Рябцев: "Зруйнувати всю систему українського газопостачання неможливо"

Рябцев: "Зруйнувати всю систему українського газопостачання неможливо"

Зараз усіх українців турбує ситуація з відключенням електрики і світла. Сьогодні Укренерго застосовуватиме стабілізаційні відключення. Енергетики докладають всіх зусиль, щоби відключення тривали не більше 4 годин для кожної групи споживачів. Вчора виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук заявив, що зараз мова йтиме не про планові відключення, а про планові включення електрики на 2, 3 години. Чи є життя без світла та газу? Як нам пережити цю зиму? Наскільки вразливою є українська газова інфраструктура? Про це слухачам Українського радіо розповів директор спеціальних проєктів у Науково-технічному центрі "Псіхея" Геннадій Рябцев.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Яка ситуація зараз із енергосистемою?

"Складна. Якщо в будь-яку систему прилетить в сукупності 200 крилатих ракет, то проблеми виникнуть. І ми їх бачимо через стабілізаційні і аварійні відключення". 

Чому змінюються відключення від аварійних до стабілізаційних і навпаки? 

"Дмитро Сахарук, виконавчий директор ДТЕК сказав, що можуть бути тривалі відключення електрики в тому разі, якщо не вдасться забезпечити надійний захист неба над енергетичними об'єктами критичної інфраструктури. І не буде достатньої кількості обладнання, яке можна замінити. Це не обов'язкова перспектива. Ймовірність є, але вона не настільки велика, як хтось може подумати. Якщо пошкоджено об'єкти, які забезпечують розподіл електроенергії, то їх потрібно або відновлювати і впродовж цього відновлення електрики не буде, або використовувати резервні лінії електропередач. Але потужність їх недостатня для того, щоб забезпечити електроенергією усіх без винятку споживачів. Щоб ці резервні лінії не пошкодити, адже коли ми подамо велику напругу на них, тобто перевантажуємо — вони просто згорять. Тому щоб цього не сталося, потрібно обмежувати споживання в тому разі, якщо використовувати ось такі резервні лінії. 

Енергетики в нас зараз працюють над трьома основними завданнями. Перше вони забезпечують цілісність системи. Коли диспетчер може вимкнути того чи іншого споживача або подати електроенергію, це означає, що він може керувати розподілом електрики всією територією України. І це великий плюс для будь-якої складної системи. 

Друге завдання забезпечувати швидко постачання електроенергії на всі об'єкти критичної інфраструктури від лікарень і водоканалів після чергового обстрілу. Коли летіло 100 ракет і багато з них було збито, все одно частина втрапила у 15 об'єктів. 80% споживачів від тієї кількості, яка була позбавлена постачання електрики внаслідок такого удару, отримали її вже через декілька годин після обстрілу. 

Третє завдання відновлення системи після чергового ракетного обстрілу. Пошкоджене обладнання треба замінити на нове або відремонтувати і відновити постачання вже у повному обсязі. 

Енергетики працюють цілодобово. Вони використовують усі можливості."

Коли після включення електрики споживачі починають активно нею користуватися, чи не призводить це до дисбалансу в системі?

"Надмірно навантажує систему лише окрема група споживачів, коли всі інші відпочивають. В Києві була така проблема. Один із трансформаторів загорівся. І це сталося через перенавантаження, яке відбувається саме на трансформатори, які розташовані безпосередньо в житлових районах. І все залежить від того, наскільки підійшли забудовники ґрунтовно до забезпечення електрикою нових багатоповерхівок. В радянські часи завжди створювалося щонайменше 25% запасу потужності для кожного району в залежності від сукупності споживачів. Зараз, зазвичай, трансформатори працюють на повну потужність. Тому і спрацьовує іноді аварійний захист. Тому крім стабілізаційних трапляються і аварійні відключення. Це пов'язано з автоматикою, яка вимикає ті чи інші перевантаження лінії".  

Читати також: Харченко: "Варто бути готовими до знеструмлення упродовж 8-10 годин на день"

Росія здійснила масований обстріл газовидобувної інфраструктури на Сході. Що буде з нашим видобутком?

"Було повідомлення від Нафтогазу. Але без подробиць. Треба інформувати людей щодо безпечності тих чи інших об'єктів. Якщо йдеться про газовидобуток, то руйнування об'єктів безпосередньо видобутку може означати витік газу зі свердловини або з трубопроводів. Цього не було, на мій погляд. Принаймні ДСНС не повідомляло про додаткову небезпеку в межах міста області. 

У нас не одна свердловина в Україні, а декілька сотень. Вони забезпечують різні регіони. Зруйнувати всю систему газопостачання неможливо". 

Фото: uainfo.org