Виплата пенсій на тимчасово окупованих територіях: який алгоритм зараз і що може змінитися?

Виплата пенсій на тимчасово окупованих територіях: який алгоритм зараз і що може змінитися?

Якщо людина вела підривну діяльність проти України, працювала у державних органах або військових формуваннях РФ чи в "ОРДЛО" після 2014 року, ми як країна не будемо їй платити пенсію. Про це в ефірі "Суспільне. Одеса" заявила перша заступниця міністра соціальної політики України Дарія Марчак. Вона додала: наразі, відповідно до закону, якщо людина брала участь у збройній агресії, але після цього приїхала в Україну і вже досягла пенсійного віку, у нас не буде підстав відмовити у пенсії. Саме тому новим законопроєктом ми врегульовуємо ці питання, запевнила перша заступниця міністра соціальної політики. Текст законопроєкту 9453, який Верховна Рада ухвалила за основу в серпні нинішнього року, також свідчить: позиція держави ― не толерувати отримання пенсії від окупантів. Призначення пенсій та інших соціальних виплат на тимчасово окупованих територіях планують врегулювати. А який алгоритм діє на сьогодні та що може змінитися? Про це в сюжеті журналістки Українського Радіо Ірини Жданової.

0:00 0:00
10
1x

 

Ілюстративне фото УНІАН

 

"Пенсіонерів із тимчасово окупованих територій можуть зобов’язати декларувати у заяві, що вони не одержують пенсії від РФ"

В уряді вирішили влаштувати ревізію соціальних виплат громадянам, які живуть на тимчасово окупованих територіях. Про це в телеграмі повідомила віце-прем’єр-міністр, міністр із реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук. За її словами, є платежі, які потребують перевірки з точки зору соціальної справедливості та політичної доцільності. Міністерка зазначила, що  держава продовжує платити певним категоріям вчителів, лікарів та працівників держпідприємств, а також внутрішньо переміщеним особам на територіях, які на сьогодні тимчасово окуповані. Також держава продовжує виплати субсидій та пільг – попри те, що надання комунальних послуг фактично не відбувається. Ірина Верещук зауважила, що поки йдеться не про скасування виплат, а про ревізію та оцінку доцільності з точки зору поточної реальності. За результатами ревізії деякі виплати можуть бути припинені або призупинені.

Зокрема, урядовці мають намір впорядкувати на тимчасово окупованих територіях процес виплати пенсій. Наприкінці серпня Верховна Рада схвалила за основу урядовий законопроєкт під номером 9453. Документ серед іншого передбачає таке нововведення (цитата із Закону):

"Громадянам України, які проживають на тимчасово окупованих територіях або під час тимчасової окупації територій виїхали на підконтрольну Україні територію, виплата пенсій згідно із цим Законом проводиться за умови неодержання пенсії від органів пенсійного забезпечення Російської Федерації. У разі відсутності обміну інформацією між органами пенсійного забезпечення України та Російської Федерації неодержання пенсії від органів пенсійного забезпечення Російської Федерації підтверджується повідомленням про це органу Пенсійного фонду в заяві особи про призначення, поновлення та продовження виплати пенсії".

Тобто пенсіонерів з тимчасово окупованих територій можуть зобов’язати декларувати у заяві, що вони не одержують пенсії від Росії. На цей законопроєкт звернули увагу експерти коаліції організацій, що опікуються захистом прав постраждалих унаслідок збройної агресії РФ проти України. На брифінгу в медіацентрі Україна-Укрінформ вони представили дорожню карту законопроєктів у сфері захисту прав потерпілих від війни, які необхідно ухвалити, відхилити чи доопрацювати. Згаданий законопроєкт визначили як такий, що потребує доопрацювання. Про це сказала координаторка з адвокаційних питань благодійного фонду "Восток SOS" Юлія Матвійчук: "Це законопроєкт, який запроваджує можливість отримання пенсії на тимчасово окупованих територіях. Проте він містить певну правову невизначеність, яка може призвести до того, що будуть порушені права людей. Зокрема, цей законопроєкт не передбачає особливостей отримання такої пенсії у зв’язку із обмеженням доступу до банківських установ. І водночас він передбачає, що людина може отримати пенсію виключно тоді, якщо вона не отримує пенсію від Російської Федерації, до того ж людина має про це зазначити. Але ми вважаємо, що таке зазначення є дискримінаційним, оскільки інші мешканці України, зокрема ті, що проживають на підконтрольній українському урядові території, не зазначають про таке неотримання пенсії від російського уряду".

