"З'являться котельні, які будуть переключатися на різні види палива" — заступниця Міністра про опалювальний сезон 2022/2023

"З'являться котельні, які будуть переключатися на різні види палива" — заступниця Міністра про опалювальний сезон 2022/2023

Щороку Україна з острахом чекає на другу половину осені і зиму. Бо від того, наскільки рано прийдуть морози і холод, буде залежати, наскільки тепло і комфортно буде в наших оселях. Яким буде цього року опалювальний сезон? Кабмін вже окреслив цей період, як найскладніший в історії України. І тому створив штаб для підготовки до опалювального сезону. Про виклики, що постали перед представниками цього новоствореного штабу Українському радіо розповіла Наталія Хоцянівська, заступниця Міністра розвитку громад та територій.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"7 червня урядом було затверджено штаб із підготовки до опалювального періоду 2022-2023 року. Основним завданням штабу є своєчасне і якісне забезпечення підготовки об'єктів житлово-комунального господарства. Це і житловий фонд, це і об'єкти теплопостачання і водопостачання. Ми маємо підготувати і видати паспорти готовності для 137 000 будинків. Ремонт покрівлі потребують 9 000 будинків, також необхідно відремонтувати системи холодного водопостачання у 30 000 житлах, постачання тепла у понад 31 000 будинків. І це нам треба зробити до 15 жовтня. Що стосується котелень, то потрібно підготувати до початку сезону 17 500 одиниць, провести ремонт і реконструкцію 240 котелень. На жаль, дуже багато є зруйнованих котелень". 

Як наголосила заступниця Міністра розвитку громад та територій, то коштів буде достатньо для ремонту. "Понад мільярд 600 тисяч грн будуть надані від органів місцевого самоврядування для ремонту і реконструкції, а також від підприємств для відновлення об'єктів теплопостачання. І півтора мільярда грн на підготовку житлових будинків до початку опалювального сезону". Що стосується того, чим саме ми зможемо палити: газом, вугіллям чи дровами, відповідь була така: "Будемо палити газом. НАК "Нафтогаз" має забезпечити достатній обсяг газу, щоб опалювальний сезон пройшов планово. Ми ще маємо закупити певну кількість газу. І цей газ повинен бути закачаний до початку опалювального сезону. Це до 1 жовтня".

Що стосується можливості переведення застарілих котелень на більш зручні засоби опалення, як от на електрику. То Наталія Хацянівська зауважила: "Ми не акцентуємо сьогодні увагу на переведення котелень на електрику. У нас застарілий житловий фонд,  і навантаження на систему електрики має певні ризики. Ми акцентуємо увагу на твердому паливі. Для цього створюється резерв котелень, які швидко можуть бути переключені як на газ, так і на інші види палива". 

Читати також: Як Україна готується до майбутнього опалювального сезону в умовах війни? Аналізує експерт

Чи зможемо ми, не піднімаючи тарифів за опалення для громадян, здійснювати безперебійне постачання тепла в оселі? Як з'ясувалося, "ще в квітні було прийнято рішення і рекомендовано органам місцевого самоврядування залишити тарифи на рівні минулого опалювального сезону. І навіть зареєстрований проект закону №7427 у Верховній Раді, який встановлює мораторій на підвищення тарифів протягом дії воєнного часу і протягом шести місяців після його закінчення".  

Ввечері, 7 червня, у своєму традиційному звернення Президент Володимир Зеленський теж не оминув тему опалювального сезону: "В умовах, які ми маємо наразі через агресію Росії, це буде дійсно найскладніша зима за всі роки незалежності. Але! Все нормально. Маємо пройти її так, щоб наші люди відчували нормальну роботу держави. У цей час у нас не буде продажу нашого газу і вугілля за кордон. Увесь внутрішній видобуток буде спрямований на внутрішні потреби наших громадян".

Фото: kyivcity.gov.ua