Елена Шарпанская -  Автор и ведущая программ «Русские украинцы» и «Життя без лінії розмежування» русской редакции Главной редакции вещания на иностранных языках и Первого канала Украинского радио. Закончила факультет журналистики Киевского национального университета имени Т.Г.Шевченко в 1986 году. Училась на вечернем отделении и работала в «Спортивной газете» (газета, к сожалению, уже не существует). В 1992 году перешла работать на Первый канал Украинского радио, в редакцию общественно-политического вещания. Несколько лет была автором и ведущей программы «Обратная связь» («Зворотній зв’язок») о социальных и медицинских проблемах в обществе. Вместе с Республиканским управлением ГАИ МВД Украины, готовила и вела в прямом эфире 50-минутную программу «Автомобиль, дорога, мы». Когда в 1995 году возобновилось молодежное вещание, и была создана молодежная редакция «Европа-Центр», то присоединилась к новосозданному коллективу, и вернулась к спорту. В предверии Олимпийских игр 1996 года в Атланте, создала и вела программу «Олимпийское восхождение», позже – «Планета Спорт». Работала на Олимпиаде в Атланте и как специальный кореспондент Украинского радио, и телекомментатор соревнований по академической гребле и гребле на байдарках и каноэ. Олимпийский цикл был пройден и спорт остался как прекрасное воспоминание и уникальный опыт. На Первом канале УР выходили мои программы «Кто я?» -о поисках себя в этом мире, «Неповторимость» («Неповторність») – о выдающихся современниках, «Крупный план» - короткая версия «Неповторимости». Когда молодежная редакция стала частью второго канала Украинского радио «Проминь», то в прямом эфире вела программы «Культ личности», «Азбука реальности», «Радиопресс. Портрет». В записи выходила программа «Музыка на кону. Музыка зарубіжного кино». С 2017 года сотрудничаю с русской редакцией вещания на иностранных языках. Сначала была одна 20-минутная программа «Русские украинцы» по субботам, но с апреля 2018 года, - это прямой эфир по понедельникам, вторникам и средам. По пятницам выходит программа «Жизнь без линии разграничения» («Життя без лінії розмежування»), которая звучит и на Первом канале УР по субботам. За почти 40-летнюю журналистскую карьеру занималась и погружалась в разные темы, но любимые назвать сложно. Меня интересуют люди, их истории, жизненный опыт, умение преодолевать непреодолимое, их творчество и взгляды на жизнь. Пытаюсь быть молодой мамой и бабушкой. Главное хобби – моя большая дружная семья.

Українського радіо

18.04.2024 16:07:08 Реконструкція

Сьогодні разом із українським істориком та публіцистом, доктором історичних наук, професором Українського католицького університету, директором Інституту історичних досліджень Львівського національного університету імені Франка Ярославом Грицаком згадуємо Паризьку мирну конференцію 1919-1920 років, аби ще раз проаналізувати історичні помилки, які допустили очільники країн Антанти, коли віддали Україну на поталу більшовикам. Говорили також і про сучасну Антанти, і про перспективи росії.

Ведучі:
17.04.2024 16:07:53 Реконструкція

Як нам правильно розуміти зовнішньополітичні кроки Китаю? Що йому вигідно: межувати із слабенькою, переможеною росією чи КНР хоче російської перемоги, аби ще раз довести, що США втрачає своє лідерство? Щоб це зрозуміти, звернемося до історії Китаю після 1949. Гість — Володимир Урусов, кандидат історичних наук, доцент кафедри нової та новітньої історії зарубіжних країн історичного факультету Київського національного університету імені Т. Шевченка.

Ведучі:
16.04.2024 16:07:07 Реконструкція

Знову говоримо про історію росії. Про війни, які Росія програвала."Нам доведеться навчитися дивитися на нашого ворога широко розплющеними очима. Бо будь-які ілюзії з цього приводу вбивають", — вважає гість — Сергій Громенко, кандидат історичних наук, експерт Українського інституту майбутнього, кримчанин.

Ведучі:
11.04.2024 16:08:06 Реконструкція

Торгівельні війни, зокрема, про російсько-українські, про глобалізацію, з усіма її плюсами і мінусами, про санкції, а також про те, як глобальна економіка впливає на міжнародну політику. Гість програми — Ігор Бураковський, доктор економічних наук, професор кафедри економічної теорії Національного Університету "Києво-Могилянська академія", голова правління Інституту економічних досліджень та політичних консультацій.

Ведучі:
10.04.2024 16:07:12 Реконструкція

Бразилія як лідер Глобального Півдня переживає сьогодні не кращі часи в економіці та й політичний дискурс у країні доволі контроверсійний. А якою країна була в останні кілька десятиліть? Що і як формувало її лідерів? І чи зможе, зрештою, Бразилія стати союзником України? Гість — Віталій Кулик, політолог, директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства.

Ведучі:
09.04.2024 16:07:12 Реконструкція

Варшавська битва 1920 року, в якій польські війська разом із армією Української народної республіки відігнали більшовиків від Варшави і не пустили їх до Європи. Яке значення вона мала тоді? Які історичні уроки залишила? Гість — Андрій Руккас, кандидат історичних наук, доцент Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Ведучі:
04.04.2024 16:07:09 Реконструкція

Хто реально стоїть за терактом у Підмосков'ї. Що таке сьогодні терористична організація "Ісламська держава" і чим вона відрізняється від Аль Каїди чи ХАМАС або Хезболли? Гість — Олександр Аулін, ісламознавець, кандидат філософських наук, президент громадської організації "Український центр ісламознавства".

Ведучі:
03.04.2024 16:07:53 Реконструкція

Про чотириразового президента США Франкліна Рузвельта. Мова піде про третій і четвертий строк у Білому домі, міжнародну політику під час Другої світової війни та ядерну зброю. Гостя — докторка політичних наук, професорка кафедри парламентаризму Навчально-наукового інституту публічного управління та держаної служби Київського національного університету імені Шевченка Ірина Дудко.

Ведучі:
02.04.2024 16:07:12 Реконструкція

Про унікальну людину Франкліна Рузвельта - єдиного з американських президентів, який обіймав цю посаду чотири рази поспіль. В першій частині ми торкнулися його перших двох президентських строків і завершенні політики нейтралітету США. Гостя — Ірина Дудко, докторка політичних наук, професорка кафедри парламентаризму Навчально-наукового інституту публічного управління та державної служби Київського національного університету імені Шевченка.

Ведучі:
28.03.2024 16:07:48 Реконструкція

Про міжнародно-правові аспекти, так званих, виборів у росії, а також в інших недемократичних країнах, що, власне, таке міжнародна легітимізація обраного президента чи парламенту. Гість — Борис Бабін, професор, доктор юридичних наук, експерт Асоціації реінтеграції Криму.

Ведучі:

Ведучі українського радіо