"Дія.Сіті" у 5 разів зменшить податки для ІТ та покращить ВВП України: як це змінить ІТ-бізнес?

"Дія.Сіті" у 5 разів зменшить податки для ІТ та покращить ВВП України: як це змінить ІТ-бізнес?

В Україні запускають "Дія.Сіті" — це спеціальний правовий режим для ІТ-індустрії, що має запрацювати наприкінці січня 2022 року. Очікується, що такий крок прискорить темпи зростання українського ІТ-сектору. Про це сказав міністр Михайло Федоров. За його словами, "Дія.Сіті" — одна з кращих податкових систем для технологічних компаній, що відкриває можливість у 5 разів менше сплачувати податків та відкриває можливості інвестувати в розвиток, освіту та загалом в ІТ-сферу. Україна стає конкурентною, у нас з’являється продукт, який ми можемо презентувати іншим країнам. Можемо говорити, що в Україні тепер є не тільки талановиті ІТ-фахівці, а й одна з кращих податкових систем. "Дія.Сіті" дає можливості венчурного інвестування, з’являється юридична система координат, що відкриває можливості швидше брати інвестиції, розвивати бізнес. Це трансформація України не лише в аутсорсингову державу, а і в країну, де виробляється готовий ІТ-продукт. Документ дає можливість резидентам "Дія.Сіті" обирати між сплатою податку на прибуток 18% та податком на виведений капітал зі ставкою 9%. Чи це зміни на краще, розповів в ефірі Українського радіо народний депутат України, заступник голови Комітету з питань цифрової трансформації Олександр Федієнко.

0:00 0:00
10
1x

Про ухвалення закону

14 грудня Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроєкт, що встановлює правила оподаткування спеціального правового режиму для ІТ-галузі, тепер відомого як "Дія.Сіті". Ухвалений закон призведе не лише загально до зростання економіки, а й привабить наш ринок для заходження всередину країни ІТ-компаній. Це сприятиме створенню нових робочих місць. На світовому рівні небагато країн, які мають такі правові режими з погляду оподаткування та захисту інтересів бізнесу.

Насамперед закон забезпечує сприятливі податкові умови та невтручання держави у роботу ІТ-компаній. Взагалі реформа базується на трьох законах. Перший закон — загальний про "Дія.Сіті": хто туди може вступити, якими принципами мають користуватися, якою має бути мінімальна заробітня платня, скільки має бути працівників, також компанії повинні на 90% займатися розробкою програмного забезпечення. Другий закон, що ухвалений і підписаний президентом, — це закон про оподаткування. Третій законопроєкт заборонить державі втручатися в роботу цих підприємств. ІТ-компанії можуть працювати в будь-якому українському місті.

Про зміст закону

Закон дозволить залучити іноземні інвестиції в Україну. Це призведе до зростання ВВП. Раніше Україна сприймалася як держава, що продає лише сировину. Тепер з’явилася можливість формувати продуктову лінійку і виробляти ІТ-продукти всередині України. Прихід у "Дія.Сіті" добровільний. Будь-яка компанія, яка відповідає технічним критеріям, подає відповідну заявку. Автоматично без залучення людей машинний інтелект розглядає цю заявку. Потім компанія проходить процедуру реєстрації у податковій. Податкова служба після цього розуміє, що це резидент, який працює за програмою "Дія.Сіті" і на нього поширюються податкові зобов’язання згідно із законом.

Про побоювання ІТ-фахівців

Якщо ІТ-компанія не хоче працювати на програмою "Дія.Сіті", вона може залишилися у нинішніх податкових умовах. Специфікою є те, що в законі прописана мінімальна заробітня платня для працівника на рівні 1200 євро. Є компанії, які не хочуть платити такі зарплати.

Про збої в додатку "Дія"

Портал "Дія" — цифрова революція для України. "Дія" демонструє нас на світовій мапі як одну з розвинених країн. Чимало держав Європейського Союзу дивляться на Україну і навіть намагаються запроваджувати і собі щось подібне. У них це називається "Цифровий гаманець", фактично дуже схоже на нашу "Дію", але трохи інший механізм.

Читайте також:  Прописка, субсидії, пенсії, стаж та страхування в телефоні. Нові можливості "Дії"

Щодо збоїв у роботі в додатку "Дія", то будь-який цифровий механізм потребує прогнозування з погляду навантаження на нього запитів. Коли виникла ситуація із Covid-сертифікатами, Дія приймала щохвилини 7000 звернень. І справді тоді кілька годин додаток "Дія" був перевантажений. На жаль, цим страждає будь-яка цифрова система незалежно, хто її розробляє. Спрогнозувати кількість підключених людей до цифрового додатку практично неможливо. Тому на сьогодні Мінцифра почала працювати на випередження і спроєктувала цифрову систему таким чином, щоб таких збоїв більше не було незалежно від кількості українців, які звертатимуться до цифрового додатку "Дія".

Про цифрову небезпеку

Люди мають зрозуміти, що цифровізація — це добре, але цим треба також вчитися користуватися. Мінцифра випускає курси та серіали, різного роду матеріали про кібергігієну, щоб люди почували себе безпечно у цифровому просторі.

"Я звертався завжди як народний депутат до громадян із закликом, якщо у вас є підтверджений факт вразливості додатку "Дія", дайте мені цей факт і ми одразу почнемо робити відповідні юридичні процедури. Але поки таких випадків немає", — сказав Олександр Федієнко.

Була інформація, що через додаток "Дія" на громадянку взяли кредити в банку. Це не так. З’ясувалося, що одна фінансова компанія порушила чинні правові акти і не запровадила відповідні рекомендації. Водночас треба розуміти, що цифровий додаток — значно безпечніший, аніж будь-який паперовий документ, яким звикли користуватися громадяни, бо підробити паперовий документ простіше, аніж цифровий.

Про нові послуги в "Дії"

Уже зараз у додатку "Дія" можна згенерувати три нові COVID-сертифікати. Якщо раніше був міжнародний і внутрішній, то тепер є сертифікат на підставі результату ПЛР-тесту, сертифікат про одужання та дитячий.

Мінцифра вивчає найбільш запотребовані послуги, потрібні громадянам України. Потім починають ці послуги оцифровувати і переводити у цифрову платформу, щоб ними користувалися. На цифровому порталі "Дія" доступні понад 170 послуг. У цифровому додатку "Дія" таких послуг менше, але з часом вони додаватимуться. До речі, нещодавно додався студентський квиток. 

Фото: pixabay.com