Не біткойном єдиним: економіст розповів, що варто знати про криптовалюти

 Не біткойном єдиним: економіст розповів, що варто знати про криптовалюти

Чому біткойн є однією з найпопулярніших та найстабільніших криптовалют у світі? Економіст Євген Невмержицький в ефірі Українського радіо розповів, що варто знати про криптовалюти та як примножити свої статки.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Біткойн — це не гроші?

Біткойн та криптовалюти — це не гроші за законом, за технологією та за економічним змістом. У нашому законі, який був прийнятий в другому читанні, визначено, що це є майно. І біткойн, і криптовалюти не регулюються фінансовим законодавством. Ми пов’язуємо біткойн з грошима, тому що він працює як гроші. Умовно біткойни називають "приватними грошима". Вони не регулюються державами. Фіатні гроші, які випускаються центральними банками, вони регулюються державами, і це є стабільність, це економіка, яка працює в сучасному світі, і так, на мій погляд, буде принаймні за нашого життя. Криптовалюти не замінять сучасні гроші. Навіть коли ми говорими про біткойни, ми одразу пригадуємо, скільки він коштує у доларах, тобто фіатних грошах. 

Криптовалюти не є стабільними, і це дозволяє заробляти величезні кошти. Якщо криптовалюта зростає, то це не означає, що тільки на період зростання можна заробляти. Якщо вона падає, то  так само можна заробляти. Для трейдера це завжди заробіток. Для інвесторів це заробіток, тому що він вклав і чекає, поки криптовалюта зросте.

Чому біткойн вирізняється стабільністю 

Біткойн є найбільш стабільним інструментом в сучасному світі, на який не можуть потужно впливати навіть уряди, хоча й маніпуляції можливі. Але стабільність полягає в тому, що його фізично неможливо знищити та заборонити. Він існує, тому що існує інтернет. Коли виник біткойн та інші криптовалюти, з'явилася фінансова свобода. Його неможливо арештувати, як кошти у банку, його неможливо забрати у вас фізично, якщо тільки ви пам'ятаєте пароль, і цю власність у вас ніхто фізично не може забрати. Як наслідок, потреба у фінансовій свободі буде лише зростати, і рівень впливу криптовалют буде збільшуватися. Проте фіатні гроші залишаться як кінцевий варіант розрахунку.

Чому саме з біткойну варто почати знайомство з криптовалютою 

Загалом криптовалют вже десятки тисяч. Більше ста криптовалют мають капіталізацію більше одного мільярда доларів. Тобто це дуже потужний ринок. Загальна капіталізація два трильйони шістсот мільярдів доларів. Зараз ми в періоді, коли рівень капіталізації всього ринку криптовалют найвищий. Далі він буде ще збільшуватись.

Біткойн — це найбільш визнана криптовалюта на сьогодні. Її капіталізація вже більше трильйона доларів. Біткойн та інші криптовалюти —  це вже частина сучасного фінансового світу, без якої не відбуваються міжнародна торгівля та міжнародний бізнес, тому навчитись заробляти на крипті — дуже просто.

Де купити біткойн за гривню і чи оподатковуються операції з криптовалютою 

Купити біткойн за гривню можна на десятках бірж, зокрема таку можливість дає найбільша біржа у світі Binance. Купити криптовалюту можна за карткою будь-якого українського банку. Проте можна натрапити на шахраїв. Я б радив отримати хоча б перші якісь навички. Спочатку зрозумійте, що це таке.  

Сам біткойн оподатковується так само, як картопля, яку ви виростили на своєму підвіконні. Тобто ніяк. Біткойн — це майно, і він буде так оподатковуватися. Якщо ви хочете стати  підприємством, яке надає послуги з віртуальними активами, ви відповідно маєте отримати ліцензію на це від регулятора і сплачувати податки. Зараз згідно нашого законодавства оподатковуються доходи від біткойна — це 18% на доходи громадян. Крім того, ці доходи ви маєте задекларувати. Тобто якщо ви продали біткоїн, то ви маєте сплатити відсотки від доходу. Якщо ви про це нікому не скажете, то це буде на вашій совісті.

Якщо вам цікаво, то ви можете зі своєї картки придбати біткойн на власний гаманець або просто залишити цей біткойн на біржі, яка матиме з цього відсоток. Щосекунди ви маєте доступ до своїх грошей. Біржа — це така сама установа, як і банк. Вона проводить вашу ідентифікацію, навіть візьме у вас платіжки за комунальні послуги. Це дуже високорепутаційні установи, і деякі біржі мають обороти навіть більші, ніж вся банківська система України. Вони вкладають величезні кошти у свою репутацію і в захист своїх клієнтів з набагато більшою відповідальністю, ніж це роблять, наприклад, наші українські банки.

Біткойн — це майно, яке має стовідсоткову ліквідність і яке можна продати за будь-яку фіатну валюту світу за долі секунди. Це надає рівень свободи: ви хочете свої заощадження забрати, і ви їх забрали. Депозит в банку ви не заберете таким чином. Але ніхто не гарантує вам, що ви заберете стільки в еквіваленті фіатної валюти, скільки ви вклали. У кожного є свої фінансові можливості і власне ставлення до ризику, але є й правила. Головна задача — щоб ви не втрачали, а заробляли. 

Пам'ятайте, що питання власності біткойнів залежить від знання секретного ключа. Ніяких паперів та нотаріусів не потрібно. Якщо ви знаєте 12 слів у правильному порядку, ви зможете отримати доступ до біткойнів. Якщо ви втратили пароль, то ви втратили свої біткойни. За підрахунками експертів, кількість тих, хто втратив доступ, сягає 25%. Це ті біткойни, які ніколи вже не будуть витрачені. Зараз біткойн еквівалентний 64 тис доларів, і ця вартість збільшуватиметься, оскільки зростає популярність криптовалют. Крім того, кількість біткойнів не зміниться. Їх всього 21 мільйон. І на це ніхто у світі фізично впливати не може. 

Фото: pexels.com

Останні новини
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук