Справа "Мотор Січ": чи може Україна виграти справу за позовом Skyrizon в Гаазі?

Справа "Мотор Січ": чи може Україна виграти справу за позовом Skyrizon в Гаазі?

Китайські інвестори ПАТ "Мотор Січ" з компанії Skyrizon збільшили суму позову проти України в міжнародному арбітражному суді до 4,5 млрд доларів. Акціонери компанії зазначають, що сума збільшена через суттєві збитки, яких зазнали китайські інвестори. Чим може закінчитись судова справа Skyrizon проти України, які аргументи в гаазькому суді на свою користь може використати Україна та що зараз відбувається з ПАТ "Мотор Січ" Українське радіо розпитало в кандидата економічних наук, головного консультанта Центру зовнішньополітичних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень Івана Уса.

0:00 0:00
10
1x

"Ця справа має доволі довгу історію. Ще кілька років тому Україна заблокувала передачу "Мотор Січі" китайським інвесторам – кампанії Skyrizon. Після цього був тривалий час певних перемовин і десь близько року тому з'явилася інформація, що китайська сторона збирається подати на Україну до суду. Тобі була цифра в 3,5 млрд доларів. Й ось зараз вони зробили цей крок, подали, але сума вже збільшлась до 4,5 млрд доларів", – розповів Іван Ус. 

Він нагадав, що дана ситуація виникла через купівлю акцій у власника "Мотор Січі" китайською стороною, яку на певному етапі заблокувала Україна: "Йшлося про те, що це може суперечити національним інтересам держави". 

"Це юридична складова, але крім юридичної складової, є ще глобальна політична. За певними чутками, рішенню України по блокуванню цієї угоди передували певні дзвінки від найвищих посадових осіб Сполучених Штатів Америки. До України звертались з проханням не допустити цієї угоди", – пояснив експерт. 

Він додав, що наразі позовні вимоги китайської сторони стосуються не компенсації за націоналізацію, а виплати відшкодування Україною через порушення режиму справедливого ставлення та експропріацію інвестицій. 

"Тут є посилання на декілька угод. Наприклад, 1992 року була підписана угода про захист інвестицій. Україна зобов’язалася захищати інвестиції китайської сторони і власне там була прописана заборона експропріації. Але є дуже багато моментів, які треба буде встановити. Наприклад, китайська сторона звинувачує нас в тому, що дійсно була здійснена експропріація. Але з української сторони ми також можемо зазначити, що в тій самій угоді йдеться про відповідність всіх угод законодавству України. Складовою цього законодавства є дозвіл від Антимонопольного комітету. Й цього дозволу на угоду про купівлю акцій китайськими компаніями у пана Богуслаєва не було. Відсутність цієї згоди Антимонопольного комітету – це вже аргумент України, який, я сподіваюсь,  буде використаний у суді в Гаазі, де буде розглядатися ця справа", – розповів Ус.

По-друге, як пояснив експерт далі, якщо говорити про захист китайских інвестицій, то йдеться про те, що учасниками угоди мають бути китайські інвестори: "Наскільки мені відомо з інформації в ЗМІ, всі акції "Мотор Січі" були продані не зареєстрованій в Китаї компанії, а декільком різним компаніям, включаючи ті, що зареєстровані в офшорах. Вони не є такими юридично і це другий аргумент, через який угода не діє". 

"Але також слід розуміти, що є імідж країни. Є ризик того, що Україна робить спробу замінити рішення судової гілки рішенням РНБО, що в нас певний час відбувається через не найкращу ефективність судової гілки. Держава вимушена підміняти судову систему, що умовно не подобається інвесторам. Тим не менш, це відповідає національним інтересам України, тому що якось треба існувати. Це викликає питання щодо відповідності праву й тому, безумовно, створює певний негативний імідж України в очах інвесторів", – зауважив Іван Ус. 

Наостанок експерт уточнив, що поки що китайці не можуть розпоряджатися підприємством "Мотор Січ", адже фактично воно перебуває в державній власності: "Й так буде до того часу, поки суд не винесене фінальне рішення".

Фото: Суспільне