Епідеміологиня про оцінку ситуації з Covid-19 в Україні, Штами "Дельта" та "Мю" і бустерну дозу вакцини

Епідеміологиня про оцінку ситуації з Covid-19 в Україні, Штами "Дельта" та "Мю" і бустерну дозу вакцини

Епідеміолог, заслужена лікарка України Людмила Мухарська в ефірі Українського радіо розповіла про профілактичні та епідемічні заходи безпеки в осінньо-зимовий період, а також, коли й кому потрібно буде робити третю бустерну дозу вакцину проти Covid-19.

0:00 0:00
10
1x

Оцінка епідемічної ситуації в Україні

Почався осінньо-зимовий період і респіраторні, вірусні інфекції завжди в цей час починають поступово зростати. Але ми бачимо, що саме коронавірусна інфекція, яка також відноситься до цієї групи захворювань, почала зростати ще в кінці літа і це, звичайно, нетипово для таких інфекцій, однак кількість хворих зростала поступово. Сьогодні ми бачимо, що кількість хворих збільшилася стрімко і, на жаль, померло теж багато. Я б сказала, що це ігри статистики, бо в вихідні дні у нас завжди менше реєструють хворих, а в третій день тижня швидко збільшуються показники. Треба розуміти, що цифри ще будуть зростати. Від багатьох факторів буде залежати, що буде далі.

Про прогнози щодо збільшення кількості хворих

Для таких прогнозів є підстави, бо кількість хворих дійсно буде зростати. Цьому сприятимуть і погодні умови, адже буде холодно і люди частіше будуть знаходитися у закритих приміщеннях, менше ― на вулиці. А ми знаємо, що інфекції, які передаються повітряно-крапельним шляхом, у закритому приміщенні поширюються швидше. Тому ми будемо бачити таке зростання. Однак хочу повторити, що на це впливатиме багато факторів, зокрема той, наскільки люди будуть дотримуватися всіх необхідних протиепідемічних заходів, про які ми добре знаємо. Понад рік існують правила і ми мали б до них звикнути. Значення має як і різні заклади дотримуватимуться заходів, які прописані в нормативних документах, а також те, скільки людей вакцинуються і коли вони це зроблять. Впливає на такий показник і те, чи обережно себе поводять люди всередині приміщень, тут я говорю про обов’язкове провітрювання в будівлях, навіть якщо на вулиці дуже холодно. Поглянемо, що буде відбуватися в сусідніх країнах та в цілому світі, бо українці попри все подорожують, а ризик того, що вони привезуть додому збудник, є.

Які штами коронавірусу є в Україні

Уже з’явився новий штам "Мю". Однак ми не знаємо лабораторної картини. Штам "Дельта", про який всі говорять, в Україні вже є, майже в усіх регіонах. Думаю, хворих на цей штам вже досить багато, хоча ми не знаємо скільки і які штами у нас є. Нам дійсно немає де розрізняти ці штами, діагностувати їх. Лабораторна служба у нас є, але для таких досліджень потрібні діагностичні і тест-системи, а в нас до деяких видів їх просто немає або їх мало і вони знаходяться лише в одній лабораторії. Наскільки я розумію, певна кількість біологічного матеріалу хворих надсилають у міжнародні лабораторії чи в ВООЗ, проте на результати потрібно чекати десь місяць.

Треба додати, що для лікування і ведення протиепідемічних заходів, в принципі, не так важливо, які є штами, бо всі заходи лікувального та профілактичного характеру для всіх варіантів вірусів практично однакові.

Для того, щоб розуміти ситуацію в Україні, знати, які штами тут є, як швидко вони розповсюджуються, звичайно, краще мати діагностичну картину. 

Чи допоможе контроль протиепідемічних заходів та маскового режиму стримати збільшення хворих

Можливо, люди не розуміють ситуацію чи є низька культура, недбале відношення, бо громадяни, які стоять поруч можуть інфікувати один одного. На мою думку, це важко контролювати. Ми знаємо, що такі рейди вже проводили навесні та взимку, але вони не дали того ефекту і ми бачили, що люди все одно не дотримувалися всіх необхідних заходів, які б допомогли багатьом зберегти здоров’я. Треба постійно звертатися до свідомості людей, пояснювати необхідність протиепідемічних заходів. Та рейди все ж необхідно проводити, принаймні ті, кого виявлять, не будуть розповсюджувати вірус. Це важливо, адже ми знаємо, що багато хто переносить Covid-19 в легкій формі і навіть не знають, що є носіями. Не думаю, що хвора людина з температурою та різними симптомами кудись піде, бо в неї не буде фізичної можливості, а ось ті, хто нормально себе почувають, можуть вийти з дому, навіть не розуміючи, що наражають на небезпеку інших. Усім, навіть вакцинованим і тим, хто добре себе почуває, потрібно дотримуватися карантинних обмежень. 

Я на цьому наголошую, адже дуже часто, зокрема й з вуст керівників Міністерства охорони здоров’я, звучить фраза про те, що вакцинація ― це єдиний метод профілактики, єдиний метод подолання хвороби. Мабуть, такі заяви розхолоджують людей, вони думають, що вакцинація звільняє їх від виконання інших вимог. Вакцинація ― важливий захід профілактики, можливо, найважливіший, але точно не єдиний. Все інше ― те, що стосується обмежувальних заходів, залишається необхідним для виконання, зокрема й дотримання дистанції, масковий режим, провітрювання приміщень. Особливо зараз, коли наблизився сезон інших респіраторних захворювань.

