Імпорту електроенергії з Росії не буде: експерти спрогнозували, чи переживе Україна зиму без відключень світла

Імпорту електроенергії з Росії не буде: експерти спрогнозували, чи переживе Україна зиму без відключень світла

Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, не буде продовжувати заборону на імпорт електроенергії з Російської Федерації та Білорусі на листопад. Про це 27 жовтня повідомила агенція "Інтерфакс-Україна" з посиланням на джерела в уряді. Водночас голова комітету Верховної Ради України з питань енергетики Андрій Герус заявив, що імпорту електроенергії з Росії та Білорусі не буде, адже не були проведені відповідні аукціони. Чи безпечно на купувати електроенергію у країни-агресора та чи імпортуватиме Україна електроенергію в ефірі Українського радіо прокоментували колишній голова Національного агентства з питань забезпечення ефективності використання енергетичних ресурсів, колишній міністр ПЕК Сергій Єрмілов та голова експертно-аналітичної ради Українського аналітичного центру Борис Кушнірук.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"Національна комісія не повинна дозволяти чи забороняти імпорт, експорт і взагалі роботу будь-якої енергокомпанії. З 2019 року Україна увійшла в нову модель енергоринку, згідно з якою суб'єктам енергоринку України дозволяється як закуповувати по прямих контрактах електричну енергію суміжних країн, так і продавати її в ці суміжні країни — Росію, Білорусь, Угорщину, Словаччину, Румунію та Польщу. Таким чином, ця інформація про Національну комісію мене просто дивує, адже якщо ви погодили перехід на нову модель енергоринку, то навіщо ви його викривлюєте. Можливо, це втручання та інші втручання урядовців у модель енергоринку і призводять до того, що в нас дефіцит вугілля, природного газу та електричної енергії", — зазначив Сергій Єрмілов.    

"Росія та Україна багато разів за роки незалежності працювали відокремлено. У 1999 році, приблизно між першим і другим туром виборів президента України, Росія нас відключила повністю. Але це допомогло нам вже наступного року, знаходячись в ізольованому режимі роботи енергосистеми від російської енергетики, збалансувати повністю український енергоринок, винести на стовідсоткові розрахунки всіх споживачів, вийти на частоту струму стандарту 50 Гц, і ми вийшли першими від Росії,  і припинити повністю ці віялові відключення. Це отверезило тих політиків та бізнесменів, які тоді намагалися втручатися, і була проведена реформа. На жаль, відновлюється те, як було на початку 90-х років. Кожен урядовець, який має якісь важелі, намагається на власну користь втрутитися в цю систему, і це призвело до того, що вона сьогодні дисбалансована. А те, щоб купувати електричну енергію та вугілля за кордоном — це намагання загасити пожежу. Вийде у них чи не вийде — це залежить від їхньої фаховості і здатності вирішувати складні питання в обмежений період", — сказав Єрмілов.    

Водночас експерт зауважив, що "українська енергетика самодостатня, збалансована і може забезпечувати не тільки всіх побутових та промислових споживачів України, а й експортувати в суміжні країни до 5 тисяч мегават. Але є багато факторів, які призвели до дефіциту".    

"Сьогодні вугілля дефіцитне по всьому світу, зокрема і на внутрішньому ринку Російської Федерації. Вугілля, яке видобувалося в Луганській та Донецькій областях, сьогодні видобувається в декілька разів менше, ніж як це було до 2014 року, бо шахти не відновлювалися, і з балансу вибуло приблизно 5-6 мільйонів антрацитового вугілля, яке було б потрібне для нашої енергетики. Воно реекспортувалося через Росію та інші країни в Україну весь цей час, а зараз його просто немає", — додав Єрмілов.    

Єрмілов спрогнозував, чи вдасться Україні спокійно пережити зиму без відключень електроенергії.  

"Україна не раз переживала такі складні часи. Я не можу гарантувати за нинішній склад уряду, бо я не знаю чітко їхньої програми і що вони намагаються робити, але українська енергетика самодостатня, і вона може бути збалансована навіть в таких умовах, які є сьогодні", — сказав він.    

У свою чергу голова експертно-аналітичної ради Українського аналітичного центру Борис Кушнірук прокоментував, чи планується закупівля енергетики з Росії та Білорусі.  

"Потрібно розуміти, чого прагне Росія, бо на сьогоднішній момент Білорусь можемо вважати повністю залежною від Росії. Росія зацікавлена в тому, щоб запустити сценарій хаосу. З одного боку, до цього хаосу доклалася сама українська влада внаслідок корупції і некомпетентності в енергосекторі, а також підігрування одному з олігархів, найбільш наближеного до Зеленського, і це призвело до того, що влітку ціни на електроенергію були дуже низькими, що в свою чергу призвело до падіння обсягів продажу електроенергії, і відповідно у ТЕС не було коштів для закупівлі енергетичного вугілля як в Україні, так і за її межами.    

Зараз ситуація стрімко погіршилася внаслідок того, що ціна на вугілля на зовнішніх ринках складає 300 доларів, а суттєво збільшити видобування вугілля тут і відразу в Україні неможливо, бо просто є технологічний процес, який не дозволяє це зробити надто швидко. Тому офіційно на сьогоднішній момент вугілля в Україні на складах в 4,3 рази менше, ніж мало бути за планом. Але якщо подивитись повідомлення про те, що калорійність того вугілля, яке є на складах, нижче нормативу, то можна сказати, що ситуація може бути значно гіршою, ніж офіційно декларується.    

Тобто ми точно входимо в опалювальний сезон з ситуацією, наближеною до енергетичного колапсу, і за таких обставин Росія, з одного боку, заборонила продаж енергетичного вугілля Україні. З іншого боку, вона може бути зацікавлена в тому, що може зараз почати продавати електроенергію, хоча поки що заявила, що не робитиме цього. Але чим більше дати заковтнути цю залежність від російської електроенергії, тим дошкульнішою і небезпечнішою виникне ситуація в найгірший момент енергетичної кризи, наприклад, у разі дуже холодної зими і негоди. У цей момент, з одного боку, зупинка транзиту газу територією України та, з іншого боку, зупинка продажу електроенергії призведе до повного енергетичного колапсу і віялових відключень. І, на жаль, цей сценарій виключати не можна. Внаслідок непрофесійних дій нинішньої влади він стає одним із основних і цілком реальним", — спрогнозував Кушнірук.    

Фото: pexels.com