Це удар по центру ухвалення корупційних рішень — Ніколов про затримання голови Верховного Суду

Це удар по центру ухвалення корупційних рішень — Ніколов про затримання голови Верховного Суду

"Це удар по центру ухвалення корупційних рішень". Таким чином редактор видання "Наші гроші" Юрій Ніколов прокоментував в ефірі Українського Радіо затримання голови Верховного Суду України Всеволода Князєва. НАБУ та САП підтвердили сьогодні 16 травня затримання голови Верховного Суду Князєва через можливе одержання неправомірної вигоди. Про це інформує кореспондент Суспільного з брифінгу керівників антикорупційних органів. Наразі підозру Князєву не вручили, слідчі дії тривають, повідомлення про підозру готується і буде вручено, повідомив прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. "Зроблене нами викриття є найбільш резонансною справою за період діяльності НАБУ та САП," — заявив директор Національного антикорупційного бюро Семен Кривонос. Джерела у правоохоронних органах повідомили Суспільному, що голову Верховного Суду Князєва затримали на отриманні хабаря у розмірі 2,7 млн доларів. 138 із 142 суддів Верховного Суду підписали подання про недовіру голові ВС Князєву. Реакції самого Князєва або його адвокатів на звинувачення на середину дня 16 травня немає. Із розслідувачем Юрієм Ніколовим спілкувалася журналістка Українського Радіо Наталія Соколенко.

 

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

НАБУ повідомляє: "НАБУ і САП викрили масштабну корупцію у Верховному Суді, а саме схему щодо одержання неправомірної вигоди керівництвом та суддями ВС. Наразі проводяться невідкладні слідчі дії". Фото: ФБ-сторінка НАБУ

Пізно ввечері 15 травня з’явилася новина про те, що детективи НАБУ затримали "на гарячому" голову Верховного Суду Всеволода Князєва. Згодом було опубліковані фото, зокрема й дивану із розкладеними пачками доларів та підписом, що це 400 тисяч доларів мічених купюр. Ваша версія – що відбулося?

"Я думаю, що відбулося саме те, про що коротко повідомили джерела. У голови Верховного Суду знайшли гроші, здобуті недоброчесним шляхом". 

А ви повністю виключаєте історію з підставою? Можна було "закинути" 400 тисяч мічених доларів? 

"400 тисяч доларів закинути в диван, щоб вони там мені простату гріли? Ні, я в це не повірю. Скажімо так, у мене є дуже щире переконання, що сьогодні, коли офіційно від правоохоронців відомі подробиці цієї справи, будь-які сумніви покинуть будь-чию уяву. Хіба що з якихось нецікавих мотивів хтось захищатиме цю історію. Запам’ятайте цей день як святковий для всієї України, не лише по антикору. Рушаться корупційні устої, "скрєпи" падають. Детективи НАБУ ввалили в таку інституцію, яка була символом реформ для певних спільнот".

Не для всіх символом – як членкиня Громадської ради доброчесності це констатую. Хоча Всеволод Князєв, який став головою Верховного Суду в 2020 році , не викликав застережень у Громадської ради доброчесності…

"Це нормально. Коли проходять вибори, люди голосують за ту людину, яка йде на вибори і без читання думок дуже складно з’ясувати, що там у людини всередині? А що у Князєва в бекграунді, поки він працював у Миколаївському суді, ми того не знали. І члени комісії віддавали голос за того Князєва, якого вони знали і розуміли. І зараз удар у "центр прийняття корупційних рішень" – це початок, можливо, дуже великих системних змін. Тому що тепер уявіть, який сигнал отримали всі судді країни: НАБУ – "відморожені" пацани, які мають директора з "питаннями" (Офіс президента ставиться до нього дуже лояльно і зараз прихильники президента намагаються створити враження, що новий директор НАБУ ледь не особисто розслідує і заарештовує)". 

Всеволод Князєв. Фото: Судово-юридична газета

"НАБУ зараз пачками пакує суддів"

"Давайте повернемось до самого кейсу. Хабар, як стало відомо з відкритих джерел, призначався суддям Верховного Суду за те, щоби вони вирішити питання належності Полтавського гірничозбагачувального комбінату, який добуває руду, на користь його багаторічного власника Костянтина Жеваго. Він – один зі старих олігархів, який свого часу Полтавський комбінат здобув дуже цікавим шляхом через суди. З цією історією постійно римувалося слово "рейдерство" і от в останні кілька років проти Жеваго вже працювало якесь інше угруповання. Акції почали переписуватися, щось відбулося з реєстром власності, історія пішла в суди. І суди першої інстанції ухвалили рішення на користь нових загарбників. І коли справа вже пішла у Верховний Суд, до палати, яку очолює Князєв, вона вирішилась на користь Жеваго". 

"Рівний доступ до правосуддя забезпечується винятково товщиною гаманця та зв’язками"

"І те, що зараз кажуть джерела, що мічені купюри пройшли шлях до дивану Князєва саме через цю історію. Для всіх стало очевидно, що це абсолютно бізнесовий кейс, адже тут не розслідувався політичний чи воєнний злочин. Акції, мільярдер, рейдер – це те, в що люди зазвичай не дуже вчитуються, адже господарське право складне. І нібито і рішення було справедливе, адже Жеваго чимось володів. Але, виявляється, що в Україні біда нашого правосуддя, що навіть за толкове правильне рішення ти мусиш платити. Рівний доступ до правосуддя забезпечується винятково товщиною гаманця та зв’язками. Цю історію досліджували і там одне з регіональних рейдерських професійних угруповань, в складі якого є юристи. Дійшли до Верховного Суду й далі немає куди йти, хіба що в Офіс президента. Й тут у мене, як простого громадянина, постає питання: НАБУ суддів зараз уже пачками пакує. Останній рік це вже фактично конвеєрна історія, що підтверджує гнилість людей, які там (у судах) працюють, до того ж - на шикарних зарплатах. Але з Офісу президента я не пам’ятаю, щоб хтось пішов на нари, всі звідти якщо і вилітають, то на Канари: у відставку, на почесну посаду абощо. В будь-якому разі жоден з них ані при цьому президенті, ані при попередньому (Порошенку) чи позаминулому (Януковичу) не був покараний".

