МУЗИКА НАШОЇ НЕЗАЛЕЖНОСТІ

МУЗИКА НАШОЇ НЕЗАЛЕЖНОСТІ

Радіо Промінь до Дня незалежності підготувало плейлист із музикою нової України. Його можна слухати на платформі Spotify. Це пісні, з якими українці з моменту проголошення незалежності країни вчились цінувати свободу й відповідати за свій вибір. Під які раділи й сумували, перемагали, розбудовували власний дім і країну, а тепер ще й її боронять. Пісні Нашої Незалежності — це не лише про спогади, це про наше дорослішання, про наше сьогодні й завтра.

Фото: Радіо Промінь

90-ті: "лихі" й запальні

Шалена інфляція, "кравчучки" й "човники", бандитські розбірки й рекет. Це спадає на думку, коли йдеться про перше десятиліття української незалежності. В цей же час країна отримує національний герб, гімн і валюту. А ще — українську музику на всі смаки. Не в останню чергу завдяки фестивалю "Червона Рута", який вперше прогримів у 1989 році й відкрив багато талантів. Серед них — Віку Врадій. На початку 90-их вона увірветься в ефіри з піснею "То моє море". Таким собі українським гоп-роком від майбутньої "Міс Рок Європа". До слова, Врадій тривалий час співпрацювала з "Братами Гадюкіними" як "Сестричка Віка". І саме "гадам" ми завдячуємо піснею, яка "зробила" 1991 рік. Йдеться про трек "Ми — хлопці з Бандерштадту" — улюблену пісню зелено-білих (львівським "Карпатам" з любов’ю і шаною).

У 1993 році  буде "Вставай, сонце" від Нічлава Блюз. Новий і суто український стиль музики "Мурашки по тілу".

У 1994-му Ірина Білик виконає пісню "Я розкажу" — бездоганну й українську — й стане новою суперзіркою нової країни.

В 1996-му з кожної праски лунатиме "З ранку до ночі" Олександра Пономарьова. Це саме та ситуація, коли професійному боксеру не потрібен ринг, а українське жіноцтво досі в нокауті.

1997 рік — це, звісно ж, "Воплі Відоплясова" і їхня "Весна". Червоні спортивні штани стануть ознакою інтелігентного українця, що розуміється на якісному музичному контенті.

А 1998—му року ми завдячуємо появою культового мєдляка на всі часи й покоління "Вона", який запише Тарас Чубай і "Плач Єремії". Й хіта від "Океану Ельзи" "Там, де нас нема". Пісня з минулого століття, коли по Землі ходили динозаври, а юний гурт зі Львова порвав наші серця.

Перше десятиліття 2000-их

Цей час запам’ятався нам першими масовими протестами, першими конфліктами з північним сусідом, появою олігархів, фінансовою кризою та українською музикою, якій доводилось опиратись навалі російського контенту. 

Так, у 2001 році гурт "Тартак"  випустить трек "100%ний Плагіат".  Олди тут? Цю пісню досі крутять по радіо!

В 2002-му "Піккардійська терція" виконає "Гей, пливе кача" — народну пісню часів УПА, що за кілька років стане Реквіємом за найкращими синами й доньками України.

Далі буде "Понад Хмарами" від "Тартака" й Каті Chilly. Цей дует назавжди в папці "Улюблене". А Руслана виконає "Дикі танці". Переможний хіт Євробачення, коли світ дізнався про гуцулів, а дітей почали називати Русланами.

У 2004-му ТНМК випустить одразу два хіти — "Вода" й "Арешт".

2005 рік — це "8-ий колір" від Мотор’Ролли. Трек, народжений стати лідером усіх чартів. Ним і залишається. Та "Старі фотографії" Скрябіна. Фотографії старі, а Кузьма буде вічно молодим.

2006-го українці підхоплять назавжди юну пісню "Квіти в волоссі" від "Бумбокса". А в 2008-му — "В країні ілюзій" від  "Димної суміші" — рок-музику в чистому вигляді, як у 60-тих, тільки краще, бо своя.

