Саакашвілі вирішив зосередитися на грузинській політиці, а не на українській — експертка

Саакашвілі вирішив зосередитися на грузинській політиці, а не на українській — експертка

У Грузії 2 жовтня відбулися вибори до органів місцевого самоврядування. "Грузинська мрія", не дочекавшись офіційних результатів екзитполів святкує свою перемогу, хоча за даними опитувань "Формули" і "Мтавари", опозиція отримала нібито більше голосів, ніж владна партія. Увагу грузинів сколихнуло також повернення колишнього політичного лідера Грузії − Міхеїла Саакашвілі, який багато років не повертався на батьківщину через ризик бути ув’язненим. Саакашвілі нібито затримали в Тбілісі, куди він прибув, щоби підтримати грузинів на цих муніципальних виборах. Зараз він перебуває у тюрмі та вимагає зустрічі з українським консулом. Про всі найгарячіші новини з Грузії Українське радіо дізнавалось у міжнародної оглядачки Наталії Іщенко.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Чи вплинуло повернення Саакашвілі на результати виборів у Грузії

"Напередодні виборів "Грузинська мрія" була впевнена, що опозиція, яку напряму пов’язують із Міхеїлом Саакашвілі, не займе навіть другого місця за результатами голосування, а самій керівній партії вдасться здобути перемогу зі значною перевагою у голосах. "Мрійники" були переконані, що їм вдасться виграти боротьбу за посаду мера Тбілісі у першому турі, але результати голосування показують, що урядовій партії вдалося набрати всього 47% голосів виборців (результати підраховуються) і Каха Каладзе боротиметься за посаду мера Тбілісі у другому турі. 

Натомість опозиція, неформальним лідером якої є Міхеїл Саакашвілі, здобула симпатії 31% грузинських виборців. Такий успіх дозволить "Єдиному національному рухові" стати об’єднавчою платформою для інших опозиційних сил у країні та створити "Грузинській мрії" загрозливу конкуренцію. 

І хоча дослідження на цю тему не проводилися, але вже можна стверджувати, що приїзд колишнього лідера Грузії Міхеїла Саакашвілі в країну надихнув опозицію та став тим об’єднавчим фактором, який мотивував її здобути такі високі результати. Прогнозую, що фактор Саакашвілі впливатиме й надалі. Найбільші грузинські міста очікують другого туру виборів і конкурентами керівній партії там беззаперечно будуть кандидати від націоналів. Не сумніваюся, що присутність колишнього лідера "ЄНР" вплине на результати голосування у цих муніципалітетах", − Наталія Іщенко.  

"Грузинська мрія – Демократична Грузія" − керівна провладна партія в Грузії, яка здобувала перемогу на виборах 7 разів поспіль. Лідер партії – Каха Каладзе, колишній футболіст та чинний мер Тбілісі — прим. ред.

 

Про те чи лише вибори стали причиною повернення Саакашвілі в Грузію

"Повернення Саакашвілі до Грузії було спробою повернутися до великої грузинської політики. Він прагнув отримати переконливі результати на місцевих виборах, щоби надалі вимагати дострокових виборів до парламенту. За попередніми домовленостями між урядовою партією та опозицією, якщо "Грузинська мрія" здобуде менше ніж 43% голосів виборців, достроковим виборам бути. Ми бачимо, що владній партії вдалося все-таки перейти цю критичну лінію, але, я вважаю, що це не зупинить Саакашвілі. Коли завершиться другий тур місцевих виборів і будуть відомі остаточні результати голосування, політичне життя в Грузії однозначно пожвавиться і Міхеїл Саакашвілі, навіть, перебуваючи за ґратами, відіграватиме в ньому не останню роль.

Саакашвілі сам відмовляється покидати Грузію, його адвокат стверджує, що він очікуватиме суду, навіть якщо з’явиться можливість покинути країну, повернувшись знову до України", − прокоментувала оглядачка Наталія Іщенко.

Про подальшу долю Саакашвілі в українській політиці

"Якщо аналізувати заяви адвоката Саакашвілі і нібито самого Міхеїла, який передав інформацію через свого юриста, то можна зробити висновок, що зараз Саакашвілі  вирішив зосередитися все-таки на грузинській політиці, а не на українській", − підкреслила оглядачка. 

Чи вдасться Міхеїлу Саакашвілі завдяки ув’язненню здобути більші симпатії у грузинів

"Ставлення грузинського суспільства до постаті Міхеїла Саакашвілі як політика і як людини є дуже поляризованим. 

Нещодавно я повернулася з Грузії, де мала змогу поспілкуватися, як із так званими "мішистами" (прихильниками М. Саакашвілі — прим. ред.), так і з тими, хто підтримує "Грузинську мрію", − їхні думки щодо Саакашвілі цілковито різняться. Якщо Саакашвілі все-таки вдасться якимось чином повернутися у велику грузинську політику, то це не принесе країні стабільності та спокою, а створить велике протистояння. Йому не вдасться консолідувати кругом себе весь грузинський народ, лише свій ядерний електорат. Натомість інша частина суспільства висловлює нібито обґрунтовані та вагомі претензії до колишнього політичного лідера", − стверджує Наталія Іщенко.

Про лідера опозиційної партії "Єдиний національний рух" Ніка Мелію

"Сьогодні про Ніка Мелію можна говорити як про самостійного політичного гравця. У другому турі виборів на мера Тбілісі він буде боротися за посаду з Кахою Каладзе. Окрім того, що за посаду мера Тбілісі борються лідери опозиційної та провладної партії, лідер третьої політичної партії, яка бере участь у цих муніципальних виборах – "За Грузію" Георгій Гахарія також претендує на цю посаду, що підкреслює вагомість Тбілісі у житті Грузії. 

У кандидатів від опозиційної партії є всі шанси здобути перемогу в інших великих грузинських містах – Зугідіді та Батумі, де в них є чимала перевага. Якщо це відбудеться, то протистояння між Тбілісі, де перевагу має Каха Каладзе та Західною Грузією, де позиції опозиції є міцними, буде неминучим", − на думку Наталії Іщенко.

Про російський вплив на політичні процеси в Грузії

"Політична партія "За Грузію" та її лідер Георгій Гахарія вважається новим кремлівським проєктом. Грузинські протестувальники натомість називали її "За Росію", щоби підкреслити зв’язок з проросійськими силами лідерів цієї партії. "За Грузії" вдалося набрати лише 7% голосів виборців, а іншій відверто проросійській партії – "Альянс патріотів Грузії", грузини віддали лише 1% своїх голосів. Відкрито прокремлівські сили не мають підтримки в Грузії, але й жодна з партій не висловлює своєї відверто антиросійської позиції", − заявила оглядачка Наталія Іщенко.

Фото REUTERS

Останні новини
Росіяни штурмують на мотоциклах і замангалених вантажівках — Киричевський
Росіяни штурмують на мотоциклах і замангалених вантажівках — Киричевський
Наказ убити Вакуленка віддали представники ЗС або спецслужб Росії — OSINT-аналітик
Наказ убити Вакуленка віддали представники ЗС або спецслужб Росії — OSINT-аналітик
Курс гривні коливається. Але потрошку — Крамаренко
Курс гривні коливається. Але потрошку — Крамаренко
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
Новини по темі
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
10 років тому в Україні фактично почалася нова світова війна — Їжак
"Без демобілізації": народні депутатки про плюси та мінуси ухваленого законопроєкту про мобілізацію
"Видано 5203 житлових сертифікати на понад 9 млрд гривень", – Шуляк про компенсацію за зруйноване житло
"Ривок" на Харків стане для окупантів самовбивчим". Киричевський про інтерв'ю Сирського