Руслан Стефанчук: "У нас є план "Б" щодо соціальних виплат у разі, якщо якісь політичні сили у світі змінять ситуацію підтримки України"

Руслан Стефанчук: "У нас є план "Б" щодо соціальних виплат у разі, якщо якісь політичні сили у світі змінять ситуацію підтримки України"

В ексклюзивному інтерв’ю Українському радіо Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук розповів про те, чи передбачав депутатський корпус план Б на соціальні видатки бюджету, якщо не вийде зібрати їх від європейських партнерів та про те, чому не вдалось досягти компромісу у голосуванні у питанні соціальних виплат. І чи означає це, що у стіни парламенту повернулась політична боротьба?

0:00 0:00
10
1x

Про ухвалення воєнного бюджету. Чи передбачав депутатський корпус план "Б" на соціальні видатки бюджету, якщо не вийде зібрати ці 38 млрд від наших європейських партнерів?

"Бюджет, як основний кошторис держави, є найважливішим голосуванням у депутатській залі за весь рік. Тому що бюджет ‒ це закон законів. І дуже важливо ухвалювати його вчасно, збалансовано, з урахуванням тих надходжень і видатків, які плануються. Тому цьогоріч ми ухвалили його найшвидше за всю історію незалежної України, причому найбільш консолідовано ‒ 295 народних депутатів проголосували за цей бюджет, це майже конституційна більшість. Це означає, що депутатський корпус дуже добре усвідомлює усі перспективи і можливі загрози, пов’язані з неприйняттям державного бюджету.

Особливістю є те, що це бюджет воєнного стану. Основна важлива складова ‒ це видатки на нашу оборону, ЗСУ та інші потреби сил оборони України. Для нас дуже важливо, щоб ці видатки були реальні і кореспондували надходження до бюджету. Інша велика частина бюджету ґрунтується на тих запозиченнях, які Україна отримує від партнерів. Саме тут включається українська дипломатія. Багато вже вдалося отримати, ми ведемо переговори на рівні ЄС та США, на рівні фінансових інституцій. Ми консультувалися у співпраці з МВФ, ЄБРР, тобто є загальна підтримка України і вона шалена. Чи є план Б? Безперечно. Ми усвідомлюємо, що у разі, коли якісь політичні сили у світі змінять ситуацію підтримки, потрібна додаткова консолідація можливостей всередині країни. Це перегляд бюджету в частині інших видатків, а також запасні договірні можливості з нашими партнерами, які готові переглянути свої програми підтримки України. Головним є те, що світ консолідований навколо України, адже перемога України ‒ це перемога цивілізованого світу".

"Євросолідарність" і "Батьківщина" не голосували за цей бюджет, аргументуючи, що не передбачено зростання соціальних виплат. Чому не вдалося знайти компроміс?

"Ідеальних бюджетів не буває, і не тільки в Україні. Але 295 народних депутатів взяли відповідальність за майбутнє нашої країни. І ми чітко розуміємо, що цей бюджет ‒ це бюджет підтримки солдатів на передовій, бюджет внутрішньо переміщених осіб та біженців, бюджет сімей загиблих, а також  соціально вразливих верств населення. Завдання депутатського корпусу ‒ забезпечити бюджет країни, все інше, на мою думку, це якісь відмовки різних політичних сил, що намагаються капіталізувати свої політичні проєкти. Я вважаю, що в період війни це неможливо і неприпустимо. Хотів би, щоб ми консолідувалися навколо одного ‒ інтересів України та кожного українця. Це апріорі".

На початку навали голосування було більш одностайне, ніж зараз. Чи означає це, що у стіни парламенту повернулась політична боротьба?

"У перші дні я зібрав лідерів фракцій та груп, і ми домовилися, що тепер у парламенті є лише одна фракція ‒ Україна. Ми створили антивоєнну коаліцію у Верховній Раді, яка справді голосувала всі необхідні речі для переведення України на рейки воєнного стану. Ми дуже швидко ухвалювали рішення. Сьогодні є абсолютно інший порядок рішень, які потрібні для розвитку країни, і починає включатися політика. Але ми все одно намагаємося до винесення в залу всі ці питання проговорювати, і в результаті кожне питання набирає конституційну більшість голосів. Я дуже вдячний усім, що ми тримаємося цього рівня консолідованості парламенту, бо це означає рівень консолідованості суспільства. Нам дуже важливо зберегти єдність у парламенті. Політична діяльність можлива тільки після нашої спільної перемоги, після того, як буде капітуляція Росії і ми зможемо пред’явити повністю всі вимоги щодо відшкодування збитків в результаті неспровокованої та ганебної війни з боку РФ Після цього можемо включатися в політику і дискутувати. Сьогодні це парламент країни, що воює, і в період воєнного стану тут немає місця для  політики".

Фото: Українське радіо