"Путін хоче створити новий Радянський Союз до кінця 2022 року": експерт про військову ескалацію Росії

"Путін хоче створити новий Радянський Союз до кінця 2022 року": експерт про військову ескалацію Росії

Британський таблоїд The Daily Star повідомляє, що Росія готує вторгнення в Україну на святвечір 24 грудня. На цю дату припадає 42-річниця введення радянських військ до Афганістану. За інформацією видання, керівники британської розвідки попередили міністрів про дуже реальну можливість вторгнення Росії до України перед Різдвом. Міністерство оборони і Міністерство закордонних справ Британії відмовилися коментувати журналістам, які дії Лондон може вжити у разі вторгнення Росії. Тим часом заяву зробив секретар РНБО Олексій Данілов, який сказав, що ситуація біля українських кордонів з 2014 року ніколи не була спокійною, але керівництво тримає ситуацію на контролі. Чи готується Росія до ескалації конфлікту розповів в ефірі Українського радіо старший науковий співробітник відділу зовнішньої політики Національного інституту стратегічних досліджень Валерій Кравченко.

0:00 0:00
10
1x

Про позицію Кремля

Тональність Москви змінюється і стає дедалі відвертішою, це позиція великої держави, яку мають всі слухати і яка не має помічати менших країн. Закиди йдуть не в наш бік, а в бік США. Ймовірно, Росія налаштована змінювати статус-кво. Для цього їм потрібна військова ескалація, бажано щодо держави, яка не має захисту від НАТО і яка сповідує західні цінності. Очевидно, такою державою є Україна. У своїй статті Путін дуже відверто написав, що він планує робити. А далі, ви можете вірити в це, чи ні. План військової ескалації проти України є.

Про "хімічну зброю" на Донбасі

21 грудня міністр оборони Росії Сергій Шойгу заявив, що на Донбасі готуються провокації з використанням "хімічних компонентів" та за участі 120 бійців "іноземної ПВК". Це однозначно анонс провокацій від Росії, при чому вони діють за калькою, яка була із Саддамом Хусейном. Очевидно, що Росія шукає казус беллі і формальний привід для розв'язування війни. Москві не потрібно підтягувати мільйонну армію, в них немає завдання окупації Україні, у них стоїть завдання створити паралельну Україну на тих територіях, на яких вони зможуть. Російські солдати останні п’ять років тренувалися в Арктиці, ймовірно, для того, щоб провести зимову кампанію в Україні. Для такої військової кампанії їм не потрібні мільйони солдатів, їм вистачить тих 120 тисяч, які вже зосереджені біля кордонів.

Про "надзавдання" Путіна

У Путіна є надзавдання, яке він сам собі поставив і це не 2024 рік, коли він має знову висуватися, про який всі кажуть. Він має до 30 грудня 2022 року, до сотої річниці створення Радянського Союзу, знову створити СРСР. Тобто він хоче реінкарнації Радянського Союзу, для цього йому потрібно чотири республіки. Дві він має, це Росія і Білорусь. Третьою має стати радянська Україна, можливо зі столицею у Харкові, як це було історично. Йому не потрібна вся Україна, йому треба частина України. І четверту країну він буде шукати на Південному Кавказі, зокрема може йтися про Грузію. Він хоче за рік ці плани втілити.

Читайте також: Експерт спростував твердження Путіна щодо боргів України перед РФ: Україні по праву належить 16, 2% власності колишнього СРСР

Ми повинні зрозуміти мету Путіна, тоді стає очевидним, що жодні переговори йому не потрібні. Йому потрібна військова кампанія і змінення статус-кво. От коли він "забере" Україну, тоді він сяде за стіл переговорів. Якщо ми будемо йти на поступки агресорові, агресор відчуває, що йому це дозволяють робити.

Про "Північний потік-2"

"Північний потік-2" добудований, процес сертифікації йде. Німецькі соціал-демократи, які зараз у владі, вигідніші для Кремля, аніж партія Меркель, бо вони більше здатні торгуватися. Я погоджуюся з тезою, що це Німеччина дає гроші Росії на війну. Очевидно, що Росія домовилася з Францією, бо російські військові зайшли в центрально-африканську республіку Малі. До того ж у Макрона вибори наступного року і йому не до інших проблем. У Туреччині фінансова криза, інфляція ліри, Ердоган скутий власними економічними негараздами. У США — Байден, який не має великої жорсткості. Росіяни під час зустрічі у Женеві побачили, як можна тиснути на Байдена. Решта світу лише спостерігає за ситуацією і росіяни хочуть цим скористатися. 

Фото: dw.com