Чому, щоб уникнути серцевих хвороб необхідно приділяти увагу догляду за зубами та власному раціону? Розповідають лікарі

Чому, щоб уникнути серцевих хвороб необхідно приділяти увагу догляду за зубами та власному раціону? Розповідають лікарі

За даними МОЗ, в Україні серцево-судинні хвороби спричиняють 63 % усіх смертей. Чому, щоб уникнути серцевих хвороб необхідно приділяти увагу догляду за зубами та власному раціону в ефірі Українського радіо розповідає доктор медичних наук, професор кафедри стоматології, практикуючий стоматолог-ортопед Олексій Біда та лікар-дієтолог Інституту серця МОЗ України Наталя Суслова.

Олексій Біда

У чому зв’язок між зубами та серцем

Взаємозв’язок є безпосереднім, оскільки фундаментальні дослідження вказують на зв'язок захворювань тканин пародонта з серцево-судинними хворобами. Як свідчать проведені дослідження, бактерії в гострій фазі запалення, що знаходяться в ясеневій тканині, можуть потрапляти безпосередньо в кровотік, викликаючи ряд несприятливих ефектів на серцево-судинну систему. Патогенна мікрофлора, яка є в ротовій порожнині, може бути ключовим джерелом системного хронічного запалення  виступати в якості ризику ішемічної хвороби серця, разом з такими банальними факторами, як: зміна ваги тіла, куріння та інші. Також дослідження, вивчаючи цю парадонто-патогенну мікрофлору в кровеносних судинах при ішемічній хворобі серця, дійшли до висновку, що рівень виявлення їх ДНК сягає 100% в зразках тканин атеросклеротичних бляшок коронарних артерій. Тобто ми можемо говорити впевнено, що це одна й та ж сама мікрофлора знаходиться в ротовій порожнині і та, яка знаходиться при захворюваннях серцево-судинної системи.

Читати далі: Як зберегти серце і судини здоровими — поради кардіолога

Чи є стоматологічні процедури, які можуть бути протипоказані пацієнтам з хворим серцем

Ми не можемо не лікувати зуби, захворювання тканин пародонта. Однак треба до нього підходити лише комплексним шляхом, корегуючи лікування зі спеціалістами загального профілю. Досвідчені пародонтологи, дивлячись на пацієнта підходять до вирішення проблеми системно, адже захворювання пародонта ― це захворювання всього організму, а не лише захворювання ротової порожнини. Розробка курсу лікування в кожному окремому випадку вимагає оцінки здоров’я пацієнта.

Чи дотримуються люди рекомендацій лікарів

Якщо людина підходить системно до вирішення питань з власним здоров’ям, то дотримується рекомендацій. Коли досвідчений кардіолог бачить, що у пацієнта є проблеми, то, зокрема, він порадить і навідатися до стоматолога.

Про вініри та їх встановлення пацієнтам, які мають серцево-судинні хвороби

До вінірів я ставлюся позитивно як і до будь-якої маніпуляції в стоматології, яку виконують за показаннями. Якщо пацієнт хоче встановити вініри, то це не є показанням з погляду досвідченого лікаря, оскільки патологію прикусу так виправляти не дуже правильно. Їх можна використовувати як корекцію подовження зубів, можливо, кольору. Однак треба розуміти, що для їхнього встановлення потрібно зняти шар твердих тканин, але це ж не нігті, вони не відростуть. Якщо є показання, то вініри можна встановлювати, але закривати глобальні проблеми таким чином не варто.

Читати далі: "Спорт – це здоров’я": як правильно тренуватися та чути свій організм? Пояснює лікар

Скільки разів на день варто чистити зуби

Варто розрізняти маркетинг, здоровий глузд і практичні рекомендації фахівців. Чистка зубів тричі на день ще нікому не нашкодила, а от чистка зубів раз на тиждень дійсно шкодить. Зуби варто чистити вранці перед сніданком, ввечері перед сном і в обід не буде зайвим сполоснути ротову порожнину, особливо тим, у кого встановлені протезні конструкції чи брекети. Слідкувати за гігієною рекомендовано тричі на день.

Необхідно правильно підібрати зубну щітку і правильними рухами вичищати ротову порожнину, також можна обрати додаткові засоби по догляду за зубними проміжками, оскільки щітка працює на видимій поверхні, а зубні проміжки дозволяє очистити зубний йоржик або іригатор. Іригатор ― це девайс, який ми обов’язково рекомендуємо пацієнтам з протезними конструкціями. Від щоденної гігієни залежить здоров’я людини.

Наталя Суслова

Чи впливає на роботу серця харчування

Здоров’я серця визначається кількома факторами, які й формують наше хороше самопочуття. Звісно, те, що ми їмо відображається на стані судин та серця. Сьогодні проблема неякісного і нераціонального харчування, недоїдання необхідних елементів. Також є проблема зі сном. На жаль, люди багато уваги приділяють соціальним мережам, зовнішнім чинникам, але забуваємо про себе. Сон ― це та правильна звичка, як впливає на наші стосунки з їжею. Якщо людина невчасно лягає спати, то в неї виникає бажання щось з’їсти, тому формуються розлади харчової поведінки, які можуть призвести до проблем з серцево-судинною системою.

Я завжди говорю, що рекомендувати уникати стрес ― це  найбільш невірна рекомендація, бо це важко зробити. Однак підібрати інструменти, які допоможуть подолати стрес можна: сон, фізична активність, медикаментозна корекція, підтримка психотерапевта, правильне харчування. Мінімізуючи стресогений фактор ми захищаємо серце від підвищення артеріального тиску, від дискомфорту у грудній порожнині.

Читати далі: Як встановити особисті кордони: поради психотерапевтки 

Що потрібно їсти, щоб вберегти серце

Не потрібно переїдати. Можна з’їсти шматочок масла, а не цілу пачку. Є жири, які повинні бути в нашому раціону, вони знаходяться в таких продуктах: лляна та оливкова олія, горіхи, насіння льону, кунжуту, авокадо. Все це не повинно бути у великій кількості, в день рекомендують столову ложку олії.

Чи важливий для серця водний баланс

Він теж повинен бути раціональним. Людині потрібно зробити розрахунок води на власну масу тіла. Орієнтовна норма рідини в день для дорослої людини  становить 4% від загальної маси тіла. Тобто для людини вагою  70-75 кг цей показник становить 2800 – 3000 мл/день. Це не лише вода, а й рідина, яку ми отримуємо з їжею. Для серця важлива не лише рідина, але й її якість, йому необхідно отримувати хороші мінерали, завдяки яким воно буде працювати безперебійно, тобто калій та магній. Тому, щоб не виникало проблем, необхідно збагачувати води такими електролітами.

Фото: pixabay.com