Прописка, субсидії, пенсії, стаж та страхування в телефоні. Нові можливості "Дії"

Прописка, субсидії, пенсії, стаж та страхування в телефоні. Нові можливості "Дії"

1 грудня вступає у дію закон про надання електронних публічних послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні. Завдяки впровадженню Урядом України електронної реєстрації громадян, паперова прописка може відійти в минуле. Також Міністерство цифрової трансформації впроваджує 7 нових електронних послуг, зокрема електронну форму призначення та перерахунку пенсії, оформлення субсидії та довідки про страхування і трудовий стаж. Спершу ці функції будуть доступними на порталі "Дія", а згодом і в додатку для смартфонів. Про впровадження та роботу нових електронних послуг, Українське радіо розпитало Катерину Дубас, юристку у сфері IT.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:
    • Володимир Лукін

Як працює електронна реєстрація місця проживання та як вона видозміниться з 1 грудня

"У нас є електронний застосунок "Дія", завдяки якому ми раніше отримували субсидії у карантинний період, а зараз з’явилася додаткова можливість — не лише перевипустити права, але й змінити реєстрацію місця проживання. Тепер користувач замість того, щоби фізично добиратися до кабінету, установи, зможе просто в електронному додатку подати запит для зміни реєстрації місця проживання", — розповіла Катерина Дубас, юристка у сфері IT.

Чому виникають помилки під час реєстрації місця проживання та як їх уникнути в майбутньому

"У похибках, які виникають і виникатимуть, винною є не електронна система, куди вносять дані щодо місця реєстрації. Оскільки є різні типи баз даних і фізичний функціонал можна оцінювати, аналізуючи реалізацію на практиці. Юридично, дійсно часто допускаються похибки, причиною яких здебільшого є людський фактор. Але в умовах правильно налаштованої єдиної загальноукраїнської бази даних реєстрації місця проживання похибки не повинні виникати. А, якщо все ж будуть допущені, то система повинна сигналізувати про проблему.

Якщо весь процес буде побудованим правильно, то людина, відповідальна за ведення цієї бази або її частинки, зможе зв’язатися з клієнтом, щодо якого допущено помилку, задля того, щоби розслідувати інцидент, внести правку, та усунути похибку.

Як юрист, я розумію, які труднощі створюють такі похибки, допущені під час реєстрації місця проживання. Тому я вважаю, що звернення до єдиної бази повинно вирішити цю складність реалізації прав людей", —  наголосила Катерина Дубас, юристка у сфері IT.

Чи не стане цифровізація публічних послуг небезпечною електронною монополією

"Звісно цифровізація документів і їхнє зосередження в єдиному електронному сервісі виглядає небезпечно. На жаль, жодна країна у світі не може гарантувати, що ваші права не будуть порушеними. І матеріального світу це стосується в тому числі, а не лише цифрового.

Нам відомі кейси, коли шахраї прописували інших людей у квартирах, коли після смерті близьких, родичі виявляли, що не в змозі отримати спадщини, оскільки житло переписано на інших людей. Нам відомі випадки, коли довідки з державних реєстрів, які можливо отримати лише через суд, або через адвокатський запит, можна було просто придбати. 

І в цифровому світі, принаймні у нас буде змога простежувати ці процеси. Кіберполіція, розслідуючи звернення щодо таких шахрайських дій, завдяки логам зможе прослідкувати, хто й до чого отримав доступ та хто, яку помилку здійснив.

Що стосується монополізації, то в Україні й так існує монополія на надання державних послуг. Просто раніше вона реалізовувалася винятково через фізичне віконечко, а зараз вона трансформувалася у цифровий варіант.

Звісно, є такі юридичні послуги, які вимагатимуть фізичної зустрічі, зокрема нотаріальні. В інших випадках, талановиті шахраї залишаються, від цього ніхто не є застрахованим і головне — не боятися, і відстоювати свої права", — наголосила Катерина Дубас.

За словами ІТ-юристки, у нас усе ще залишаються альтернативні способи та центри надання адміністративних послуг, є можливість фізично отримувати публічні послуги, а також змога поспілкуватися з адвокатом і публічно отримати інформацію щодо електронного застосунку "Дія". 

"Станом на сьогодні, активно розвивається громадський захист наших прав, коли журналісти відстежують, що відбувається в електронному застосунку "Дія" та з іншими державними застосунками й повідомляють про це суспільство. Завдяки цьому ми можемо все це контролювати, та відслідковувати й моніторити ці процеси. Звісно, ніхто не є застрахованим від вчинення злочинів. Це є об’єктивний процес, який також існує у світі й завжди існував. Але принаймні у нас є зручний механізм роботи з нашими правами, й ми не будемо обмеженими в їхній реалізації, виключно через те, що ми не можемо дістатися фізично до ЦНАП. Тепер ми зможемо в інший спосіб захистити свої права та реалізувати їх. Держава надала нам права, щоби ми ними користувалися, то чому б на ними не користуватися?" — наголосила Катерина Дубас, юристка у сфері IT.

Фото: diia.gov.ua