Знову переможець: чи справедливо Мессі всьоме виграв "Золотий м’яч"? Коментує спортивний журналіст

Знову переможець: чи справедливо Мессі всьоме виграв "Золотий м’яч"? Коментує спортивний журналіст

Про те, чому Мессі вже всьоме виграв "Золотий м'яч", в ефірі Українського радіо розповідає спортивний журналіст видання "Фокус" Даниїл Вереітін.

0:00 0:00
10
1x

Чи справедливо Ліонель Мессі отримав сьомий "Золотий м'яч"?

Якщо подивитися на статистику, то в першій половині 2021 року Мессі достатньо серйозно виглядав у Барселоні, як на свої 34 роки. Це поважна, за футбольними мірками, цифра. Тому, відповідно, було очевидно, що він один із претендентів на "Золотий мяч". 

З іншої сторони, Роберт Левандовський не менш сумлінно працював над тим, аби отримати цю винагороду. Більш того, він мав її отримати ще минулого року, але, на жаль, через пандемію коронавірусу премію скасували і кубок йому не вручили. Логічно було б зробити це постфактум. 

Для багатьох вчора не стояло питання в тому, хто виграє "Золотий м'яч": люди були переконані, що нагорода буде у Роберта Левандовського. Тому лунають досі справедливі обурення, мовляв, "чому знову Мессі?" Ще мене здивувало те, що Кріштіану Роналду став лише 6-м. Так низько він не був з 2010-го року, хоча Роналду теж достатньо непогано виглядає зараз. 

Одним із факторів цьогорічної перемоги Мессі може бути те, що він у 2021 році вперше у своїй футбольній кар'єрі виграв щось для своєї національної збірної, а саме "Кубок Америки". Збірна Аргентини стільки років докоряла, що він серйозний гравець лише в Барселоні, де в нього є класні асистенти, які весь час створювали атаки, а Мессі їх завершував. 

Про механізм обрання переможців

Нагорода "Золотий м'яч" вручається французьким авторитетним виданням France Football. З 2010 по 2015 рік цю премію об'єднали з премією "Гравець року ФІФА". У ФІФА переможців обирають завдяки голосуванню головних тренерів та капітанів команд національних збірних з усього світу. Ця система голосування — абсолютно логічна та зрозуміла. Так, люди, які грають у футбол і люди, які тренують, власне, і обирають переможця. 

Цьогоріч переможця обирали 180 журналістів. Як на мене, це — не об'єктивно. Також церемонія вручення "Золотого м'яча" проходить у Парижі, а Мессі грає за ПСЖ (ред. французький футбольний клуб із Парижа), в який вливаються серйозні катарські інвестиції. Тобто міг бути певний вплив на журналістів, які обирали переможця. Цю обставину ігнорувати не можна.  

Наскільки видовищна гра залежить від грошей?

Наприклад, ПСЖ в 2000-х не сяяв на міжнародній арені. Але коли з'явилися шалені арабські інвестиції, то справи покращилися. Аналогічно не ловив зірок з неба і Манчестер Сіті. Але з приходом інвестицій підписуються контракти з топовими гравцями та кваліфікованими тренерами. За останні 10-12 років ні ПСЖ, ні Манчестер Сіті не вигравали Лігу Чемпіонів. Манчестер Сіті цьогоріч був близький до перемоги, але у фіналі програв Челсі. Можна і Челсі назвати "грошовим мішком" Абрамовича, але там інвестиції пішли не лише на гравців та тренера, а ще й в менеджмент.

Фото: REUTERS