Передноворічна лихоманка: як не перетворити свята на катастрофу для сімейного бюджету? Поради психологині

Передноворічна лихоманка: як не перетворити свята на катастрофу для сімейного бюджету? Поради психологині

Під час новорічних свят ми витрачаємо чимало коштів. Іноді навіть занадто. Ми хочемо пишні столи та найкращі подарунки, а потім самі того не помічаємо, як в нашому бюджеті з’являється велика дірка. Психологиня та тренерка Катерина Лукінова в ефірі Українського радіо порадила, коли варто починати готуватися до свят, як підготувати подарунки для близьких та не потрапити на гачок маркетологів і заощадити кошти.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Коли варто починати готуватися до свят 

Взагалі рекомендовано готуватися до масштабних свят десь за півтора місяця. Тим паче, у нас буде фактично місяць новорічних та різдвяних свят. Це має бути свідоме споживання, коли ми свідомо відкладаємо якусь частину грошей на свята, на подарунки, і тоді коли ми вступаємо у свято, в нас вже є певна накопичена сума, яку ми можемо з радістю віддати. Це не буде ударом по бюджету. 

Як підготувати подарунки

У дітей фантазія та бажання дуже великі. Вони можуть бути не співмірні з можливостями батьків. Тому є практика, коли діти перед святами пишуть список подарунків, які вони хочуть, і дорослі вибирають з них той, на який вони максимально спроможні виділити суму. Якщо батьки є неспроможними, вони можуть дати дитині частину суми, а частину дитина має дозбирати сама і потім купити щось дорожче. Бажано, щоб у списку бажаних подарунків було декілька варіантів, щоб ви могли обрати. І потім може бути обговорення з дитиною. Водночас ця практика є актуальною як для дітей, так і для дорослих.

Крім того, вкласти всі ресурси в подарунки — це нерозумно. Це дуже складно, коли ви всім намагаєтеся подарувати щось максимально, а потім залишаєтеся без нічого. Тому якщо є довірливі стосунки в сім'ї, бажано проговорити фінансові межі подарунків, в яких максимально можна обирати.

Відкладати на подарунки протягом року — це також дуже хороша практика. Ви вже ставитесь плановано до ваших фінансів, у вас є календар, коли в кого які свята, і ви потрошку на це заощаджуєте. Взагалі бажано постійно 5-10% відкладати на свята і на подарунки, і тоді у вас не буде ситуації, що завтра у когось день народження чи Різдво, а у вас не вистачає фінансів.

Подарунок — це не завжди про гроші 

Коли ми даруємо подарунок, ми хочемо подарувати емоції. Згадайте, коли ви даруєте дитині іграшку, ви очікуєте від неї емоції. Зараз, щоб дитина чи дорослий отримали емоції, ми стараємося зробити подарунки більш дорожчими і вишуканими. Але суть залишається одна — ми хочемо подарувати емоцію. Це може бути спільний перегляд фільму, похід кінотеатр, квести чи будь-яка спільна цікава гра сім'єю, те, чого раніше ви не робили, щоб це викликало позитивні емоції. Це буде найкращий подарунок, якщо він буде викликати живі справжні емоції і об'єднувати сім'ю в сімейні свята. Пам’ятайте, що дати відчуття того, що близькі вам не байдужі, можна різними способами і не обов'язково грошима. Говоріть про свою любов не лише подарунком, а й словами. Коли ми почнемо частіше говорити про свої почуття, тоді подарунки стануть другорядною річчю у наших стосунках. 

Фото: pexels.com

Про емоційні покупки та надмірне споживання 

Емоційні діри — це насамперед страх того, що може бути в майбутньому, і тому чим більше зараз скуштую, вип’ю, подарую, тоді страх наче знижується таким нездоровим способом. Також це тривога за майбутнє, і саме надмірним споживанням ми тікаємо від того, що ми боїмось подивитися в майбутнє. 

