Міфи щодо вакцинації проти COVID-19: "За весь час не було жодного летального випадку"

Міфи щодо вакцинації проти COVID-19: "За весь час не було жодного летального випадку"

Про те, що таке вакцина, які вакцини є і чому не треба їх боятися, в ефірі Українського радіо розповідає доктор фармацевтичних наук, професор Костянтин Косяченко.

0:00 0:00
10
1x

Що таке вакцина і як вона працює?

Вакцина — імунобіологічний препарат, який відноситься до лікарських засобів і використовується для запобігання хворобам. Вакцини, що з’явилися для боротьби з COVID-19 — інноваційні, але їхнє дослідження ведеться з 80-х років минулого століття. Тобто їх вивчали близько 25 років перед тим, як почали застосовувати. Ці вакцини готували для боротьби з іншими вірусами, але за нинішньої потреби, провівши широкомасштабне клінічне дослідження, дозволили екстрено застосовувати. Тобто на останній фазі клінічного дослідження остаточно довели, що ці препарати — досить безпечні і можуть діяти. Крім того є вакцини, зроблені за старою технологією, як CoronaVac. Це — інактивована вакцина, яка містить у своєму складі неактивний "вбитий" вірус. Такими вакцинами нас щепили з дитинства. Вводячи таку вакцину, ми тренуємо організм на здатність виробляти антитіла на випадок зустрічі з більш небезпечним збудником, аби людина легше перехворіла або не загинула.

Як обрати вакцину для себе?

Існує 4 вакцини проти коронавірусу: CoronaVac — інактивована, AstraZeneca — векторна, Moderna та Pfizer — РНК-вакцини. Користь від них буде однаковою, відрізняються вони лише технологією виробництва та введення. Інактивована вакцина — "вбиті" неактивні віруси, які згодом допомагають нашому організму виробляти антитіла на вбитий штам цього вірусу. Векторні вакцини — шип, на якому несеться інформація про вірус, організм розпізнає його як чужорідний білок і реагує на нього. У РНК-вакцинах частинки РНК-вірусу в ліпідних речовинах вводяться в організм і розкриваються в середині клітини, яка теж починає реагувати на це як на чужорідний білок і виробляє антитіла. Тобто всі вакцини змушують людський організм звернути увагу на чужорідний білок і виробити на нього антитіла. 

Чи змінює РНК-вакцина ДНК людини?

Це неможливо. Навіть смішно звучить. Не може РНК зайти в клітину і переписати ДНК. Ми їмо м’ясо, в якому є РНК, але це ж не означає, що в цей час змінюється наш код. Вегетаріанство змінює наш спосіб життя, але не змінює генетичний код. 

Чи можна стверджувати, що одна вакцина сприймається легше організмом, ніж інша?

В усьому світі ведеться статистика побічних реакцій. За моїми даними, у всіх вакцин однакова кількість передбачених побічних реакцій. Це свідчить про те, що організм реагує на побічно передбачувані реакції: біль у місці, де робили укол, невелике запалення лімфовузлів, озноб тощо. Ці симптоми — передбачені дослідником і виробником та прописані у інструкції застосування. Я рекомендую усім, хто мав навіть передбачувану реакцію на щеплення, на сайті Державного експертного центру Міністерства охорони здоров’я України заповнити анкету для пацієнта, де вказати свої дані та побічні реакції після щеплення, задля розуміння кількості побічних реакцій на ці вакцини саме в Україні. Також рекомендую перед щепленням консультуватися з сімейним лікарем, якщо у людини є хронічні захворювання, алергія тощо, адже тоді побічна реакція може стати фатальною. Але вакцинуватися все одно потрібно.

Що робити, якщо лікар відмовляє від вакцинації? 

Лікар повинен обгрунтувати свою позицію з точки зору науки. Якщо такого обґрунтування немає, то можете його не слухати. Тобто спочатку лікар повинен дослідити ваш анамнез та ризики від щеплення на наявність загрози вашому здоров’ю чи життю, і тільки за наявності таких рекомендувати не проводити вакцинацію. У всіх інших випадках відмова пацієнта від щеплення — неприпустима.

Чи треба вакцинуватися, якщо людина перехворіла і є антитіла?

Є певні рекомендації, де вказано, скільки часу має пройти після одужання для вакцинації. Я не хворів, мав антитіла, але коли почалася кампанія на підтримку щеплення, то я провакцинувався. Я впевнений, що навіть після того, як людина перехворіла на коронавірус, вона повинна вакцинуватися. Завдяки інформаційно-просвітницькій роботі ЗМІ та МОЗ України, люди заспокояться і зрозуміють, що своє здоров’я потрібно захищати. 

Чому в масових пунктах щеплень людей не перевіряють на наявність алергії?

В масових пунктах щеплень повинні тільки щепити. Проведення інших маніпуляцій там не передбачено. Якщо ви хочете, щоб вас обстежили чи провели тест на алергію, то звертайтеся до приватних клінік. Але знову нагадаю, що перед щепленням варто поговорити зі своїм лікарем, який повинен знати про вас набагато більше інформації, ніж усі інші, і зможе надати потрібні рекомендації. 

Чи є різниця у виборі між вакцинами залежно від анамнезу людину?

Суттєвої різниці немає, але є дослідження про передбачувані побічні реакції кожної з вакцин. І, безумовно, можна обрати вакцину залежно від наявності певних хронічних захворювань людини. Роль лікаря тут висока, адже знаючи вашу історію хвороб, він має порекомендувати відповідну вакцину. Варто зазначити, що кожен випадок побічної реакції розслідується. І дійсно, не було жодного летального випадку після введення вакцини за весь час цієї кампанії. 

Про звільнення відповідальності виробників вакцин в разі виникнення негативних наслідків у людини після вакцинації 

Коли відбувається екстрене застосування вакцин і виробник ще не має достатньої кількості даних, то, відповідно, не може гарантувати 100% дотримання позитивного сценарію. Але перед таким екстреним застосуванням вакцин відбулося широкомасштабне рандомізоване клінічне дослідження, яке показало їхні позитивні результати. Це свідчить про те, що користь перевищила ризик. Також справдилися математичні прогнози стосовно користі вакцин. А через 3-5 років ми досконало знатимемо все про ці вакцини, адже процес їхнього дослідження — безперервний. 

Чому не всі наявні в Україні вакцини визнають в інших європейських країнах?

Це скоріш за все, змова виробників, які борються за ринок вакцини, адже це — бізнес, де хтось хоче більше виробити і, відповідно, більше продати. Можу з упевненістю сказати, що такі вакцини — безпечні; вони діють і готові для застосування. 

Про ідею вакцинації дітей в Україні 

Це — складне питання, адже дослідження лікарських засобів, зокрема й вакцини, не проводяться на дітях. Біоетика забороняє проводити такі дослідження. І якщо є дані про застосування дітям таких вакцин, то їх треба досконало вивчити. Після цього система охорони здоров’я повинна визначитися, чи потрібна така вакцинація дітям. 

Чи можна вакцинуватися в розпал епідемії?

Вакцинуватися можна, але так, щоб не перезаразити одне-одного. Потрібно розводити потоки тих, хто прийшов щепитися.

Фото: Костянтин Косяченко, health-ua.com