Грілки, керамічні та сонячні панелі, міні зарядні станції: як зробити своє життя комфортним в умовах відсутності електрики, тепла та води

Грілки, керамічні та сонячні панелі, міні зарядні станції: як зробити своє життя комфортним в умовах відсутності електрики, тепла та води

Через постійні ракетні обстріли енергетичних об'єктів України склалася вкрай напружена ситуація щодо забезпечення електроенергіїєю мешканців багатоквартирних будинків у містах. Найближчим часом нам треба готуватися ще й до планових включень електрики на кілька годин на добу. У Івано-Франківську очікують кількаденних відключень електрики та закликають мешканців переїжджати в села. Як врятувати багатоквартирний висотний будинок, якщо вимкнули електрику і опалення, а на вулиці мороз? Що робити з водою в трубах, чи можна її злити і як це зробити правильно? Чи можна встановити генератори, щоб живити хоча б насоси у висотних будинках? Про все це слухачам Українського радіо розповів директор науково-технічного центру Академії будівництва України Іван Перегінець.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

До чого може призвести сильний мороз з водою в трубах опалення та при ймовірному відключенню електроенергії на 8-10 годин?

"Колись у нас був Алчевськ у 2006 році. Тоді прорвало теплотрасу. Це показало, що може статися, якщо ми не будемо нічого робити. 

Є три рівня вирішення таких питань: на рівні місцевої громади (міста, містечка), управителів домогосподарств (ОСББ, балансоутримувачі багатоквартирних будинків ) і на рівні окремого домогосподарства (квартира). Повинні бути складені програми виходу з таких ситуацій як на рівні міста, так і кожного окремого будинку. Люди повинні подбати про необхідність зливання води з системи опалення, щоб не було розривів у трубах, а також про те, чим будуть опалювати будинки, та яким чином будуть рекомендувати підтримувати ці електромережі… 

На рівні квартири треба подбати про освітлення. Є невеликі портативні мінізарядні станції, які можуть закрити тему освітлення, заряджання гаджетів, ліхтарів. Повинні бути павербанки для зв'язку 20000 mAh і більше. Ліхтарі, які працюють на тривалих акумуляторах. 

Якщо ми говоримо про електромережу для опалення, то тут необхідно продублювати нашу систему водяного опалення керамічними низьковатними панелями, які беруть від 250 до пів кВт. Вони накаляють кераміку, яка ще з пів години може залишатися теплою. При цьому не перевантажується наша електросистема. Бо на кожну розетку у нас іде 2.5 кВт при мінімумі потужності. І якщо ми там поставимо навіть два таких обігрівачі, то ми не перевантажимо мережу. На дві-три доби нас ці керамопанелі не врятують. Але якщо є віялові відключення на 2-8 годин, тоді ці панелі стануть у нагоді. Ми не можемо використовувати ті прилади, які беруть багато електроенергії. Стануть у нагоді грілки або бутлі з гарячою водою. 

Що стосується безпеки, я раджу придбати всім хоча б літрові вогнегасники: порошкові, аерозольні, вуглекислотні, які коштують в межах 300-400 грн. Але не пінні. Вони не можуть гасити електромережу під струмом. 

Багатоповерховий будинок інертний. В загальну гідравлічну систему багатоквартирного житлового будинку ми не маємо права лізти, аби щось змінити, переправити, поремонтувати. Бо йде розбалансування всієї системи опалення. Кожен будинок має свої особливості і нюанси". 

Читати також: Рябцев: "Зруйнувати всю систему українського газопостачання неможливо"

Відсутність води 

"Бажано мати запас як технічної, так і питної води на дві-три доби."

Насосні системи. Що може допомогти підтримувати їх?

"Самі насоси в багатоквартирному будинку беруть всього від 2 до 5 кВт. Тому в нагоді стануть дизельні або бензинові генератори. Це проста і надійна система. На 500 квартир житлового багатоквартирного будинку можна взяти генератор від 20 до 30 кВт мінімум. Або промислові генератори. 

Також підходять зарядні станції, які акумулюють енергію від сонця на іонних акумуляторах на 10-20-30 кВт. 

Такі ситуації можуть спонукати до підвищення інноваційності наших будинків, де нині, на жаль, велика площа покрівлі не використовується для отримання сонячної енергії, а зараз це було б дуже доречним. Адже на вироблення 1 кВт потрібно покриття всього 6 кв. метрів площі. А покрівля в середньому складає 200-300 кв. метрів. Уявляєте скільки б енергії можна було б отримати?"  

Фото: ua-energy.org