Юлія Матвійчук. Фото: Укрінформ

"Питання виплати пенсій громадянам на тимчасово окупованих територіях намагаються врегулювати з 2014 року"

За ці роки було кілька законодавчих ініціатив та безліч обговорень проблеми.  Зокрема, у грудні 2020 року голова Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" обстоювала думку про те, що пенсіонери, які проживають на непідконтрольних українському уряду територіях, мають право отримувати і українську пенсію, і виплати з боку окупаційної влади. Ось цитата із цього інтерв’ю Галини Третьякової: "Ми не визнаємо окупанта та його дій, ми не визнаємо тих "пенсій" і "документів", ми не визнаємо того, що там відбувається. На технічному рівні ми не будемо з'ясовувати, що людині там платять, а забезпечуватимемо її пенсією, тому що це наш громадянин і у нас із ним, як у держави, є зв'язок".

"Позиція держави ― не толерувати отримання пенсії від окупантів"

Текст законопроєкту 9453, який Верховна Рада ухвалила за основу в серпні, свідчить, що на сьогодні позиція держави полягає в тому, щоб не толерувати отримання пенсії від окупантів. Законопроєкт містить також деякі інші нововведення, які стосуються мешканців тимчасово окупованих територій. Зокрема, щодо обчислення страхового стажу. Про це в ефірі "Суспільне. Одеса" розповіла перша заступниця Міністра соціальної політики України Дарія Марчак: "Сьогодні, відповідно до закону, якщо людина працювала у збройних силах РФ і, наприклад, брала участь у збройній агресії проти України, але після цього приїхала в Україну і вже досягла пенсійного віку, то у нас не буде підстав відмовити у призначенні пенсії для такої людини. Так само для людини, яка працювала, наприклад, в окупаційних органах "ОРДЛО". Тобто особа працювала проти незалежності й територіальної цілісності нашої країни, але пенсію ми будемо змушені їй платити. Тому новим законопроєктом ми врегульовуємо ці питання. Якщо людина вела відверто підривну діяльність проти України, працювала у державних органах або військових формуваннях РФ чи в "ОРДЛО" після 2014 року, ми як країна не будемо такій людині платити пенсію. Ми не будемо витрачати кошти наших платників податків на те, щоб платити пенсію людині, яка підтримувала агресора. Коли особа приходить за призначенням пенсії, то інформацію про її стаж ми маємо у реєстрі застрахованих осіб. Звісно, люди, що працювали на державу-агресорку після початку війни у 2014 році, вже не мають свідчень у реєстрі застрахованих осіб, які адмініструються Пенсійним фондом. Відповідно, у них буде пробіл у тому, щоб підтвердити свій страховий стаж за цей період. Якщо вони принесуть документи, які підтверджуватимуть, що у них був страховий стаж, наприклад, в адміністрації окупаційної влади в "ОРДЛО", то за чинним законом у нас немає підстав не призначити такій людині пенсію, оскільки ми знаємо, що ця територія є суверенною територією Української держави. Але ― відтепер, коли ми бачимо в документах, що ця людина була прихильником окупаційних військ чи прямим колаборантом окупаційної адміністрації, то пенсійну виплату їй призначати не будемо".

"Пенсійний фонд України продовжує нараховувати виплати пенсіонерам, які живуть на тимчасово окупованій території"