Юрій Ніколов. Фото: ФБ-сторінка

Що повідомили у НАБУ та САП?

НАБУ та САП підтвердили сьогодні 16 травня затримання голови Верховного Суду Всеволода Князєва через можливе одержання неправомірної вигоди. Про це інформує Суспільного з брифінгу керівників антикорупційних органів. Наразі підозру Князєву не вручили, слідчі дії тривають, повідомлення про підозру готується і буде вручено, повідомив прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. "Зроблене нами викриття є найбільш резонансною справою за період діяльності НАБУ та САП," — заявив директор Національного антикорупційного бюро Семен Кривонос. Джерела у правоохоронних органах повідомили Суспільному, що голову Верховного Суду Всеволода Князєва затримали на отриманні хабаря у розмірі 2,7 млн доларів. 138 із 142 суддів Верховного Суду підписали подання про недовіру голові ВС Князєву, передає кореспондент Суспільного. Реакції самого Князєва або його адвокатів на звинувачення на середину дня 16 травня немає.  

За його словами, НАБУ отримали інформацію про діяльність злочинного угруповання із залученням посередників суддів у судовій гілці влади з залученням керівництва у цій сфері.

Як розповів Кривонос, зокрема, зафіксували низку контактів власника групи "Фінанси та кредит" бізнесмена Костянтина Жеваго з одним із власників адвокатського об'єднання яким користувалися для прикриття злочинної діяльності. Йшлося про домовленість щодо неправомірної вигоди на користь високопосадовців суду "за ухвалення потрібного для цього підприємця рішення", розповів керівник НАБУ. "За кілька днів після встановлення контакту 15 березня мало відбутись засідання по даній справі, предметом якого було обговорення. Внаслідок попередньої домовленості — засідання було перенесене, щоб можна було відтягнути час для акумулювання коштів", — зазначив Кривонос. За його словами, паралельно почалась передача коштів від бізнесмена до адвоката, і уже 19 квітня Верховним Судом було ухвалено рішення. "На початку травня адвокат-учасник цього злочинного угрупування отримав від керівництва Верховного Суду вказівку, щодо розподілу цієї неправомірно вигоди серед учасників злочинного угрупування — суддів", — додав директор НАБУ. За словами Кривоноса, 3 травня була отримана перша частина неправомірної вигоди, а 15 травня передали другу частину, "яка була зафіксована на гарячому".

Як розповів на брифінгу керівник САП Олександр Клименко, про існування так званого "бек офісу" суду, що прикривався наданням легальних юридичних послуг, дізналися ще не початку року. Документування його роботи було складним. "Певне адвокатське об'єднання виступало посередником між керівництвом суду і тими особами, які бажали за неправомірну вигоду вирішити свої питання у суді. Це стосувалось не лише Верховного Суду, а й більшості судів на території України", — сказав Клименко. Він додав, що цим фактам "буде надана оцінка, вони перевіряються у ході досудового розслідування". За словами Клименка, важливо, що НАБУ і САП вдалося розкрити саме діючу схему, а не таку, що вже припинила своє існування.

Реакція на корупційний скандал Верховного Суду 

16 травня відбувся Пленум Верховного Суду, повідомляють кореспонденти Суспільного. На пленумі зі 168 судів Верховного Суду були присутні понад 140 суддів. 142 голосами судді ухвалили заяву, у якій взяли на себе повну відповідальність за події, "що відбуваються у зв'язку з імовірними корупційними діяннями його окремих представників".

"Верховний Суд бере на себе повну відповідальність за події, що відбуваються у зв'язку з імовірними корупційними діяннями його окремих представників. Судді Верховного Суду шоковані зазначеними подіями. Верховний Суд наголошує, що повне об'єктивне розслідування всіх обставин сприятиме якнайшвидшому встановленню істини та встановленню справедливості. За будь-який корупційний злочин має бути невідворотне покарання", — наголосив секретар Пленуму Верховного Суду Дмитро Луспеник.

Реакція Жеваго

Український мільярдер Костянтин Жеваго не має стосунку до ситуації з одержанням хабаря головою чи суддями Верховного Суду України. Це стверджує пресслужба бізнесмена, яка передала заяву виданню Forbes. У заяві пресслужби Жеваго спростовується інформація про те, що неправомірна вигода могла бути одержана суддями від людей, які діяли в інтересах бізнесмена. Сам олігарх просить ЗМІ "не поширювати непідтверджені відомості". У пресслужбі мільярдера також констатували "безпідставний зв‘язок і явне підтасування" щодо паралелей у цій справі з рішенням Великої палати Верховного Суду від 19 квітня 2023 року про визнання законності придбання компанією Ferrexpo у 2002 році пакету акцій Полтавського гірничо-збагачувального комбінату. Жеваго стверджує, що Велика палата ВС прийняла свою квітневу ухвалу не в його інтересах, а "в інтересах великої, публічної компанії з поважними акціонерами, яка торгується на основному майданчику Лондонської фондової біржі". 

Костянтин Жеваго. Фото: УНІАН

Реакції самого Всеволода Князєва або його адвокатів на звинувачення на середину дня 16 травня немає. Коли така реакція з'явиться, Українське Радіо обов'язково її наведе у своєму ефірі.