Пункти допомоги з COVID-сертифікатами в Києві: як і де вони працюватимуть?

Пункти допомоги з COVID-сертифікатами в Києві: як і де вони працюватимуть?

Міністерство цифрової трансформації запустило у Києві пункти Команди підтримки Дії, які створені для того, аби допомагати отримати COVID-сертифікати на порталі чи в мобільному застосунку. Де саме, за яким графіком працюватимуть такі пункти підтримки та які зміни розробники внесли в Дію, аби полегшити користувачам отримання COVID-сертифікатів онлайн? Про все це Українському радіо розповів керівник з розвитку електронних послуг Міністерства цифрової трансформації України Мстислав Банік.

0:00 0:00
10
1x

Де та як працюють офлайн-пункти підтримки?

"Склалась ситуація, коли різні регіони потрапляють в "червону" зону, через що обов'язково слід мати при собі COVID-сертифікати, які генеруються в Дії.  В зв’язку з цим, з'явилася велика кількість нових користувачів мобільного застосунку, які ще не дуже освоїлися або мають трохи нижчий рівень цифрової грамотності. Швидко адаптуватися не всім виходить легко. Для виїзду за кордон також слід мати при собі COVID-сертифікати й почастішали випадки, коли в людей були складнощі. Наприклад, людина заздалегідь не згенеруватила сертифікат, приїхала до аеропорту і виникли якісь проблеми. Або з'ясувалося, що лікар не так вніс дані в систему і сертифікат не підтягнувся. І наша команда, й команда служби підтримки в таких випадках були на зв'язку. Тому ми вирішили запустити підтримку офлайн, щоб точно у всіх все працювало", – розповів Мстислав Банік. 

За його словами, поки що немає фінального бачення, наскільки довгостроковим буде офлайн формат підтримки користувачів Дії та яку кількість людей необхідно залучити до проєкту.

"Зараз офлайн-пункти є в Міжнародному виставковому центрі та в River Mall. Вони розташовані просто там, де й Центри масової вакцинації. Там висять великі банери, присутня вся наша айдентика, тому пункти знайти нескладно. 

В МВЦ працює 3-4 людини. Оскільки ми швидко запускаємо ці пункти, то поки що не сформована конкретна кількість людей та невідомо, чи вона буде сталою, чи буде залежати від обсягів. Що стосується подального розширення, то, я думаю, на наступному тижні ми вже будемо розуміти, в яких містах України ми ще можемо запустится з такою допомогою", – розповів Банік.

Керівник з розвитку електронних послуг Мінцифри додав, що графік роботи пунктів підтримки співпадає з графіком роботи центрів вакцинації: "Поки є потік людей, які вакцинуються і яким потрібні підказки, до того часу й працюють наші колеги".

"Така допомога має попередити проблеми з генеруванням COVID-сертифікатів, зокрема, й коли людина зробила щеплення, а лікар вніс дані неправильно. Сертифікат можна згенерувати одразу і якщо щось пішло не так, то можна звернутися до наших офлайн-помічників.  Одразу на місці лікар все виправить, аби не шукати його після вакцинації", – зауважив Мстислав Банік.

Що змінилося в Дії?

"Ми зробили два надзвичайно важливих кроки. Перший – знайшли юридичну конструкцію разом з Міністерством охорони здоров'я, щоб не треба було використовувати підпис для замовлення COVID-сертифікату. Це стосується й порталу, й мобільного застосунку. Тобто більше ніякої гімнастики для шиї, так би мовити: не треба електронний ключ на порталі, можна просто увійти через банк", – розповів експерт. 

Другий момент, який має полегшити українцям отримання COVID-сертифікатів – це те, що зараз його можуть замовити в мобільному застосунку навіть люди, в яких немає біометричного закордонного паспорта або id-картки. 

"Паспорт книжечкою, звісна річ, в Дії не підтягнеться, але створити собі міжнародний COVID-сертифікат можна", – зазначив Банік. 

Наостанок він додав, що в Дії існує й опція скачування сертифікату про вакцинацію, який можна собі зберегти на комп’ютер і роздрукувати.

"COVID-сертифікатом є саме документ з qr-кодом. Тобто сертифікат про вакцинацію, який ми отримували у лікарів з двома мокрими печатками, не є COVID-сертифікатом. Неможливо перевірити його дійсність, відповідно це просто інформація про те, що було щеплення. COVID-сертифікат з кодом, якщо в людини немає мобільного телефону чи вона не хоче користуватися мобільним застосунком Дія, можна скачати. На портал Дія можна увійти за допомогою свого онлайн-банкінгу і далі замовити COVID-сертифікат. За кілька хвилин стане доступною можливість його завантаження на комп'ютер у форматі pdf. Далі його можна роздрукувати чи зберегти на телефон".

Фото: Украінформ

Останні новини
Курс гривні коливається. Але потрошку — Крамаренко
Курс гривні коливається. Але потрошку — Крамаренко
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук