Уряд запланував перехід на нову модель розрахунків за газ населенням. Експерт пояснює зміни

Уряд запланував перехід на нову модель розрахунків за газ населенням. Експерт пояснює зміни

Кабмін запланував перехід на нову модель розрахунків за спожитий газ населенням. Вона передбачає, що кожного місяця споживач платитиме 1/12 від очікуваної річної вартості спожитого газу, розрахованої відповідно до профілю споживання. Про зміни в ефірі Українського радіо пояснює експерт з питань ЖКГ Олег Голубенко.

0:00 0:00
10
1x

На що вплине нововведення

Ціна від цього нововвелення не зміниться. Просто за спожитий газ пропонують сплачувати не протягом 6 місяців, а протягом року. Власне раніше ми мали таку модель оплати опалення, тоді ціна була не такою відчутною для споживачів саме в опалювальний період. Уряд, мабуть, видав це як певну можливість для населення, хоча на ринку такі пропозиції вже існували.

Читати далі: "Ситуація катастрофічна": економічна оглядачка прокоментувала, наскільки Україна готова до нового опалювального сезону

Як будуть вирішувати проблему з боргами споживачів

Проблема полягає у тому, що ми маємо монополізацію ринку. Фактично треба говорити про те, що є ознаки монополії саме однієї з фінансово-промислових груп на ринку постачання газу. Наш ринок не був весь цей час прозорим, тому ми отримали ситуацію, коли є монополісти, що зловживають своїм становищем. Досить серйозна частка в цих боргах ― це ті борги, які не визнають безпосередньо споживачі, де облгази почали нараховувати так звані теплові коефіцієнти, виставляти плату за іншою специфікою нарахувань будинкам, де немає лічильників. Тобто певним чином там були встановлені ознаки зловживань. Верховна Рада ухвалила законопроект, який передбачає часткове списання боргів, відповідно мають бути створені комісії, які повинні це проаналізувати. А ми з вами як платники податків сплатимо ці здебільшого надумані борги, які сформували облгази.

Читати далі: Вистачить не всім: "Нафтогаз дає газ за низькою ціною, але обмежену кількість". Розповідає експертка

Якою буде якість газу

Я не думаю, що це відобразиться на самій якості газу, адже для цього потрібно проводити складні маніпуляції, щоб домішувати щось, аби він був більшим в об’ємі і меншим за теплоємністю. Це досить складно і дорого, до того ж незаконно. Тут виникає питання до регулятора, бо держава все ж має можливість впливати на це завдяки різним органам, починаючи з правоохоронних і завершуючи Антимонопольним комітетом. Ця діяльність, яку впроваджують оператори газу, є ліцензованою. Не треба боятися позбавляти ліцензії таких операторів і забезпечувати ту роботу, яку вони не здатні виконати належним чином, іншим компаніям, які зможуть таку роботу виконувати. Рік тому суттєво підняли вартість послуг операторів газу і тепер цих коштів більше ніж достатньо, щоб безперебійно постачати газ.

Про ціну на газ

Ціна на газ різна в різних постачальників, населення може обирати у кого його купувати.

Що стосується газу для паливно-енергетичного комплексу, то у них є домовленості з "Нафтогаз", що вони будуть купувати газ за ціною 7,40 чи 7,42 грн за кубометр. Втім, питання ще полягає  тому, що там існують певні квоти, тобто якусь кількість газу їм будуть постачати за такою ціною, а решту ― вони будуть змушені купувати за ціною, яка за жовтень вже сягає й 30 грн за кубометр. Може скластися така ситуація, що коштів у місцевих бюджетах на підтримання опалення в школах, лікарнях, дитячих садках з тією ціною, яка була закладена, не буде достатньо. Тоді доведеться звертатися за субвеніцями, дотаціями і субсидіями до держави. Тоді постає питання, чи вистачить коштів держави на всіх? Нині є загальні фрази про можливість допомоги, щоб люди не хвилювалися, але немає якогось єдиного рішення для того, щоб всі були впевненими у нормальному проходженні опалювального сезону, щоб мерам не доводилося приїжджати і випрошувати гроші з державного  бюджету на додаткові витрати, які виникають у зв’язку з підвищенням цін на газ.

Про підписання контракту між Угорщиною та "Газпромом" і наслідки цього рішення для України

Ми розуміємо, що так Україна крок за кроком втрачає своїх клієнтів, споживачів, адже раніше цей газ прокачувався через наш газогін і ми отримували від цього кошти. Так ми підтримували і діяльність нашої газотранспортної системи, і бюджет, і людей. Звичайно, тут мова йде про певну економічну складову і ми розуміємо, що з погляду економіки Угорщина має право обирати той шлях, яким вона буде купувати газ, вона не зобов'язана його купувати тільки у нас, але з погляду політики і безпеки, звісно, виникають питання. Тут вже Європейська комісія повинна розбиратися і проводити свої внутрішні процедури і розслідування. Крім того, Російська Федерація робить усе можливе, щоб позбавити нас доходу від газотранспортної системи, забезпечити певні труднощі з прокачкою газу, так вона спонукає нас до якось інших дій.  Поки ми програємо у цій битві на газовому ринку. Нині варто задуматися над тим, що ми зробили, щоб убезпечити себе від подібних ситуацій, від настання наслідків того, що через Україну не буде прокачуватися газ. Ми повинні створювати всі умови для видобутку власного газу, для створення ринку газу, залучення сюди європейських компаній, створення газового хабу, щоб іншим державам та компанім було вигідно співпрацювати з нами і використовувати наш транспортний потенціал. Країни Європи повинні зрозуміти, що Російська Федерація ― це не завжди надійний партнер.

Зазначимо, 27 вересня керівник "Газпрому" Олексій Міллер і керівники угорської енергетичної групи MVM підписали контракт у будівлі Міністерства закордонних справ у Будапешті. Там домовилися, щоб нова довгострокова угода про постачання газу набула чинності з 1 жовтня. Також там заявили, що термін дії угоди з "Газпромом" складе 15 років, із застереженням про зміну закуповуваної кількості через 10 років.

Фото: Pixabay.com