"Формальні підстави, щоб позбавити мандата Дмитра Разумкова, є": чи усунуть із фракції "Слуга народу" екс-спікера парламенту?

"Формальні підстави, щоб позбавити мандата Дмитра Разумкова, є": чи усунуть із фракції "Слуга народу" екс-спікера парламенту?

Що активнішим політично стає Дмитро Разумков, то більше з’являється повідомлень про позбавлення його мандата. Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Корнієнко в інтерв’ю Суспільному заявив, що партія "Слуга народу" проаналізує діяльність позафракційного нардепа Дмитра Разумкова і вже на підставі цього ухвалить рішення про його членство у політичній силі. Які аргументи можуть висувати, якщо спробують позбавити його парламентського мандата розповів в ефірі Українського радіо аналітик Центру спільних дій Олег Савичук.

0:00 0:00
10
1x

"Голова нашої політичної партії Давид Арахамія запропонував подивитися, чи продовжуватиме позафракційний народний депутат Дмитро Разумков свою діяльність відповідно до програми партії "Слуга народу" і тих обіцянок, із якими партія йшла на вибори, на той момент ним очолювана. Вже ми бачимо, що Дмитро Разумков не голосував за нову редакцію закону про Національне антикорупційне бюро, хоча реформа антикорупційних органів була точно у всіх наших програмах. Визначати буде з’їзд партії", - заявив перший заступник голови Верховної Ради Олександр Корнієнко.  

Про юридичний бік позбавлення мандата Разумкова

Є колізія між регламентом і Конституцією. За нинішньою редакцією Конституції, якщо народний депутат виходить зі складу своєї фракції, то політична партія, від якої він обирався, може позбавити його мандата. Але щоб стати спікером, першим заступником або заступником спікера, відповідно до регламенту треба бути позафракційним. Тобто спочатку потрібно скласти членство у фракції, а потом відбувається обрання на посаду керівника парламенту. З одного боку Конституція дозволяє відкликати позафракційних депутатів, з іншого боку не можна обиратися на посаду керівництва Верховної Ради, не вийшовши з фракції.

Така ситуація і з Разумковим. Щоб стати спікером, він вийшов із фракції "Слуга народу", а після звільнення з посади назад у фракцію його не приймають, а тримають у підвішеному стані. Мовляв, якщо він працюватиме належним чином і дотримуватиметься політики партії, його не відкликатимуть, а якщо він себе поводитиме не належним чином, його позбавлять мандата. Це "мандатний тероризм".

Читайте також: "Вчасно знайди винного, якщо ж не знайдеш, то винний — ти" — політолог про перестановки в Уряді

Регламент був написаний під іншу редакцію Конституції, де немає процедури позбавлення мандата через вихід зі складу фракції. Цього не виправили, бо в 2014 році ніхто не наважувався вносити такі зміни у регламент.

Про розгляд питання у суді

Дмитро Разумков збирається до суду у разі, якщо "Слуги народу" вирішать позбавити його мандата. Про це він заявив в ефірі Українського радіо.

"Виходячи з регламенту Верховної Ради України і Конституції, сьогодні говорять, що мене хочуть позбавити мандата у незаконний спосіб. Чому в незаконний? Тому що Конституція України передбачає два варіанти, коли з’їзд може прийняти рішення про позбавлення мандата народного депутата України. Перший, якщо народний депутат не вступив до фракції "Слуга народу" або будь-якої іншої фракції. Я вступив до фракції, після цього я став Головою Верховної Ради і згідно з регламентом на той проміжок часу, що я обіймав цю посаду, не був членом будь-якої фракції та депутатської групи. Друга підстава, коли ти власноруч написав заяву про вихід із фракції. Такого не відбувалося, я не писав. Але дійсно у колег у парламенті закон не писаний і вони його дуже часто порушують. Якщо мене виключить фракція зі свого складу, для подальшої моєї роботи як народного депутата це ніяким чином не відобразиться і так забрати мандат теж не можна. Тобто сьогодні будь-які процеси, які відбуваються навколо мого мандату — це політика і політичний тиск на конкурентів. Це показує, що мене бояться мої опоненти", - заявив позафракційний народний депутат Дмитра Разумкова.

Читайте такожРазумков буде судитися з "Слугою народу", якщо його позбавлять мандата

На думку Олега Савичука, формальні підстави, щоб позбавити мандата Дмитра Разумкова є. Що тут можна оскаржувати у суді — велике питання. Якщо відповідне рішення ухвалить фракція, то в Окружний адміністративний суд Києва йти не можна, оскільки фракція або партія не є органом державної влади. Тому, ймовірно, потрібно буде посилатися до Конституційного суду. Для цього потрібно зібрати 45 підписів народних депутатів. Інший варіант — оскаржити в Конституційному суді положення регламенту, яке передбачає вихід із фракції керівництва парламенту.  

Чи вигідна ситуація Разумкову?

Проблема і перевага Дмитра Разумкова полягає в тому, що в усіх рейтингах, в яких він з'являється, він є новим політиком. Його протиставляють старій когорті політиків, які останні 15-20 років з'являються у новинах. Саме тому рейтинги Разумкова зростають. Якщо його позбавлять мандата, на короткий період це може дати переваги, бо він протиставлятиме себе нинішній владі. Але одночасно він одразу втратить і свої важелі впливу, не зможе подавати законопроєкти, його навряд чи активно кликатимуть на ефіри. Тому у довгостроковій перспективі це буде не на користь.  

Фото: фейсбук-сторінка Дмитро Разумков