"Є голоси, що треба зрозуміти Путіна": експерт про економічний форум у Давосі

"Є голоси, що треба зрозуміти Путіна": експерт про економічний форум у Давосі

На всесвітньому економічному форумі, що відбувається у Давосі, вся увага прикута до України. Росію на форум не запросили. Про Український сніданок у Давосі, на якому виступив і президент Зеленський, розповів в ефірі Українського радіо політолог, директор Інституту соціально-політичного проєктування "Діалог" Андрій Миселюк.

0:00 0:00
10
1x

Під час виступу президент Зеленський вкотре наголосив, що ЄС залишається неоднорідним щодо підтримки України та відзначив, що нам вкрай потрібна спільна допомога від Євросоюзу і ми сподіваємося, що вона незабаром буде.

Євросоюз має два погляди щодо війни в Україні

Європа має два погляди щодо війни в Україні. Перший — так званий "зрозуміти Путіна" полягає в тому, щоб дати можливість Путіну зберегти обличчя і знайти йому шляхи, щоб гідно вийти з конфлікту в Україні. Другий — полягає в тому, що Росія має понести максимальне покарання за всі свої дії, які вона коїть в Україні. Європейські політики розподілились на цих двох шляхах. На щастя, прихильників другого шляху більшість, але їхній голос поки не є вирішальним в тому конфлікті інтересів, який відбувається в Європейському Союзі. Однак голоси тих, хто каже, що треба зрозуміти Росію і допомогти їм вирішити цей конфлікт, лунають досить голосно. І сьогодні у Давосі ми це вкотре побачити.

Європейські політики, які говорять, що потрібно зрозуміти Москву, намагаються догодити своїм виборцям, які хочуть зберегти свій бізнес у Росії. Також ці політики хочуть, щоб до них надходили дешеві енергоносії і щоб співробітництво з Росією було них вигідне. На жаль, такий тренд є, проте він не є визначальним.

Росія має понести велику поразку в Україні

Дії Росії фактично позначили початок третьої світової війни, вона вже почалася. Питання полягає, чи вдасться агресора змусити понести покарання чи він відчує, що може робити набагато більше і розповсюджуватиме свою агресію на більші території. НАТО і ЄС у своїй більшості розуміють, що Путіну не можна дати перемогти у війні в Україні. Росія має понести велику поразку в Україні, це випливає із заяв Пентагону та європейських військових відомств. Якщо Україні вдасться відстояти свою незалежність у війні, то це означатиме, що в третій світовій війні, що де-факто почалася, не відбудеться ескалації і вона не поширюватиметься на інші території. 

Фото: facebook.com/worldeconomicforum