Пандемія штаму "Дельта"― це пандемія невакцинованих

Я не зовсім погоджуюсь з цим визначенням. Це пандемія, яка може зачепити і вакцинованих, і невакцинованих. Є дуже багато невивчених питань. На досвіді інших країн ми вже зрозуміли, що від інфікування вакцина може і не захистити, адже певна кількість людей все ж може захворіти. Головне те, що будь-яка вакцинована людина не буде важко хворіти. Вакцина захищає від важких форм і смерті. 

Про адаптивний карантин та полегшення для тих колективів та відвідувачів, які пройшли вакцинацію

Ризик того, що знову повернуть жорсткий локдаун, все ж є, його не потрібно відкидати. Необхідно готуватися до локдауну, але й нововведення мають показати себе позитивно, проте люди повинні виконувати протиепідемічні та профілактичні заходи.

Чи є статистика вакцинованих людей і негативних наслідків після щеплення

Статистика вакцинованих є. Її можна побачити щоденно, Міністерство охорони здоров’я публікує інформацію про це. А от про те, хто з вакцинованих захворів чи про реакції на щеплення також ведеться, але я не бачила її в публічному доступі. Можливо, вона є на спеціальних ресурсах, бо є регуляторний орган, який має слідкувати за цим, відстежувати наслідки, які виникають після щеплення. Після імунізації можуть бути різні реакції: локальна ― на місці введення вакцини, коли виникає почервоніння чи болить рука, загальна ― коли виникає температура. Також є реакції, які викликають анафілактичний шок, але таких наслідків мало і я не чула, щоб в Україні в когось таке було. Інколи буває так, що після вакцинації людина може захворіти, але не на ковід. Часто говорять, що це відбувається в результаті щеплення, але в таких випадках збирають комісію і розбирають кожен випадок окремо.

Чому 56% українців не планують щеплюватися проти Covid-19

Ця ситуація виникла не сьогодні і не у зв’язку з вакцинацією, яку проводять, вона виникла значно раніше. Тут цілий комплекс причин. Багато років тому ми навіть не знали, що наших дітей вакцинують у школі чи в дитячому садку. Це була звична картина. Зараз є багато різної інформації, до якої люди мають доступ. Раніше люди не цікавилися такою інформацією, а зараз можна відкрити пошукову систему і прочитати жахливі чи фейкові історії про хвороби, які ніби виникли після вакцинування. Крім того, ми бачимо, що в тих країнах, де вакцинація йде значно кращими темпами, то люди, на жаль, все одно хворіють. Не всі науковці можуть пояснити таку ситуацію, а люди чують про такі результати щеплення і думають, навіщо ж тоді вакцинуватися. Однак це неправильний підхід. Інформація є, але немає чіткого наукового аналізу, та й не всі читають наукові дані. Я так розумію, що не більше 1% тих, хто хворів раніше, можуть захворіти вдруге. Ми ще дуже багато не знаємо про цей вірус, як змінюються його властивості, не знаємо як буде розвиватися ситуація в подальшому, яким буде імунітет у тих хто хворів чи просто вакцинцинувався. Це замолода інфекція і у нас було мало часу для спостереження, щоб робити прогнози.

Про третю бустерну дозу вакцини проти Covid-19

Хочу вам сказати, що не потрібно поспішати з нею. Якщо ви повністю вакциновані двома дозами, то, за словами міжнародних організацій, їх пока достатньо. Наші лікарі та інфекціоністи також вважають, що поспішати з третьою дозою ще зарано. Є категорія людей, яким, можливо, потрібна буде третя доза. Мова йде про тих, хто має хронічні захворювання і постійно мають проблеми. Але для цього потрібно мати достатньо наукової інформації. 

Чому сімейні лікарі відправляють на аналізи хворих, якщо це стимулює поширення хвороби

Реформа, яку провели, не дуже підходить для тих часів, коли відбуваються пандемії. Люди змушені самі приходити до лікарів, а потім їхати здавати аналізи, тобто система не витримує такі навантаження інфекційних хворих. За можливості це потрібно виправляти, адже такі ситуації можуть повторюватися у майбутньому. Але, відповідно до нормативних документів, зокрема й Міністерства охорони здоров’я, такого не може бути. Якщо людина захворіла, то має залишатися вдома, а лікар має прихати до неї, щоб взяти біологічний матеріал на дослідження.

Чи відстежують в Україні ланцюг хворих, щоб виявити, хто передав інфекцію

Ні, такої системи у нас немає. Це називають епідеміологічним розслідуванням, цим раніше у нас займалася Державний санітарно-епідеміологічна служба, але, на жаль, сьогодні вона зруйнована. Єдине, що є ― це фіксація випадку ПЦР-діагностики, але ніхто не працює з тими, хто контактував з хворим. Тому ми маємо таку велику кількість хворих. Ні в кого не виникає питання, чи було б у нас краще, якщо б ми не зруйнували систему протиепідемічного захисту, яка в нас була раніше. Ніхто не продумав, як буде працювати система у таких надзвичайних ситуаціях.

Чи допоможуть інноваційні ліки від ковід, які надіслали МОЗ зі Сполучених Штатів Америки, українцям

Я не інфекціоніст, але так розумію, що закупили ліки, які потрібно якомога раніше починати застосовувати, якщо людина вже потрапила в стаціонар. Якщо мова йде про такі ліки, то їх потрібно використовувати в перші дні, коли пацієнт захворів. Однак люди спочатку знаходяться вдома. Тому механізм використання ще треба продумати, щоб був ефект від них.

За даними МОЗ, за добу 15 вересня 2021 року в Україні зафіксовано 5 744 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби Covid-19 (з них дітей – 629, медпрацівників – 95).

Старт вакцинації від COVID-19 в Україні відбувся 24 лютого 2021 року. Від початку кампанії проведено усього 11 106 749 щеплень.

Фото: Українське радіо