Росія виробляє до 50 ракет на місяць, середній залп по Україні зменшився — експерт

Росія виробляє до 50 ракет на місяць, середній залп по Україні зменшився — експерт

Не до ста ракет за одну атаку і не півсотні дронів — потенціал російських ракетних обстрілів України зменшується. Це констатував в ефірі Українського Радіо керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко. Починаючи з 10 жовтня минулого року агресор із періодичністю приблизно кожні два тижні завдавав масованого ракетно-дронового удару про цивільній інфраструктурі України. Але тепер такі напади стають або точковими (зокрема, ближче до лінії фронту), або залишаться масованими з інтенсивністю не частіше щомісяця, каже експерт. За його оцінкою, Росія ще може виробляти 40-50 ракет на місяць. Водночас військовий оглядач відзначає "багато випадків криворукості" в російських ракетних атаках. Мусієнко також констатує меншу кількість іранських безпілотників-камікадзе "Шахед", які застосовує зараз РФ у розв'язаній нею війні.

0:00 0:00
10
1x

На фото: ракета С-300, commons.wikimedia.org

Масовані ракетні удари у минулому?

"Питання, що вважати масованим ударом", — уточнює Олександр Мусієнко. Іноді може бути й кілька ракет, але якщо одна із них десь влучить, вона здатна спричинити серйозні руйнування та пошкодження. "Якщо ми візьмемо за відправну точку рівень інтенсифікації ракетних обстрілів з 10 жовтня, коли почався масований ракетний обстріл об'єктів інфраструктури України, то середній залп у росіян становив близько 60-70 ракет. Одного разу вони змогли використати понад 100. Частота пауз між цими залпами складала мінімум тиждень, а іноді 10 днів. Пізніше це було два тижні. Вийти за ці межі Росія точно не зможе. Тобто то був пік того, чого вони змогли досягти в цих обстрілах", – резюмує експерт. Зараз фіксується тенденція до зменшення кількості російських ракет, зазначає Мусієнко. "Під час попередньої масованої атаки було випущено близько 40 ракет по території України. По-друге, ці обстріли стають рідшими. Очевидно, що ворогу потрібно більше часу, аби накопичити бодай 30-40 ракет", — каже експерт.

"Росіяни ще можуть виробляти 40-50 ракет на місяць"

У росіян є проблеми з ракетами, відзначає експерт. Але на сьогодні вони ще можуть виробляти 40-50 ракет на місяць. Відтак можуть бути два сценарії:

  1. Удари можуть стати точковими, з меншою кількістю ракет, але вони будуть. Можливо, не такими масованими і не по всій території, а з прив'язкою ближче до лінії бойових дій.
  2. Удари будуть, можливо, по кілька десятків ракет за одну атаку. Але росіяни можуть собі це дозволити раз на місяць або навіть півріччя.

У будь-якому разі Олександр Мусієнко наголошує, що ракетна небезпека все ще зберігається.


На фото: Олександр Мусієнко, Суспільне

Ракети С-300 і тактика геноциду

Удари по житлових будинках — це саме тактика росіян, наголошує Мусієнко. "Вони використовують ракети С-300, які можуть прицільно завдавати удару на відстані до 20-30 км максимум. Це коли ви можете задати координати, і ракета потрапить в якусь ціль. Все, що більше для цього типу ракет, — це просто неприцільні удари по якихось квадратах та площах і абсолютно не важливо, що там може бути. Це зброя терористів, коли ті використовують ракету, аби вона кудись полетіла і заявити про себе. Те ж саме робить Росія. Це абсолютно спланована тактика геноциду. Вони просто б’ють на те, щоб знищувати, руйнувати і завдавати якомога більше збитків та жертв серед цивільного населення", — зазначає експерт.

"Багато випадків криворукості ворога в ракетних атаках"

Ніхто не применшує загрозу ворога, додає військовий оглядач. "Однак випадки криворукості у нашого противника досить часто грають проти нього. Тому що таких випадків невдалих пусків у Бєлгородській області РФ за рік повномасштабного вторгнення було насправді достатньо багато. Вони фіксувалися самими місцевими, які це потім поширювали у соціальних мережах. Це через те, що росіяни використовують ракету С-300, призначення якої – діяти по повітряних цілях. Відповідно відбувалося і менше навчань щодо того, як застосовувати ці ракети по наземних цілях. Тобто вони не мають такого великого досвіду в цьому, але зараз це роблять. По-друге, ракет є багато, але умови зберігання та подекуди якість можуть підводити", – пояснює Мусієнко.

Кількість "шахедів" у росіян теж стала меншою

Кількість дронів під час запусків по території України теж зменшилася, зазначає ескперт. "У листопаді-грудні Росія в середньому випускала по 30-40 дронів за одну атаку, а іноді й до 50. У лютому цього року максимально було запущено близько 15-ти. І якщо запускають їх, то вже близько 5-10 одиниць. Це свідчить про те, що зараз скоротилися можливості здійснювати атаки по 40-50 дронів за один раз. Не виключено, що це пов’язано з тим, що дрони потрібно виробити, а в Ірану є проблеми з виробництвом. Тож вони не можуть поставити безпілотники до Росії", — каже керівник Центру військово-правових досліджень. За словами Мусієнка, "ворог час від часу вигадує нові маршрути для пусків та нову тактику, зокрема вони віднедавна почали запускати з Брянської області, намагаються влаштовувати шоу з кулями-відбивачами. Однак глобально це ні на що не впливає — ні на спроможності української протиповітряної оборони, ні на те, що це буде нас плутати. Все це малорезультативно".

"Ми достатньо просунулися в протиповітряній оборони"

"Україна отримала нові системи ППО, зокрема NASAMS та IRIS. Ми маємо отримати комплекси Patriot та системи ППО/ПРО SAMP/T-Mamba (наземна система "земля-повітря" середнього радіусу дії. Її передання Україні заплановане на весну нинішнього року — ред.).  Єдине, що нам ще потрібно для повноцінного забезпечення протиповітряної оборони, — це авіаційний компонент. Однак щодо літаків зараз відбувається інтенсивний переговорний процес", — каже Мусієнко.

("Два українських льотчики перебувають у США для проходження навчання на штурмовиках, у тому числі F-16. Прибуття двох пілотів знаменує першу поїздку українських пілотів до США для оцінки їхніх навичок американськими військовими інструкторами". Про це повідомив напередодні новинний телевізійний канал США NBC News. За його даними, американські чиновники заявили, що ці зусилля мають дві мети: вдосконалити навички українських пілотів та оцінити, скільки часу може зайняти належна програма навчання — ред.)


На фото: комплекси ППО-ПРО SAMP/T-Mamba, uk.wikipedia.org

"5 місяців ворог атакував ракетами і результату не досяг"

"Влітку росіяни можуть намагатися атакувати об’єкти інфраструктури України. 5 місяців вони намагались. 10 лютого була чергова ракетна атака, де намагалися вразити об’єкти інфраструктури. Від 10 жовтня, тобто протягом 5 місяців, результату не досягнуто, хоч і було витрачено величезну кількість ракет. І це ключове. Відтак ми посилюємося у плані протиповітряної оборони, а наш ворог не посилюється у плані спроможності ракет, у них не стає їх більше. Отже, ситуація поступово переходить на нашу користь. Проте ризики небезпеки все одно є", — резюмує Мусієнко.