Щодо того, як позбавитися цього, то є достатньо багато літератури про фінанси, про страхи та про тривогу. Потрібно собі поставити перше і головне питання про те, що ховається за цим надмірним споживанням, що я хочу заїсти від чого я хочу втекти, і подивитися цьому страху очі. Тоді коли ви розумієте і побачите цей страх, вам уже легше бути з ним працювати, і усвідомити це і знайти способи, що може знизити страх. Цікаво, що там буде не їжа чи подарунки. Там можуть бути якісь банальні та прості речі. Це може бути спілкування з близькими,  раціональне відкладання ресурсів для себе, щоб коли ти відкрив вдома конверт, а там є якась сума. Крім того, можна прописати 10 способів, що може знизити мою тривогу здоровими методами. Насамперед це підтримка близьких, здорове спілкування, що від мене не відмовляться, якщо в мене не буде грошей, що в мене буде кому допомогти, якщо буду в скрутній ситуації, а також певна сума, яка буде давати спокій. 


Фото: pexels.com

Як маркетинг призводить до дірок у бюджеті 

Коли ви декілька раз подивитесь певну рекламу, то, вичайного, у вас виникне потреба придбати той чи інший товар чи продукт особливо для подарунків. Тому що коли йде новорічна лихоманка, відключаються всі свідомі захисні механізми мозку, перестають рахуватися гроші і вам терміново потрібно купити саме це.  Тому бажано подарунки планувати завчасно, щоб не піддатися впливу передноворічної лихоманки. Важливо поставити собі питання: "Це я обираю цей цей подарунок чи мене обрала реклама?". Дуже важливо мати перелік подарунків та обмежений бюджет, який у вас є з собою і в який ви маєте вкластися. Ви маєте вміти собі відмовляти особливо у надмірних бажання, зокрема коли акції. Це дуже хороша навичка i перший вияв любові до себе,  коли вмієте собі в чомусь відмовляти.

Про святковий стіл

Протягом останніх кількох століть так історично склалося, що ми переживали і Голодомор, і війни, і в генетиці народу уже виявилася традиція, що якщо ми гарно та щедро накриваємо стола, значить у нас все є, наче ми не боїмося залишитися голодними, наче ми багаті і в достатку. І в нас зараз дійшло до тієї крайності, що на Новий рік та на Різдво накриваються масштабні столи, і таким ми психологічно відганяємо страх бідності, страх залишитися без грошей і знову потрапити у ситуацію 50, 60 чи 100 років тому.

Піст — це утримання на релігійній основі. Тим паче, у давнину накопичувалися ресурси, як-то яйця, масло чи молоко, люди утримувалися, а потім вже розговіюватися на свята. Зараз же все склалося так, що релігійно постять кажу лише одиниці, а постимо ми всі після свят, тому що гроші закінчуються. Тобто ми зараз відгуляли, а потім місяць сидимо без грошей. Тому дана традиція вже не наскільки актуальна, тому що ми не накопичуємо перед святами, щоб потім накрити щедро стіл і показати світові, що ми гарно працювали цілий рік.

Фото: pexels.com

"А що скажуть люди?"

У нас є пережиток і стереотип: "А що скажуть люди та що вони подумають?". тому важливо визначитися з тим, що ви ставите багато страв на стіл, бо цього хочете чи це так потрібно для когось. Варто визначити, як буде найкраще для вас, які страви ви б самі хотіли скуштувати і отримати задоволення. Можливо, це буде дві-три страви, а не десять. Тому треба відділити свою думку від думки оточуючих, бо зазвичай страх нав'язливої думки дуже сильно впливає на нас особливо у великих родинних застіллях, щоб всім вистачило. Тому насамперед вирішіть, що б хотіли з'їсти сьогодні, чим хочете пригостити і чи насправді треба готувати багато страв.

Фото: Українське радіо 

Останні новини
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність між Ізраїлем і Сектором Гази та України, це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність між Ізраїлем і Сектором Гази та України, це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Увімкніть режим "у літаку": Стас Корольов видав альбом "Round 2: Цифровий Утікач"
Увімкніть режим "у літаку": Стас Корольов видав альбом "Round 2: Цифровий Утікач"
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук