"Очі яструба" ЗСУ: використання всіх видів авіарозвідки та супутникових даних

"Очі яструба" ЗСУ: використання всіх видів авіарозвідки та супутникових даних

У Силах територіальної оборони ЗСУ сформували підрозділ "Очі яструба". Його командир, підполковник Андрій Сухін пояснює: унікальність підрозділу в тому, що різноманітні засоби розвідки об’єднали в одну систему. "Ми застосовуємо не один-два види чи засоби авіарозвідки, а всі наявні: від наземних камер і найменших комерційних коптерів до великих дронів, які літають десятки годин. При зборі й обробці розвідувальної інформації ми використовуємо також супутникові дані. Завдяки такому комплексному використанню ми бачимо ворога набагато раніше, ніж він нас", – розповів Андрій Сухін. Про новостворений інноваційний підрозділ йдеться в сюжеті журналістки Українського Радіо Ірини Жданової.

0:00 0:00
10
1x

На фото: бійці українського спецназу запускають безпілотника із середини Дніпра для спостереження за російськими військами. Автор фото: IVOR PROCKETT/The New York Times-REDUX-REA

Комплексне використання всіх засобів виявляє наміри ворога

Сучасні військові операції вже неможливі без аеророзвідки. Сьогодні вона допомагає планувати ефективні наступи або діяти на упередження в захисті. У Силах територіальної оборони Збройних сил України сформували підрозділ "Очі яструба". Командир підрозділу, підполковник Андрій Сухін пояснює: унікальність підрозділу в тому, що різноманітні засоби розвідки об’єднали в одну систему. "На сьогоднішній день ми використовуємо не один-два види чи засоби авіаційної розвідки, а всі наявні: від наземних камер і найменших комерційних коптерів до великих дронів, які літають десятки годин. При зборі і обробці розвідувальної інформації ми використовуємо супутникові дані. Завдяки такому комплексному використанню всіх цих засобів ми бачимо ворога набагато раніше, ніж він бачить нас, ми можемо правильно оцінити свої можливості, можемо оцінити і виявити наміри ворога і спланувати його ураження". 

"Я на своїй шкурі відчув, як це послати кудись людей розвідати і з'ясувати обстановку, а як просто відправити один дрон"

У підрозділі служать бійці, які в цивільному житті мали різноманітні професії. І вже тут навчаються та стають професійними аеророзвідниками. А солдат із позивним "Мамай" на момент повномасштабного вторгнення взагалі був студентом: "Я вчився на професію "режисура та хореографія". Настало 24 лютого. Зранку написали: "Почалося повномасштабне вторгнення, не навчальна тривога". Я тоді написав: "Скажіть куди і до кого підходити і коли можна із вами їхати?" І все. До війни взагалі не мав нічого спільного зі службою та аеророзвідкою. Технічні спеціальності були не моїм "коником". Я гуманітарій. Але почав захоплюватися аеророзвідкою за власною ініціативою в попередньому підрозділі. Я проходив перші узагальнені навчання і відчув, що воно мені подобається, бо відчуваю потребу і логіку. Почав серйозніше цим захоплюватися. Тим паче створювався паралельний підрозділ. Аеророзвідка затягнула мене. Я можу згадати свої перші польоти, мені воно легко йшло. Є розряд дронів FPV, який не всім дається. Моя мама навіть проходила курси на Mavic. Вона пішла на цивільні курси. На дрони "вестибулярка" не витримує, бо там є окуляри, там потрібна швидка реакція на зміну обстановки, на перешкоди, на задачі треба реагувати. І відпрацьовувати дрон. Я теж себе спробував. Мене планують ставити на пілота, у мене воно виходить. Я починав не із цього підрозділу, а зі специфіки "розвідки ногами": ми ходили ногами, тому я на своїй шкурі відчув, як це послати кудись людей розвідати і з'ясувати обстановку, а як просто відправити один дрон. Я відчув адекватну ціну людського життя, як його можна вберегти цими ж самим дронами. Це основнимй стимул, чому я вибрав аеророзвідку. Тому я хочу розвивати цей напрямок, і щоби він набирав більше потужностей." 