На сьогодні законопроєкт, який передбачає ці зміни (і щодо страхового стажу, і щодо декларування неотримання пенсії від Росії) готується до другого читання. А як, за чинними правилами, здійснюється сьогодні виплата пенсій громадянам на тимчасово окупованих територіях, розповіла заступниця голови правління Пенсійного фонду України Ірина Ковпашко:  "Якщо говорити про території, які перебувають під окупацією, потрібно розуміти таке. Пенсійний фонд справді відповідає за те, щоб пенсії в Україні призначалися, перераховувалися й виплачувалися, але безпосередньо сам Пенсійний фонд пенсії людям не розносить і не вручає. В Україні діє два способи виплати. Перший спосіб ― через відділення поштового зв’язку, другий ― через банки. З нами сьогодні співпрацюють 38 банків щодо виплати пенсій. Пенсіонери, які залишилися проживати на тимчасово окупованій території та якщо у них спосіб виплати банк, отримують свої пенсійні виплати на свої рахунки в банках. Сума пенсії, яка зарахована в банку на рахунок пенсіонера, одразу стає власністю цього пенсіонера. Тут залишається питання, як і коли він зможе скористатися цією сумою коштів, але в будь-якому разі виплата на його рахунок відбувається. Щодо тих, хто отримував виплати через пошту. Укрпошта у багатьох випадках повідомила нас, погодивши свою інформацію із військовою адміністрацією, про те, що на окупованих територіях вона не має можливості здійснювати доставку. Адже пошта доставляла людям готівку. Щодо таких людей, на підставі інформації від пошти, ми сформували список пенсіонерів, звернулися до Ощадбанку, він відкрив за нашим зверненням рахунки, на які ми перераховували людям кошти. Але є специфіка цих рахунків: для того щоб скористатися коштами, людина має укласти договір банківського рахунку. Якщо в період, коли кошти перераховувалися на Ощадбанк, людина спромоглася звернутися до Пенсійного фонду, то останній припиняє перерахування на Ощадбанк, кошти з банку повертає і людина має можливість отримати виплату або на свій рахунок в іншому банку, або за новим місцем на підконтрольній території, якщо їй вдалося виїхати з окупації".

Ірина Ковпашко. Фото: портал Дебет-Кредит

"Виплати зупиняють тільки за умови підтвердження смерті"

Тож станом на сьогодні Пенсійний фонд України продовжує нараховувати виплати всім пенсіонерам, зокрема і  тим, хто живе на тимчасово окупованій території. Начальниця Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області Наталія Рад на брифінгу пояснила, за яких умов виплати пенсій зупиняють: "Усі виплати, на які пенсіонери мали право станом на 24 лютого 2022 року, у нас не припинялися ― за ініціативи Пенсійного фонду. Кошти нараховуються і виплачуються. Виплати зупиняються тільки за отримання факту, документу чи інших відомостей, які підтверджують смерть. Є наші партнери, які здійснюють виплату пенсії безпосередньо пенсіонерам або отримувачам соціальних виплат. І тут маємо правила, якими регулюється діяльність або банківської установи, або пошти. Якщо людина протягом  тривалого часу не знімає грошові кошти, то банківська установа реагує і вимагає у свого клієнта осучаснити банківську карту та ідентифікувати себе. Але з боку Пенсійного фонду, навіть якщо виникають питання щодо банківської карти або інші, все одно нараховуються і перераховуються усі виплати. Зараз панує здебільшого спрощений підхід до нарахування і виплати з точки зору верифікації та ідентифікації особи. Усі знають, що така ідентифікація була жорстко передбачена до періоду ковіду, під час пандемії ці процедури стали більш гнучкими, а зараз, у воєнний час, ми підходимо ще лояльніше і гнучкіше".

"За чиним законодавством, Пенсійний фонд не має перевіряти, чи отримує людина паралельно з українською ще й російську пенсію"

Розповідаючи про виплату пенсій на тимчасово окупованих територіях, заступниця голови правління Пенсійного фонду України Ірина Ковпашко наголосила: за чинним законодавством Пенсійний фонд не має перевіряти, чи отримує людина паралельно з українською ще  й російську пенсію. Абсолютна більшість українців  не сумнівається у поверненні всіх тимчасово окупованих територій під контроль держави. Це засвідчили результати опитування "Післявоєнне майбутнє України", яке наприкінці минулого року провів Харківський інститут соціальних досліджень. Крім того, соціологи досліджували ставлення українців до співгромадян, які живуть в окупації. Опитування показало, що переважна більшість українців ― 85% ― вважає, що Україна має підтримувати зв’язки з мешканцями тимчасово окупованих територій.

Останні новини
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Новини по темі
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
Україна може ввійти у топ-5 країн щодо темпів оцифрування архівних документів ― Хромов
Російський наступ буде зупинено ― Мусієнко про допомогу від США