Виступ Зеленського на Генасамблеї ООН: що сказав президент і якою буде реакція. Аналізує політолог

Виступ Зеленського на Генасамблеї ООН: що сказав президент і якою буде реакція. Аналізує політолог

Президент України Володимир Зеленський виступив на 76-й сесії Генасамблеї Організації Об'єднаних Націй в Нью-Йорку. У своїй промові глава держави заявив про необхідність змін у статуті ООН, нагадав про агресію Росії проти України і закликав організацію до участі в Кримській платформі. Під час свого візиту Володимир Зеленський також зустрівся з генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррешем, з президентом 76-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН, міністром закордонних справ Мальдівської Республіки Абдуллою Шахідом, президентом Турецької Республіки Реджепом Таїпом Ердоганом, президентом Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн, з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом. Основні тези виступу президента та результативність цього візиту в ефірі Українського радіо проаналізував політолог, виконавчий директор центру прикладних досліджень "Пента" Олександр Леонов.

0:00 0:00
10
1x

Про виступ Володимира Зеленського

"Такі заходи ― це перш за все дипломатія безумовно і надзвичайно важливо, що ця поїздка відбулася. Певний час були коливання, чи варто їхати. На такі заходи взагалі варто їхати, бо за великим рахунком це найвища трибуна у світі. І навіть ті лідери, які не просто критикують ООН, а ставляться до неї зневажливо, щороку приїжджають і виступають. Бо це слово, яке дозволяє донести як мінімум до всієї політичної еліти. І таким чином, добре, що Володимир Зеленський поїхав і виступив. Добре, що він зустрівся з лідерами. Є за за критикувати, бо якщо поривняти це з фігурним катанням, то це була технічна частина, яку президент відкатав добре. Але є креативна частина, художня, де мали б пролунати певні родзинки та знахідки, але не пролунали", ― зазначив Олександр Леонов. 

Про замах на Сергія Шефіра 

"Третя година ночі. Десятки дзвінків. На першого помічника Президента України здійснено замах. 12 пострілів. Три влучили у водія. Ось вам ціна змін у державі, ось вам ціна реформ", ― сказав Володимир Зеленський. 

"Не подобається у всій цій історії те, що розслідування тільки розпочалося, а вже призначили, хто за це відповідальні і про це лунають фактично заяви з трибуни ООН. У цивілізованому світі це не прийнято і треба як мінімум дочекатися того моменту, коли будуть затримані виконавц,і і тоді буде зрозуміло, хто і як за цим стоїть та що малося на увазі. Поки що це дійсно емоційний спіч, який вплинув на те, що частина промови була присвячена саме цій історії, а не чомусь іншому і вочевидь вона свіжа. Але тим не менш мені здається, що ці акценти не є досить правильними. Треба поводитись таким чином, що правоохоронці мають з'ясувати обставини, а потім ми вже ми будемо говорити про те, хто за цим стоїть і які причини для того, щоб це сталося", ― прокоментував Леонов.  

Про запрошення ООН до участі в Кримській платформі та ситуацію на Донбасі

"Пора прокидатись? Чесно – Україна не засинала. Це складно зробити під звуки вибухів, під звуки пострілів, які лунають на нашому окупованому Донбасі восьмий рік поспіль. У 2019 році з цієї трибуни я сказав: війна в Україні – це понад 13 тисяч загиблих. 30 тисяч поранених. Уявіть: півтора мільйона людей змушені покинути свої домівки. Щороку ці цифри, на жаль, зростають. Я казав про це і у 2020 році. І кажу про це зараз, у 21-му. І це вже майже 15 тисяч загиблих людей. Ось вам ціна свободи, ось вам ціна незалежності.

Участь 46 держав та міжнародних організацій у першому саміті Кримської платформи про деокупацію Криму – ось це відданість основним принципам ООН. І я дуже вдячний кожній з цих країн.

А те, що ООН проігнорувала майданчик для вирішення проблем міжнародного права та окупації, – це якісь нові, ніким не схвалені принципи. Якщо ми хочемо оживити ООН, давайте згадаємо, що тут немає обраних, яких не можна ображати. ООН – це всі ми, це 193 країни.

І я запрошую всі ці країни приєднатися до спільної декларації учасників Кримської платформи, засудивши окупацію й показавши, що ви – проти силової зміни кордонів у світі. 

Це не іронія й не тролінг, але цей формат завжди буде відкритим для РФ. І я готовий пояснити чому. Бо у світі більше ніхто не почувається в безпеці. Підкреслю: ніхто не почувається в безпеці. І не може заховатися за міжнародним правом, як за кам'яною стіною", ― заявив президент України під час свого вступу.

"Президент виступив і з багатьма його посилами треба погоджуватись. Так само, як і з достатньо яскравими образами про те, що ми не можемо заснути під звуки пострілів та гармат.  Надзвичайно важливо, що з трибуни ООН  пролунала фраза про те, що Росія видає свої паспорти українським громадянам, які потім голосують на російських виборах. Але не прозвучало надзвичайно важливої речі про те, що за наслідками голосування на Донбасі ми бачили, що на російських виборах голосували керівники ОРДЛО. Це означає, що ми отримали неспростовні юридичні докази того, що Росія здійснює ефективний окупаційний контроль над цими територіями, що вона заперечувала. Цей нюанс теж треба було особливо окремо зазначити і проговорити, бо наслідками цієї окупації мають бути посилення санкцій проти Росії, і це теж мало би прозвучати в промові. На жаль, цього не було, але вочевидь, що для української дипломатії з'явився новий вектор діяльності для того, щоб посилювати тиск на Росію, в тому числі за ці речі", ― прокоментував політолог. 

Про коронавірус та рівність 

"Ми грали у рівність, ми грали у єдність, де одна справа – ділити спільні цілі, інша – спільно ділити вакцини. Вакцини, що дають життя. Виявилося, що в статтях про рівність, як у рекламі, є зірочки й напис дрібним шрифтом: "Всі ми люди, всі ми – в одному човні, але рятувальні шлюпки спочатку отримають пасажири 1-го класу".

Україна не чекала допомоги від інших. І допомагала іншим, не чекаючи подяки. Ми відправили в Італію своїх медиків, відправляли необхідні засоби. Україна допомагала всім, хто потребував цього, в той час, коли світ забув, що пандемія – не назавжди, і всі держави колись знову зберуться тут. Але як вони тепер будуть дивитись одна одній в очі? Україні не соромно", ― наголосив Володимир Зеленський.

"Тут я не зовсім погоджуюсь з президентом, бо є приклади країн, які вчасно почали працювати на цією історією. Якщо, наприклад, Сінгапур ― це країна, яка є заможною, то Сербія, яка не є аж такою багатою країною, але вона була одним з лідерів в Європі, а вона не є членом Європейського Союзу і тому можна її порівнювати з Україною, яка не просто вакцинувала своє населення тоді, коли в Україні тільки починалася вакцинація, але і почала вакцинувати сусідів. Ми дійсно бачили, що найбільш поширені та важливі вакцини в першу чергу закуповувалися країнами так званого "золотого мільярду", і про це говорив свого часу і голова міжнародною організації охорони здоров'я, але мені здавалося, що варто було президенту подякувати тим лідерам і країнам, які поділилися з Україною вакцинами Pfizer. Була низка європейських країн, які передавали Україні вакцини безкоштовно. Тому, з одного боку, можна погодитись, що не всі країни отримали вакцини, а з іншого боку ― були і ті, хто нам щиро і відверто допомагали і варто було їм подякувати", ― зазначив Леонов.

Фото: president.gov.ua