Fiinka хоче, щоб Євробачення почуло про гуцулів

Fiinka хоче, щоб Євробачення почуло про гуцулів

Fiinka виступить 17 грудня у фіналі нацвідбору на Євробачення 2023 з піснею "Довбуш". Нею артистка хоче розповісти про унікальність Гуцульщини — культуру, героїв та говір української мови.

0:00 0:00
10
1x

"Пісню "Довбуш" я написала на основі легендарної пісні про Довбуша "Ой попід гай зелененький". То є дуже відома гуцульська співанка. Написала її за два дні до початку війни, коли вже ворожі танки стояли на наших кордонах. І писала з думкою про те, що немає нам чого боятися. Бо в наших хлопців тече опришківська кров. Кров справжніх супергероїв. Оскільки Довбуш найвідоміший з опришків, мужній, справедливий, безстрашний, такий красивий, як його оспівують, то будь-яка дівчина хотіла би мати такого в господарстві. І дивіться, як все склалося. Дівки зараз мліють за нашими супергероями, бо інакше наших ЗСУ не назвеш. І я впевнена, що ця суперсила тече у нас по венах, бо передається з покоління в покоління. Це надзвичайно складний рік в нашій історії. І в такий час все дуже тонко і близько сприймається до серця. І хотілося, щоб наш культурний фронт сміливо і чітко обстоював свої границі", — розповіла Fiinka в ефірі шоу “Селекція” на "Радіо Промінь". 

Fiinka ставить собі за мету розповісти на Євробаченні про унікальність гуцулів, про унікальну культуру та говір української мови.

"По шоу наразі не хочу розкривати секретів. Можу лише сказати, що будуть танці. Я хочу, щоб Європа почула, як ще може звучати Україна. Я хочу, щоб весь світ почув про гуцулів. Щоб не стояло більше питання: "Якою мовою вона розмовляє?". Щоб всі зрозуміли, що це є прекрасний та унікальний говір української мови, яким розмовляв наш герой Довбуш, яким писав Стефаник, який звучить у легендарному фільмі "Тіні забутих предків". За цим говором стоїть величезний пласт культури. Я хочу, щоб люди почали цікавитися Гуцульщиною, і своїм прикладом показати, що треба любити, цінувати і шанувати своє. Тоді буде наша перемога. По всіх фронтах", — розповіла Fiinka в ефірі шоу "Селекція" на "Радіо Промінь".

Фото: Ігор Ткач/ Радіо Промінь