"Без скарг": як через "Прозорро.Продажі" продають державне майно?

"Без скарг": як через "Прозорро.Продажі" продають державне майно?

Директор державного підприємства "Прозорро. Продажі" Олексій Соболев в ефірі Українського радіо розповів, як продається державне та комунальне майно та чому зараз на таких торгах не варто шукати прояви корупції.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"Прозорро. Продажі" – це державне підприємство, окреме від системи закупівель "Прозорро". Система закупівель займається тим, що робить електронну систему для всього, що закупляється, а "Прозорро. Продажі" – для всього, що держава та міста продають, здають в оренду або роблять будь-які інші аукціони, окрім закупівель. Все, що не закупівлі, – скоріш за все, про нас", – розповів Олексій Соболев. 

Він додав, що в назвах систем є спільне слово, оскільки обидва державні підприємства працюють за аналогічними принципами транспарентності: "В нас з "Прозорро" однакові принципи побудови електронних систем: йдеться про електронні аукціони онлайн, на які може зареєструватися будь-хто. Також після аукціону завжди вся інформація розкривається. Всі бачать все".

"Разом з тим, в нас дуже мало скраг на аукціони – менше відсотка. Для системи, через яку щорічно проходять десятки тисяч операцій по всій країні – це мало. В закупівлях корупція робить так, що держава готова витрачати гроші і люди намагаються їх собі забрати. Коли ж держава продавала чи щось здавала до нашої системи кожна друга угода закінчувалася скандалом. Держава думала так, що "якщо щось продам, то отримаю гроші, але буде скандал. То не буду нічого робити". І все майно стояло просто занедбане. Якщо ви гуляєте містом і бачите занедбане майно, швидше за все це – державні чи комунальні об’єкти. А коли з'явилася наша система, вона дозволила прибрати корупцію та неефективність і держава може нарешті нормально здавати і продавати майно. Бізнес його отримує і робить з нього ресторани, кафе й все виглядає красиво. Тому головна проблема була не в корупції, коли хтось краде гроші, а більше в тому, що нічого не використовувалось", – пояснив Соболев.

Тепер, за словами директора державного підприємства, все можна зробити онлайн, а торги відбуваються відкрито з максимальною кількістю учасників, що стимулює конкуренцію та підвищує вартість лотів: "Тепер держава знає, що кожен прозорий аукціон буде чесним, за чиновниками не будуть ходити прокурори. А бізнес може подивитися на історію аукціонів, що все було добре, і також взяти участь". 

"Плюс на кожен аукціон в нас є гарантійний внесок: коли ви приходите на нього, то приходите через один з майданчиків, підключених до нашої системи і десь 10 % від стартової ціни аукціону кладете їм на рахунок. Якщо ви виграли аукціон, то ці гроші блокуються, а якщо ви відмовитесь від своєї ставки, то вам скажуть "вибачте, ці гроші йдуть організаторам, а лот буде перевиставлятися". Таким чином держава, наприклад, на приватизації вже сотні мільйонів забрала в людей, які несумлінно підходили до аукціонів", – зауважив Олексій Соболев. 

Наостанок чиновник розповів, що його підприємство займається продажем та передачею в оренду максимально широкого спектру державної та комунальної власності: "Продаються збанкрутілі підприємства, об'єкти малої приватизації, нерухомість, автомобілі, деревина, надра, устаткування, державне майно, яке здається в оренду, земельні ділянки, права". 

"Ціна продажу майна через "Прозорро. Продажі" в кінцевому рахунку буде нормальна, проте не мала. Тому, за моєї пам’яті, майно не продавалось рідним якогось високопосадовця за безцінь", – підсумував Олексій  Соболев.

Фото: Економічна правда