на допит: огляд особи, телефонні дзвінки, людину перевіряють, чи вона не є диверсантом, чи не є членом ДРГ, чи не збирає інформацію про нічне місцезнаходження ППО або сил ЗСУ? "Поліція в своїй базі зберігає всі правопорушення, вчинені раніше тією чи іншою особою. Якщо ще паралельно є натяк на порушення іншого характеру, наприклад злісна непокора працівникам, тоді може бути і виписаний невеликий штраф. Якщо людина мала адміністративний нагляд, то там діє вже інша стаття. Може бути зафіксовано перебування за кермом в стані алкогольного сп'яніння". 

Штрафи від 8,5 до 17 тисяч гривень для фізичної особи

Офіційно порушення комендантської години не зареєстровано, такої статті немає ані в адмінпорушеннях, ані в Кримінальному кодексі, говорить адвокатка. "Верховна рада лише розглядає законопроєкт щодо встановлення такої відповідальності із немалими штрафами для фізичних осіб. Він становитиме від 8,5 до 17 тисяч гривень. У разі повторного порушення сума множиться вдвічі. Окремо треба говорити про нічні заклади, які працюють в комендантську годину. Там пропонуються дуже великі штрафи у розмірі в сотні тисяч грн." За словами адвокатки рівень штрафу завжди дуже впливає на бажання вчинити порушення. "Якщо штраф буде у 8,5 тисяч гривень то 90% подумають, перш ніж виходити під час комендантської години. Це дієвий механізм. Якщо є необхідність і нагальність військової складової щодо дії та часу комендантської години – виявлення ДРГ чи зйомок на певних територіях – то це важлива річ. Верховна рада може дуже швидко це ухвалити і швидко запровадити. Сидіння на лавочці або прогулянка в парку може бути сприйнята військовими трохи інакше". 

 

Останні новини
ЗСУ подолають снарядний голод — Гетьман про американську допомогу Україні
ЗСУ подолають снарядний голод — Гетьман про американську допомогу Україні
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Несплата аліментів батьком 3 дітей дозволяє мобілізацію" та інші зміни до законодавства. Коментує адвокатка
"Несплата аліментів батьком 3 дітей дозволяє мобілізацію" та інші зміни до законодавства. Коментує адвокатка
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Новини по темі
ЗСУ подолають снарядний голод — Гетьман про американську допомогу Україні
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США