Україна отримає транш від МВФ. Радник президента спрогнозував, як це вплине на економіку та бюджет країни

Україна отримає транш від МВФ. Радник президента спрогнозував, як це вплине на економіку та бюджет країни

Міжнародний валютний фонд завершив перший перегляд програми stand-by та погодив виділення Україні другого траншу у розмірі 700 мільйонів доларів. Кошти від МВФ мають надійти на українські рахунки. Радник Президента України Володимира Зеленського Олег Устенко в ефірі Українського радіо прокоментував, як це вплине на українську економіку.

0:00 0:00
10
1x

Чим корисний отриманий транш МВФ 

Від цього траншу Міжнародного валютного фонду кошти надійдуть до Міністерства фінансів, тобто до державного бюджету України. Вони були передбачені державним бюджетом, на них розрахували і зараз вони будуть у Міністерстві фінансів. Потім коли Міністерство фінансів буде поступово витрачати ці кошти, воно буде їх продавати на міжбанківському валютному ринку, тобто буде додаткове поповнення золотовалютних резервів країни. Тому є позитивні наслідки для державного бюджету та для нашої фінансової стійкості. Крім того, якщо кошти заходять до золотовалютних резервів,це означає, що зростає міцність держави з точки зору зовнішньої фінансової стабільності, бо завжди це пов'язано з курсами. І коли золотовалютні резерви збільшаться на 700 мільйонів доларів, то це буде додаткова подушка безпеки в середньотерміновій перспективі. 

Щодо наслідків від того, що ми продовжуємо співпрацю з Міжнародним валютним фондом, то це можливість проводити ефективну боргову політику. Україна зараз витрачає 4% свого валового внутрішнього продукту просто на те, щоб сплачувати по тих боргах, які накопичилися в країни протягом останніх десяти років, а зараз є можливість отримати кошти під 3% річних, що є майже вдвічі дешевше, ніж ті кошти, які країна залучала до цього періоду часу. Тобто з точки зору боргового менеджменту це теж достатньо позитивний крок. 

Крім того, це також позитивно, тому що співпраця з Міжнародним валютним фондом — це завжди сигнал назовні. Це означає, що більш відкритими стають для українського бізнесу та для української держави фінансові зовнішні ринки. Відповідно для приватного бізнесу це можливість виходити і отримувати кошти під значно менший відсоток у порівнянні, коли програми з Міжнародним валютним фондом не існує. Для нас це теж визнання того, що Україна знаходиться на правильному шляху стосовно макроекономічної стабільності та реформування країни. Водночас це також політичний сигнал і назовні, і всередині країни з приводу того, що міжнародні інституції є повністю на стороні України і підтримують її. І у даному випадку рішення Міжнародного валютного фонду ще раз це підтверджує.

Про передбачений новий пакет реформ 

Програма була пролонгована ще на 6 місяців, і це важливо для нас, тому що програма була на 5 млрд доларів. З цим новим траншем ми отримаємо 2,8 млрд доларів. Тобто ще 2,2 млрд ще залишаються зарезервованими для України, які ми зможемо ще отримати.

Що стосується програми співпраці з Міжнародним валютним фондом, то йдеться про продовження судової реформи, що більш ніж важливо, якщо ми говоримо з приводу створення якісного інвестиційного та бізнес-клімату в країні. Друге — це те, що стосується продовження роботи по розвитку антикорупційної архітектури в країні. І судова реформа, і антикорупційна архітектура є запорукою того, що в країні будуть розвиватися інституції і система із захисту прав власності, що важливо для будь-якого зовнішнього і внутрішнього підприємства, а також є структурні маяки, які стосуються розвитку ринку енергетики. Ті реформи, які ми маємо робити, ми робимо не для Міжнародного валютного фонду, а для себе для того, щоб отримати можливість створення якісного бізнес-клімату, продовження нормального розвитку економіки, можливість пережити важкі часи.

Чому затягується ухвалення бюджету-2022  

В Офісі президента ми сподіваємося, що не буде затягування стосовно бюджету. Бюджет буде прийнятий до кінця цього року. Проблема в тому, що ти не можеш виносити головний фінансовий документ держави на розгляд Верховної Ради і кінцеве голосування, доки ти не визначився з приводу дохідної частини державного бюджету. Так зокрема "ресурсний" законопроєкт №5600 теж визначає дохідну частину бюджету. Тобто треба знати, скільки у тебе є в руках, щоб зрозуміти, скільки ти будеш витрачати. Тому у моєму розумінні достатньо швидко буде винесено на розгляд ВР "ресурсний" законопроєкт і додатковий законопроєкт, який теж стосується дохідної частини, і відразу після цього буде перехід до розгляду державного бюджету країни. Я вважаю, що протягом наступних 2-3 тижнів ми будемо мати в руках вже кінцевий і проголосований Радою документ. Ми не змусимо чекати всю країну, як було вже декілька разів, коли держбюджет приймався під новорічну ялинку. 

Якої гривні чекати в 2022 році 

Зараз інфляція в нашій країні на рівні близько 10%. В бюджеті на наступний рік очікується зменшення рівня інфляції. Я вважав би, що рівень інфляції в наступному році буде знаходитися на рівні 7%. Це не поганий показник для такої країни, як Україна, яка розвивається. Ми не очікуємо, що гривня сягатиме рівня 2014-2016 років, коли економіка України зменшилася на 40%. Тому ми не очікуємо таких валютних коливань, як були у той період часу, коли гривня втратила дві третини своєї вартості. Ми очікуємо, що рівні інфляції 7% наша економіка буде витримувати курсовий коридор, який не перевищить 28-28,5 гривень на кінець наступного року. І саме такі параметри закладено в бюджет на наступний рік.

Фото: Liga.net