"Проводьте час разом і ні з ким не порівнюйте": як допомогти підлітку пережити кризу? Радять експертки

"Проводьте час разом і ні з ким не порівнюйте": як допомогти підлітку пережити кризу? Радять експертки

В Україні презентували проєкт психологічної допомоги підліткам "Віртуальний друг". Про кризу підліткового віку в ефірі Українського радіо розповідають психологиня Марина Діденко та заступниця директора міжнародного фонду Івана Франка і координаторка проєкту "Віртуальний друг" Ольга Нижник.

Як працюватиме чат-бот "Віртуальний друг"?

Ольга Нижник вважає, що інтерфейс чат-боту дуже зручний:

"Чат-бот "Віртуальний друг" можна знайти на платформі Telegram. Бота-дівчинку, яка супроводжуватиме підлітків протягом всього часу, звати Селя. Спочатку відбуватиметься знайомство, потім підліток обиратиме проблему, яка його турбує. Психологи проєкту розробили 250 тем, які стосуються їхніх особистих проблем: з батьками, вчителями та друзями, булінгу тощо. Також в чат-боті будуть відеоблоги, де актор, схожий на Івана Франка, даватиме поради підлітку на потрібну тему. Якщо в дитини проблеми з коханням, то Франко буде ділитися або власним досвідом, або наводитиме в приклад один зі своїх творів, де висвітлюється відповідна проблематика. Також Селя може рекомендувати переглянути цікаві фільми чи послухати музику". 

Підліток має спілкуватися з ботом разом з батьками чи самостійно?

"Основна цільова аудиторія — підлітки, не батьки. Але батьки мусять промоніторити цей чат-бот і зрозуміти, чи потрібен він їхній дитині. Вчителі з батьками можуть рекомендувати дітям звернутися до "Віртуального друга", якщо ті мають якісь проблеми. Наш бот не надає професійної психологічної допомоги, а лише корегує поведінку дитини. В чаті будуть наявні потрібні номери, за якими дитина зможе звернутися на гарячу лінію в разі домашнього насилля, булінгу тощо", — відповіла Ольга Нижник.

Як підлітки будуть дізнаватися про проєкт?

"13 жовтня відбулася презентація, і зараз преса нам допомагає висвітлювати цей проєкт. Також ми підготували презентацію для українських шкіл і, завдяки Міністерству освіти та науки, яке є нашим партнером проєкту, збираємося донести її туди", — розповіла Ольга Нижник

Батьки матимуть доступ до діалогів своєї дитини?

"Розмова підлітка з ботом є конфіденційною інформацією, і, на жаль, батьки не матимуть доступу до діалогів. Ми не бачимо, яке спілкування відбувається в чат-боті. Підліток може сам знищити діалог або він автоматично видалятиметься за годину після закінчення розмови", — зауважила Ольга Нижник

Чи існує криза підліткового віку?

За словами Марини Діденко, криза підліткового віку існує:

"Підлітковий вік має тривалий період, але саме "турбулентний" припадає на 12-16 років. В цей період відбуваються зміни в організмі дитини на різних рівнях: емоційному, фізичному, нейробіологічному. Інколи її саму лякає власний стан, і вона не знає, що з нею відбувається, а не тільки ті, хто перебуває навколо неї."

Чи буде корисним чат-бот "Віртуальний друг" для підлітків?

"Користь буде. Я радію, що в Україні збільшується кількість подібних проєктів, адже дитині потрібна неймовірна підтримка, і вона шукатиме її скрізь. Але звичні авторитети для неї втрачаються. Навряд дитина піде до батьків, а якщо навіть і піде, то не все зможе розповісти чи запитати. Зараз гаджети і віртуальний світ — невід'ємна частина нашого життя, тому такий чат-бот — безпечне джерело потрібної інформації, яке принесе користь дітям", — вважає Марина Діденко.

Чи відчувають підлітки власну кризу?

За словами Марини Діденко, інколи дитина сама звертає увагу на особистий стан:

"Тоді дитина просить батьків допомогти знайти їй психолога. А буває, що батьки розуміють, що не справляються зі змінами у поведінці та настроях дитини, і самостійно звертаються до спеціаліста. Цей складний період, певна сепарація, потрібний для того, щоб у майбутньому у підлітка не виникало подібних проблем. Просто потрібно допомогти обидвом сторонам налагодити стосунки і навчити спілкуватися в нових умовах."

З якими проблемами підлітки найчастіше звертаються до психолога?

"Підлітки потребують підтримки у різних сферах. Їм потрібно з кимось проговорювати всі думки, які їх турбують. Сексуальна просвіта, фізіологічні зміни, неприйняття свого тіла, необгрунтована тривожність тощо — те, що часто турбує підлітків", — зауважила Марина Діденко.

Поради батькам, як допомогти дитині пережити підліткову кризу

"Ніколи ні з ким не порівнюйте свою дитину, а тільки з нею самою. Не критикуйте її зовнішність. Звертайте увагу на фізіологічні зміни і пояснюйте, чому їхнє тіло змінюється. Не нав’язуйте їй свої бажання, як єдино правильні. Підтримуйте і любіть свою дитину за будь-яких умов. Вона має знати, що до вас можна звернутися з будь-якою проблемою і ви її зрозумієте, підтримаєте і дасте пораду. Хваліть її успіхи, навіть маленькі, але обов'язково заслужені. Цікавтеся життям, але не оцінюйте вчинки. Проводьте якісний час разом, обирайте фільми, читайте, готуйте, гуляйте в настольні ігри тощо. Шукайте ті варіанти, які сподобаються усім", — порадила Марина Діденко

Фото: www.pexels.com