"До 5 років позбавлення волі": що загрожує за підробку COVID-сертифікатів

"До 5 років позбавлення волі": що загрожує за підробку COVID-сертифікатів

Про те, яка відповідальність чекає на тих, хто підробляє COVID-сертифікати, і тих, хто ними користується, в ефірі Українського радіо розповідає адвокат Іван Ліберман.

0:00 0:00
10
1x

Чому попри високі штрафи і навіть можливість бути обмеженим у волі люди замовляють підроблені COVID-сертифікати?

Це не залежить від міри покарання. У головах людей відбуваються певні процеси, які призводять до прийняття таких рішень. Той, хто замовляє подібні послуги, підбурює чи організовує процес — співучасник злочину. Відповідно всі співучасники мають бути притягнутими до відповідальності. Замовник підробленого сертифікату може отримати покарання від сплати штрафу до обмеження волі. Хочу нагадати, що обмеження волі — фактично та ж в’язниця, звідки за хорошу поведінку на вихідні і свята відпускають додому. Ну і судимість ніхто не відміняв, яка, навіть в разі погашення, залишиться в реєстрах та базах даних. Подумайте про своїх дітей! 

Яка відповідальність лежить на лікарях за подібне шахрайство?

Частина 2 статті 358 ККУ за підробку, використання підроблених медичних документів, довідок, печаток тощо передбачає до 5 років позбавлення волі. Потрібно посилити кримінальну відповідальність за підробку документів в Україні загалом, адже виявлення фальшивих документів за кордоном б’є по українському іміджу. Тому, на мою думку, за підробку документів має бути 10 років позбавлення волі. Тоді кожен подумає: ставити підпис чи на 10 років відправитися до в’язниці?

Чи є зв’язок між підробленими сертифікатами і високою ціною на ПЛР-тести?

Маємо в Україні керуватися мудрістю, як в Ізраїлі, адже там із самого початку забезпечили усіх людей безкоштовними масками, рукавичками, дезінфекторами. Всюди цих речей було вдосталь. Але якщо ізраїльтянин нехтує цим, то має сплатити штраф у розмірі близько 5 тисяч гривень. Штрафуватимуть там щодня, доки не ув’язнять. Тобто країна спочатку безкоштовно забезпечила всім необхідним своїх громадян, а вже після цього почала вимагати дотримання певних правил. 

А українців держава глобально не забезпечила безкоштовно всім необхідним. Виходить, що в нас потрібно купувати все за власні кошти. Тому люди цілком справедливо відчувають несправедливість від певного нав’язування державою. Україна могла би вимагати, змушувати, лякати санкціями та штрафами своїх громадян за недотримання карантинних норм та правил, за умови забезпечення кожного усіма необхідними засобами захисту.

Фото: Іван Ліберман, Facebook