Дмитро Гордон, Наталія Мосейчук чи Олег Винник: політтехнолог про неочікувані політичні симпатії українців

Дмитро Гордон, Наталія Мосейчук чи Олег Винник: політтехнолог про неочікувані політичні симпатії українців

Якби вибори президента України відбулися найближчим часом, то 24 % тих, хто визначився, проголосували б за чинного главу держави Володимира Зеленського. Наступними у рейтингу йдуть Петро Порошенко та Юлія Тимошенко. Разом з тим, якби до другого туру вийшли Зеленський та Дмитро Разумков, то переміг би останній. Такі результати в рамках свого опитування отримали Центр Разумкова та Фонд "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва. Чи є у колишнього спікера парламенту реальні шанси стати наступним президентом України та яким буде політичний сезон 2022 року Українське радіо дізнавалось в політтехнолога, директора Агентства моделювання ситуацій Віталія Бали.

"Останнім часом я дуже скептично ставлюся до всіх соціологічних вимірювань, бо не бачу жодних аргументів, тенденцій, щоб за Володимира Зеленського було 24 %. Для мене це варіант дива, тим більше, що політична партія, яку представляє Зеленський, має набагато менший відсоток підтримки. На мою думку, ситуация достатньо неочевидна",  – висловив свою думку Віталій Бала.

Також за результатами дослідження, якби в другий тур вийшли Володимир Зеленський та Петро Порошенко, вони обидва  набрали би однакову кількість голосів – орієнтовно по 50 %. Проте, за словами Бали, в колишнього очільника України вкрай мало шансів перемогти ще раз.

"Я не думаю, що Порошенко може виграти президентські вибори. Зеленський свого часу говорив, що він є вироком для Петра Порошенка. Й коли 73 % голосували нібито за Зеленського, насправді більше 40 % голосували проти Порошенка. Зараз ситуація така, що ті, які були проти Порошенка, вже готові на нього, аби не було Зеленського. Проте з реальними виборами я не впевнений, що Петро Порошенко був тим, хто буде в другому турі", – пояснив експерт. 

Разом з тим, політтехнолог переконаний, що результати дослідження вказують на те, що криза, в якій зараз опинилася Україна, може дати несподівані результати в президенти кампанії: "І те, що Разумков в другому турі може мати 56 %, а Зеленский – 44 % – це також результат того, що зараз все дуже швидко змінюється".

Наостанок Віталій Бала торкнувся вимірювання потенційних політичних рейтингів відомих українців, не пов’язаних з політикою. За даними Центру Разумкова, найбільший рейтинг має журналіст Дмитро Гордон, який міг би розразовувати на 27 % українців, які візьмуть участь у виборах і вже визначилися. Журналіст Віталій Портников з 20 % займає друге місце, журналістка Наталія Мосейчук з 12 % – третє. Далі йдуть лікар Євген Комаровський, журналіст Дмитро Співак та співак Олег Винник.

"Ці цифри не показують порівняння з чинними політиками, тому все умовно. Проте з моєї точки зору, неполітики, які не займаються і не розуміються в ситуації управління державою, мають займатися своїми справами. Політика – це професія і їй треба вчитися. Сподіваюся, що експеримент, який відбувся з Володимиром Зеленським, – перший і останній в нашій країні", – резюмував Віталій Бала. 

Фото: УНН