Голова Верховної Ради про депутатів-втікачів: "Будемо визнавати їх безвісно відсутніми для того, щоб позбавити їх мандата народного депутата України"

Голова Верховної Ради про депутатів-втікачів: "Будемо визнавати їх безвісно відсутніми для того, щоб позбавити їх мандата народного депутата України"

В ексклюзивному інтерв’ю Українському радіо Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук розповів про те, наскільки важливими для ухвалення рішень є голоси груп, які утворились на уламках колишнього ОПЗЖ. Та про те, які способи позбавлення мандату народного депутата можуть бути застосовані до депутатів-втікачів у рамках воєнного стану.

0:00 0:00
10
1x

Наскільки важливими для ухвалення рішень є голоси груп, які утворились на уламках колишнього ОПЗЖ?

"Партія "Слуга народу" є монобільшістю і розраховує насамперед на свої сили. Але якщо ініціативи влади знаходять відгук у різних фракціях і групах, то значить ми йдемо правильним шляхом. Бюджет голосував увесь зал, окрім двох фракцій. Залежно від ініціативи і політичних переконань ми знаходимо спільників із дуже багатьох питань для голосування. Але насамперед покладаємося на фракцію, яка складає монобільшість. Проте якщо є державницький інтерес, інтерес України, будь ласка, приєднуйтесь, ми тільки "за". По великій кількості законопроєктів ми отримуємо більше 300 голосів, а це означає, що маємо державницькі рішення, які об’єднують увесь зал, і на цей період всі забувають про свої політичні речі. Це парламент, і має бути співпраця".

Є депутати, які жодного разу за період широкомасштабної війни не відвідали ВР, які втекли з країни, деякі навіть зрадили країну. Нещодавно Верховна Рада застосувала одну з семи можливостей позбавлення мандату народного депутата. Щодо двох нардепів цю процедуру було проведено через позбавлення громадянства. Але важливий нюанс ‒ ці нардепи мали подвійне громадянство. Чи можливо застосувати таку норму до інших народних депутатів, які відверто саботують ВР і чи розробляються якісь альтернативні способи вирішення цього питання?

"Те, що деякі народні депутати з моменту повномасштабного вторгнення жодного разу не відвідали парламент ‒ це ганьба ганебна. Мені дуже соромно, що ці люди досі залишаються народними депутатами. Але ми маємо діяти в межах, що передбачені в Конституції. Крім цього, у період воєнного стану ми не можемо змінити Конституцію. У ній справді є 7 передумов, які можуть бути підставою для звільнення народного депутата. І періодично ми їх застосовуємо. Дехто пішов за заявою, дехто втратив громадянство, щодо декотрих ми очікуємо вироків у кримінальних справах. Паралельно ми розробляємо механізм, адже ці особи вже понад 6 місяців не з’являються на території України і ми будемо ставити питання про місце їхнього перебування. І можливо, будемо визнавати їх безвісно відсутніми, це теж одна з підстав, для того щоб позбавити їх мандата народного депутата України. Хочу нагадати, що ще на початку нашої каденції Президент України пропонував розширити підстави для позбавлення народних депутатів статусу. Туди включалися ще дві важливі норми. Перша ‒ щодо прогулів нардепів, якщо вони не з’являються на робочому місці. Але, на превеликий жаль, фракція "Слуга народу" не має 300 голосів, щоб її проголосувати. Інші фракції на той час не були готові підтримати це рішення. Але я глибоко переконаний, що народний депутат, який не ходить на свою роботу, повинен втрачати мандат. Це була та підстава, яка б дала можливість законодавчо позбутися таких нардепів. Здається, вже 4 чи 5 нардепів ми звільнили і всі інші також будуть позбавлені свого мандата. Ще раз підкреслюю, що ми діємо лише в спосіб передбачений Конституцією України".

Фото: Facebook сторінка Руслана Стефанчука