"Креатив російського мінера необмежений" — український сапер про небезпеку поза межами міста

"Креатив російського мінера необмежений" — український сапер про небезпеку поза межами міста

Повномасштабна війна в Україні розпочалася 24 лютого. Російські окупанти з того часу залишили нам багато "сюрпризів" у вигляді вибухонебезпечних предметів, які були розкидані містами, селами, полями і лісами. Про небезпеку мін у лісах розповів слухачам Українського радіо очільник ГО "Асоціація саперів України" Тимур Пістрюга.

0:00 0:00
10
1x

Чи варто йти зараз до лісу

"Всю інформацію і поради щодо небезпеки в лісах і полях надавали очільники громад, обласних організацій, мери міст. Не скоро буде той сезон, коли ми зможемо повернутися до спокійного життя на звільнених територіях. Суцільне гуманітарне розмінування всіх територій, які були тривалий час під російськими окупаційними військами, буде тривати роками. Всі прилеглі території до міст ще не перевірені. Виїжджаючи за межі міста Київ, ми можемо бачити в лісах таблички з написами "НЕБЕЗПЕЧНО! МІНИ!" Будь-які військові дії, які проходили на територіях будь-яких держав, вже несуть в собі потенційну небезпеку"

Що ще може бути небезпечним в лісі

"В лісових масивах небезпечною є розтяжка. Її важко ідентифікувати і легко зробити. Людина з військовою підготовкою, маючи ручну гранату, може її виготовити. В лісі щось в принципі важко ідентифікувати, тим паче коли минуло вже 5 місяців. Воно може бути десь і присипано листям, і землею. Там можна знайти що завгодно. Креатив російського мінера необмежений."

Що робити, якщо людина помітила вибухонебезпечний предмет

Тут діють три правила:

Не підходити

Не чіпати

Телефонувати 101

Скільки часу потрібно для розмінування

"Зараз ми не можемо щось сказати точно, бо війна триває. Щодо звільнених територій, то на це підуть роки. Особливо щодо сільськогосподарських полів, лісництва. Ми повинні перевірити кожен клаптик"

Фото: Олександр Мензул, міський голова Вараша