"За день роботи може піти і два коптери"

Командир окремого взводу тактичних безпілотних авіаційних комплексів, боєць з позивним "Цвях" також вважає головною цінністю безпілотних технологій те, що вони допомагають зберегти життя військових: "Залежно від технологій кожного борта він може залетіти на різну дальність, починаючи від маленьких, які літають на 3 км і закінчуючи тими, які літають на 1000 км. У нас в підрозділі немає ще таких стратегічних комплексів, ми очікуємо появи саме великих бортів. На кожні наші дії ворог рано чи пізно знаходить контрдії: коптери втрачаються, збиваються вогневими засобами, тому їх завжди буде мало. Їхній цикл життя триває по-різному: може за день роботи піти і два коптери, вони можуть бути посаджені на ворожі території або бути збиті ворогом. Якщо ми ставимо на противагу людське життя і коптери, то ми виберемо комплекси, бо це матеріальне, воно відновлюється".   

Європейці дізнаються про події через культурологічний контент

У підрозділі аеророзвідки  Сил територіальної оборони Збройних сил України "Очі яструба" мають за мету зібрати 317 мільйонів гривень на комплектування підрозділу. На зібрані кошти купуватимуть безпілотники, камери спостереження, баггі (швидкохідні автомобілі високої прохідності-ред.), комп’ютерну техніку, старлінки та рації. Тобто всю техніку, необхідну для комплексної роботи аеророзвідки, –  каже командир підрозділу Андрій Сухін. Кошти збирають через "Фонд освітніх ініціатив". Шукати спонсорів планують, зокрема, і за допомогою культурних проєктів. Про таку ініціативу розповів режисер, військовослужбовець Сил територіальної оборони Збройних сил України Ахтем Сеітаблаєв. "Ми не вперше доєднуємося не тільки під час широкомасштабної війни. Є досвід зі стрічкою "Хайтарма", "Кіборги". Ми свого часу об"їхали понад 50 країн, де збирали донати для ЗСУ. На Заході є традиція дізнаватися про події через культурологічний контент: це емоції людей, які народжують емпатію до того, що людина бачить і чує. Якщо це підкріплюється ще й знаннями або наданням інформації про те, що це відповідає дійсності і побудовано на документальних фактах, це викликає ще більше емпатії. Людина цікавиться тематикою російсько-української війни. Донесення такої інформації в різних жанрах опосередковано може розповідати про те, що війна із собою приносить на нашу землю: це не тільки загибель людей, це і зміна адреси проживання, питання біженців, дітей, тварин, зміна самого життя. Культурна дипломатія може стати потужним інструментом задля мотивування людей донатити на проєкт."

Режисер, актор, військовослужбовець Сил територіальної оборони ЗСУ Ахтем Сеітаблаєв. Фото: АрміяInform 

Застосування цивільного дрону в бойових умовах відрізняється

Сподіваються знайти спонсорів не лише в Україні, а й за кордоном. Саме тому в інформації про підрозділ зазначено, що "Очі яструба"  – це підрозділ, що літає, але не має летальної зброї. На цьому наголошують, щоб залучити підтримку іноземних донорів – каже Ахтем Сеітаблаєв. Командир окремого взводу тактичних безпілотних авіаційних комплексів, боєць з позивним "Цвях" навчає новачків підрозділу управляти безпілотниками. Тривалість навчання залежить від конкретних моделей безпілотних літальних апаратів. "Такі, як представлені тут FPV дрони – це мінімум 30 годин нальоту на симуляторі, далі ми переходимо на менші по розміру дрони, літаємо на них, вони розраховані під навчання. Далі, в залежності від здібності пілота, я дивлюся і допускаю їх до польотів на більших коптерах. На Mavicах процес навчання йде швидше – навчитися літати можна за 15 хвилин. Питання полягає в застосуванні цивільного дрону в бойових умовах: а це вже цілий навчальний процес, який включає в себе не один вектор: тут і аналітика, і навики пілотування, і знання інших видів. З цивільними бортами певних типів я був знайомий до повномасштабного вторгнення. Вони не так активно використовувалися в ЗСУ. Такого розголосу вони набрали під час повномасштабного вторгнення, бо ми знайшли їм правильне застосування".     

Представники підрозділу "Очі яструба" переконані, що їхні напрацювання будуть корисні і після перемоги. Аеророзвідка може допомагати локалізовувати та контролювати стихійні явища, такі як пожежі чи повені. Вже сьогодні дрони активно використовують в агросекторі.