Старт опалювального сезону: експерт прокоментував, чи вистачить газу, аби українці пережили зиму в теплі

Старт опалювального сезону: експерт прокоментував, чи вистачить газу, аби українці пережили зиму в теплі

В Львівській, Закарпатській та Хмельницькій областях адміністрації почали розглядати надзвичайну ситуацію, що склалася із забезпечення природнім газом бюджетних установ на осінньо-зимовий період 2021-2022 років. Водночас прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що інфраструктура України готова до опалювального сезону на 99% та запевнив, що вся країна буде з теплом. Більше про це в ефірі Українського радіо розповів генеральний директор Центру дослідження енергетики, енергетичний експерт Олександр Харченко.

0:00 0:00
10
1x

Якою є поточна газова ситуація
На сьогодні є фізично доступний газ. Він є у сховищах, він закуплений, тому коли місцева влада каже, що в них немає газу, то це питання виключно їхньої фінансової дисципліни. Це означає, що бюджетні установи не сплатили за газ, не підписали необхідні угоди, не підписали графіки реструктуризації там, де є борги.

Тобто люди на місцях сподівались, що їм спишуть борги і весь цей час нічого не зробили для того, щоб підготуватися до опалювального сезону: не підписали відповідні угоди з "Нафтогазом", не виділи додаткові гроші з бюджету. Всі розуміли, що ціни на газ будуть зростати. Я вважаю, що український уряд навіть занадто багато зробив для того, щоб стримувати зростання цін. Наступного року газ буде дорого коштувати, але цього року уряд реально стримав зростання цін на помірному рівні. За рахунок державного бюджету та за рахунок платників податків зафіксовані ціни для "Теплокомуненерго" та приватних споживачів, а бюджетні установи так само прирівнюють до "Теплокомуненерго". Але багато людей на місцях сподівалися, що вони нічого не робитимуть, і їм просто дадуть газ. Так не буває. Треба виконувати свою частину роботи, а не оголошувати надзвичайний стан.

З іншого боку, коли кажуть, що взагалі немає жодних проблем на національному рівні, то я вважаю, що це супероптимізм. Проблеми є. Вони суттєві, і пов'язані з тим, що ціна на газ і на вугілля фантастична. Відповідно, запаси вугілля не є такими, які необхідні для спокійного проходження опалювального сезону. І я би на місці влади зараз думав про те, як попереджати людей про те, що може бути недобре. Ми робимо все для того, щоб було нормально, але є варіанти, пов'язані з абсолютно повноцінною світовою кризою енергоносіїв, яку спровокував Китай. Китай, як пилосос, зараз висмоктує енергоносії зі всього світу, бо у них зараз серйозна енергетична криза. Тому страждає весь світ, зокрема Європа. Росія користується цією ситуацією для того, щоб шантажувати і просувати власні інтереси, зокрема "Північний потік-2". Крім того, на ринку немає достатньо енергоносіїв, і Україна не є винятком. І коли кажуть, що 19 мільярдів — це більш ніж достатньо, то варто пам’ятати, що з них щонайменше 4 мільярди належить іноземним гравцям, які цілком імовірно продадуть цей газ не в Україні. Тому ситуація є не безхмарною, а є складною, і я вважаю, що люди мають розуміти це і готуватися.

Про меморандум з місцевою владою про непідвищення рівня тарифів до кінця опалювального сезону 

Цей меморандум — це частина загальної домовленості. Уряд сказав місцевим владам, що за рахунок бюджету чи "Нафтогазу" дасть їм газ по штучній ціні 7000 грн, хоча зараз на ринку більше 35 000 грн, але вони мають зафиксувати тарифи на тепло для людей, бо газ — це основна частина тарифу на тепло. Українці таким чином дійсно захищені від зростання ціни на газ, яке сьогодні реально відбувається на європейському ринку. 

Я дуже сподіваюся, що цей тренд на європейському ринку зміниться не пізніше січня, і наступного року ціна перейде в певні розумні межі — 250-350$ за тисячу кубометрів, а не 1400-1500$, як зараз. Тому цей меморандум і ця політика уряду мають право на життя для того, щоб захистити громадян. І багато країн будуть робити аналогічні кроки і захищають громадян. Але треба розуміти, що наступного року у  "Нафтогазу" зовсім не буде грошей, і яким чином він буде закуповувати газ на наступний рік зараз передбачити неможливо, і уряду доведеться щось з цим робити. 

По-друге, фізичного газ у сховищах "по нижній кромці". Якщо зима буде тепла і нормальна, то ми її пройдемо з цією кількістю газу, а якщо ні, то можуть бути великі питання. 

Фото: pexels.com

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук