"Опалювальний сезон буде складним": експерт спрогнозував, чи чекає на Україну криза в енергетиці

"Опалювальний сезон буде складним": експерт спрогнозував, чи чекає на Україну криза в енергетиці

Президент України Володимир Зеленський 22 жовтня звинуватив Росію в організації газової кризи в Європі, закликавши Європейський Союз скоординувати свою відповідь з Україною. Водночас, як повідомив секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов, Україна пропонує Європі додатковий транзит 55 млрд куб. м газу за "спеціальними умовами". За його словами, чинний контракт з "Газпромом" передбачає прокачування 40 млрд куб. м через ГТС України до Європи, але потенційні можливості системи дозволяють транзит набагато більших обсягів, особливо в поточний кризовий період. Чи чекає на Україну енергетична криза в новому опалювальному сезоні, в ефірі Українського радіо розповів експерт з енергетичних питань Сергій Дяченко.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"Ситуація, яка склалася в Європі, вже характеризується як енергетична криза. Якщо під енергетичною кризою розуміти дефіцит, то він виник багато в чому штучно через дії "Газпрому". Постачання газу в Європу з Росії на 70% здійснюється по довгостроковим контрактам, хоча вони не відповідають третьому енергетичному пакету. У холодний період Росія зазвичай покривала потреби європейців, бо контракти налаштовані так, що є якийсь мінімальний обсяг, який вони постаачають, і додаткові обсяги можуть замовити компанії, які отримують газ від росіян. Відтак були зроблені такі замовлення, але "Газпром" відмовився їх виконувати. Ось так і виник дефіцит, тим паче що "Газпром" має 40-50% на ринку", — зазначив Сергій Дяченко. 

Експерт прокоментував, що Україна готова запропонувати Європі у цій ситуації.

"Ми не готові багато запропонувати зараз, тому що у нас 19 млрд у сховищах, але цей газ потрібен нам самим, оскільки незрозуміло, що буде з транзитом і яка буде зима. Це обсяги, які дозволять нам пройти зиму середньої холодності, але за умови, що буде транзит фізично. А якщо не буде, то чистих сховищ не вистачить. Ми можемо запропонувати прокачку, але ми завжди могли це робити. Проблема не в нас. Те, що в нас у поганому стані ГТС, — це просто балачки. У нас в лінійну частину, в ремонт вкладалося достатньо коштів. "Укртрансгаз" завжди докладав зусиль, щоб труби були в гарному стані, і вони такі є. У нас застарілі компресори. І якби їх модернізували, то тоді можна було б збільшити обсяги прокачки. Тому смішно, коли говорять про ненадійність української ГТС. Вона наднадійна, і це одна з її сильних сторін. Крім того, наші сховища у складних погодних умовах дозволяють швидко покривати дефіцит, якщо ними правильно користуватися", — прокоментував Дяченко. 

За словами Дяченка, "європейці мають зробити висновок, що не можна по газу так залежати від Росії, бо Росія буде це використовувати. Тому Європі потрібно серйозно зайнятися диверсифікацією джерел".

Водночас Рада національної безпеки і оборони України вважає, що олігархічні кола можуть бути причетні до заботажу створення повного енергетичного балансу країни. 

"Олігархічні кола працюють більше на ринку електроенергії, ніж газу. На ринку електроенергії є дефіцит вугілля. У нас як тільки у компанії "ДТЕК" якісь проблеми з ринком, то відразу починаються проблеми з накопиченням вугілля. Я думаю, що те, що у нас зараз на ринку електроенергії, — це багато в чому саботаж. І нам швидше за все доведеться експортувати електроенергію", — сказав енергетичний експерт.

Дяченко прокоментував, чи зіштовхнеться Україна з енергетичною кризою під час опалювального сезону.

"Є висока ймовірність, що у нас буде нормальна зима завдяки тому, що у нас є запас газу. І якщо не буде транзиту, то ми перекинемо газ на реверс, і трошки треба буде брати з Європи. Я думаю, що Європа все ж таки знайде собі газ. Я би не сказав, що у нас буде газова криза. Швидше за все, ми її подолаємо. З електроенергією буде набагато важче. Але вже видно, що опалювальний сезон буде складним. Можливо, навіть будуть відключення електроенергії, бо ситуація з вугіллям надпогана. Такого давно не було", — сказав експерт.

Фото: pexels.com

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук