Тарифи на тепло для населення не зростуть? Відповідає економіст Борис Кушнірук

Тарифи на тепло для населення не зростуть? Відповідає економіст Борис Кушнірук

Напередодні опалювального сезону місцева влада, НАК "Нафтогаз Україна" та уряд підписали меморандум щодо незмінних цін на тепло для населення цієї зими. Як це вплине на економіку країни в ефірі Українського радіо розповідає економіст Борис Кушнірук.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Про що свідчить ця новина

Це намагання у ручному режимі вирішити проблему, але це призведе лише до колапсу системи. У НАК "Нафтогаз України" може фізично не вистачити ресурсу, щоб забезпечити потреби населення, коли газ постачатимуть для опалення будівель і підприємств ТКЕ. Вони ухвалили, що тарифи для населення не підвищуватимуть, але при цьому ціна на газ для підприємств ТКЕ зросте. Поки для мене є відкритим питання, хто буде покривати різницю для підприємств ТКЕ та тарифом, який має бути незмінним по відношенню до зим минулого року. Крім того, там є питання, чи вирішена проблема для бюджетних установ? Для потреб населення та підприємств будуть постачати за ціною НАК "Нафтогаз Україна", але наголошую, що вона є суттєво вищою за минулий опалювальний сезон, а ціна для бюджетних установ виростає до 28-30 тисяч гривень на тисячу кубометрів. А місцеві та центральний бюджети знають, завдяки чому вони збираються компенсувати ціну для бюджетних установ? Всі радісно повідомили, що тарифи залишаються незміними для населення, але питання, за який рахунок вони збираються фінансувати опалення бюджетних установ? Я говорю про освітні, медичні, культурні заклади. Люди не розуміють, що ці гроші витягнуть з нашої кишені, бо цю різницю доведеться закривати завдяки бюджету.

Зважаючи на те, що для підприємств тариф має бути незмінним, а ціна газу, який вони купують у НАК "Нафтогаз Україна" суттєво зростає у наступному опалювальному сезоні, то відповідно у них зростуть і витрати на виробництво тепла. Якщо тариф незмінний, то виникає різниця між тарифом і реальними витратами, а витрати значно більші. Хтось має покрити цю різницю, а от,  хто це зробить ― невідомо. У НАК "Нафтогаз Україна" не буде ресурсів, щоб покрити бюджетні установи. До того ж ми можемо зіткнутися з тим, що не буде змоги купити газ, бо "Газпром" може припинити транспортування газу територією України, нам доведеться розвернути систему, ми не зможемо купити газ додатково й на європейському ринку.

Питання не в тому, що тариф знижують, а у тому, що його не підвищують. Того обсягу газу, який є у сховищах нам вистачить на забезпечення внутрішніх потреб лише, якщо зима буде теплою. При збереженні незмінних тарифів на тепло для населення у НАК "Нафтогаз Україна" з’являться боржники у вигляді ТКЕ, які йому платити не будуть. Мова йде про десятки мільярдів гривень.

Читати далі: Які цифри українці побачать у своїх платіжках у новому опалювальному сезоні? 

Чи зростуть ціни на гарячу воду та електроенергію

Тут така ж ситуація як і з теплом. Якщо вона централізована, то в частині міст її забезпечують завдяки вугіллю, а в іншій ― завдяки газу. Потрібно розуміти, чому  в світі зросла до шаленого рівня ціна газ, там є різні фактори, але ключовий ― це безперечно ігри "Газпрому", так він свідомо шантажує Європу.

Питання електроенергії ― це окрема тема, бо уряд пропонує зменшити тарифи на електроенергію для населення. Однак питання у тому, що вугілля дорожчає і ми не забезпечили себе необхідними обсягами запасів вугілля власного видобутку, тому підприємства ТКЕ змушені купувати вугілля за кордоном, це стосується і державних компаній, і приватних. Тут знову виникає питання, хто буде покривати різницю між виробленням електроенергії і тарифом, який зменшують.

Потрібно зробити кілька очевидних речей. Всі підприємства ТКЕ і обласні Газпостачі повинні бути зобов’язаними у другому кварталі закупити або законтрактувати річний обсяг газу, що необхідний для проходження періоду з 1 липня до 30 червня наступного року. Такого ніколи не робили, а це повинно бути нормою. Тоді б ми мали стабільну ситуацію в країні. Також потрібно формувати річний тариф, який не змінять з 1 липня до 30 червня наступного року. Це мають прописувати в законі, щоб люди платили рівними частинами 1/12 річного споживання. Це має стосуватися всіх видів ресурсів: тепла, холодної і гарячої води, електроенергії, газу. Тобто має бути закупівля, чітке встановлення тарифів і абонплата, щоб люди могли платити рівними частинами за всі послуги.

Є ще одна проблема — ми вкрай неефективно використовуємо газ, нам потрібно скорочувати його споживання. Значна частина людей має газові котли, яким вже більше 10-20 років, а вони дуже неефективні.

Скільки ж українці заплатять за тепло та електроенергію цього сезону

Ми заплатимо дуже дорого. З колапсуючою системою енергосектору і НАК "Нафтогаз Україна", але нам будуть розказувати, що ми платитимемо менше.

Читати далі: Світ йде до енергокризи: чи витримає економіка? Розповідає експерт з енергетичних питань Геннадій Рябцев

Зазначимо, з жовтня 2021 року влада почне виплачувати неплатоспроможним громадянам субсидії — для цього передбачили додаткові 12 млрд грн. Крім того, визначено, що у 2022 році держава передасть до місцевих бюджетів податок на доходи фізосіб у розмірі 4% – це не менше 11 млрд гривень.

Фото: pixabay.com

Останні новини
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Новини по темі
На ціни в Україні блокування польського кордону радикально не вплинуло — Непран
"Сотні об’єктів генерації по 2-7 МВт". Харченко про повне повернення Харкову світла
Одна гривня з приватизації дає 4 гривні інвестицій — голова Фонду держмайна
"Тепер це політичне рішення" ― експерт про те, навіщо ми переводимо годинники
"Збитки на сотні мільярдів доларів" — Фурман про те, які галузі найбільше постраждали від війни