Петиція Кондратюка: продюсер прокоментував, чому варто забороняти всім російським артистам виступати в Україні

Петиція Кондратюка: продюсер прокоментував, чому варто забороняти всім російським артистам виступати в Україні

Петиція про заборону концертів артистів з Російської Федерації на сайті президента України набрала необхідну кількість підписів. Відтак в Офісі президента її мають розглянути. Ініцітор петиції, продюсер і телеведучий Ігор Кондратюк в ефірі Українського радіо прокоментував, чому варто заборонити всім російський акторам, співакам та іншим діячам культури виступати в Україні.

Ігор Кондратюк прокоментував, чому виникла ініціатива заборонити концерти артистів з Росії. 

"У нас восьмий рік розв'язаної Росією війни, у нас немає авіасполучення з Росією, у нас не транслюються російські фільми, заборонена трансляція провайдерами російських телеканалів, просто громадяни Росії дуже рідко зараз приїжджають до нас. Тому ми просто не хочемо, щоб люди, які представляють країну-агресора, фігурували тут. Тому що в переважній своїй більшості ці люди вже на третіх виборах поспіль підтримують діючого президента Росії Путіна, який розв’язав війну проти України, і я не розумію, чому виключення робиться для артистів, які ведуть концертну діяльність. Як на мене, при попередній владі таких артистів майже не було. 

Я написав цю петицію після концерту Басти, тому що Баста — міцний "кримнашист", тобто людина, яка по-реперськи плює на територіальну цілісність України, і я не розумію, як його міг хтось пустити в Україну. Зрозуміло, що, окрім Басти, ще декілька людей, які організовували концерт, отримали зиск і дивіденди, і я стверджую, що ці люди в тому числі причетні до державного управління цією країною. І у мене виникає питання, як таке може бути. Солдати сидять на сході в окопах і захищають територіальну цілісність України, всі категорії росіян, які реально проти територіальної цілісності України, у своїй більшості не в‘їжджають в Україну, і раптом якомусь незрозумілому мені громадянину Росії, який абсолютно нехтує нашими законами, що він демонстрував у 2014-2016 роках, дозволено в Києві співати. І виникає питання, а чому дозволено", — сказав Кондратюк.

Продюсер пояснив, чому наголошує саме на повній забороні виступів російських діячів культури в Україні.

"Я створив петицію про повну заборону, тому що особи, які або засвітилися в Криму, або кажуть, що Крим російський, з неповагою до української території українців, не мають права в'їжджати. У мене таке враження, що при нинішній владі, люди, які там сидять, вони або не вміють читать, або не вміють користуватися ютубом і вважають, що Баста — класний хлопчик", — сказав він.  

Кондратюк зауважив, що останнім часом Україною гастролюють артисти, концерти яких мали би бути заборонені. 

"У нас є закон про гастрольну діяльність. І 5 жовтня 2017 року були прийняті додаткові параграфи до пункту щодо гастрольної діяльності артистів країни-агресора. Згідно з цією статтею Баста не повинен був бути. Тому що він проти територіальної цілісності України. Після Басти приїхала Любов Успенська, яка каже, що Путін — прекрасна людина і взагалі без варіантів. Виступала також й Ірина Круг, яка мала концерти в Криму після березня 2014 року. Далі приїхав Валерій Меладзе, який з 2003 року є членом партії "Єдина Росія", яка є партією війни проти України. Вони всіма своїми мандатами голосували за анексію Криму, за ведення війни проти України і підтримують Путіна. Я вважаю, що такі люди не повинні настролювати. Я виходжу з того, що в цій країні живуть мої родичі і я, і ця країна має бути захищена максимально нашою державою. Це повинні робити закони", — зауважив телеведучий. 

Проте, на його думку, люди, які підтримали Україну, не повинні підпадати під цю сурдінку (зводитись до одного рівня — ред.) 

"Про це я написав у преамбулі. Це будуть визначати спеціальні органи. Для цього існують Міністерство культури, спеціальна служба в СБУ та Держприкордонслужба", — додав він. 

Ініціатор петиції зауважив, якої реакції очікує від президента. 

"Президент України повинен проявити законодавчу ініціативу, щоб Верховна Рада внесла зміни в закон про гастрольну діяльність, зокрема зміни в ті статті, які регламентують гастрольну діяльність артистів країни-агресора. І піти від зворотнього: всім заборонено, окрім тих, хто публічно підтримував Україну", — налогосив Кондратюк. 

Фото з фейсбук-сторінки Ігоря Кондратюка