Переломні 2013-ий, 2014-ий і 2022-ий

Спочатку Євромайдан у 2013-му, а згодом анексія Криму й окупація частини Донбасу в 2014-му навчили нас, що музика не може бути поза політикою і що своє — треба цінувати. Мовні ж квоти спочатку допомогли повернути українську на радіо, а потім і на телебачення, відповідно, більше стає й україномовної музики. А пісні українських виконавців, до прикладу, "Океану Ельзи", завойовують світ. У 2013-му році гурт випускає черговий хіт "На небі". Відтоді на кожному весіллі — це перший танок молодят. Мамині сльози, заздрощі подруг і мовчазне схвалення чоловіків.

У 2015-му завдяки Христині Соловій та її треку "Тримай" українське жіноцтво отримало легальний дозвіл на душевні муки під акомпанемент нової потужної Зірки. Того ж року українці почують "Вітчизну" Pіаnобоя.  Саме тоді — в серця, ефіри і душі прийшла Війна.

У 2016-му з усіх усюд лунатимуть "Одинак" від гурту "Антитіла" й справжній хіт "Бумбоксу" "Люди". "Ця пісня про нас" — писатимуть в усіх месенджерах закохані. Бо люди ми тільки тоді.

У 2017-му всіх на вуха поставить гурт "Друга Ріка" з треком "Секрет" (той самий момент, коли суперхітом стає пісня не про кохання).

У 2018-му справжньою музичною подією стане пісня "Не моя" від "KOZAK SYSTEM" (власне, коли автори лірики Василь Симоненко і Сашко Положинський, — твій трек приречений на успіх). Та "Плакала" від  гурту "Kazka". Найсвітліші сльози й найскладніший текст, який співала вся країна.

У 2019-му "Один в каное" виконає "У мене немає дому". Пісню, що випередила свій час, бо її справжній сенс ми всі відчули тільки після 24 лютого…

2021 рік принесе нам "SHUM" від Go_a. Апокаліптична сопілка "порве" не тільки Євробачення, але й світові чарти (1 місце Spotify Top Viral).

Також цей рік ознаменується потужними дуетами: "Океан Ельзи" за участі "Один в Каное" заспіває "Місто весни" (у Міста Лева з’явиться щемливий і прекрасний неофіційний гімн). А Сашко Чемеров і "Бумбокс" — пісню "Любила", що стане найкрутішою і найчуттєвішою колабою з передчуттям Великої Війни. Гурт "БЕЗ ОБМЕЖЕНЬ" цього ж року запише пісню-присвяту "Героям" (UA Version). Мовляв, ніщо не зупинить ідею, час якої настав. І ніхто не зупинить Україну.

Це підтвердить 2022 рік після повномасштабного вторгнення військ рф.  

Україна вистояла, а світ її підтримав. Скажімо, відомий у світі продюсер The Kiffness зробить ремікс на "Ой у лузі червона калина", яку акапельно в перші дні війни заспівав вокаліст "Бумбоксу" Андрій Хливнюк. Відео миттєво набере мільйони переглядів, а пісня — вкотре змінить Україну і зробить нас всіх насправді українцями.

SHUMEI запише "Біля тополі" — кавер на братів поляків з автентичним змістом. Пам’ятати, щоб перемогти. І не лише на полі битви. Kalush Orchestra цього ж року підкорять сцену Євробачення, а їхня "Стефанія" стане найпопулярнішою українською піснею в світі після "Щедрика".

А ось магічним гімном всіх українців стане пісня "Враже" від Angy Kreyda. Бо українці — вони такі. Навіть прокльони — це мистецтво.

2023 рік ще триває, ми ще проживаємо свою історію, в якій є місце всьому, як у пісні "Фортеця Бахмут" гурту "Антитіла". Це — пісня-база. Пісня-молитва. Пісня-обіцянка вистояти. Бо незалежність — це не залежати. А Музика нової України — це Радіо Промінь. Тож переходьте за посиланням і слухайте Музику Нашої Незалежності.