Повна прозорість: народні депутати зробили зарплати посадовців у держкомпаніях публічними

Повна прозорість: народні депутати зробили зарплати посадовців у держкомпаніях публічними

Цього тижня Верховна Рада підтримала у другому читанні законопроєкт №3952, яким пропонується зробити відомості про оплату праці у держкомпаніях доступними для громадян. Публічною інформацією вважатимуться дані про структуру, принципи формування і розмір оплати праці, а також винагороди посадовців. Зміни стосуватимуться членів правління держкомпаній, а також членів наглядових рад. Більше про новацію в ефірі Українського радіо розповів експерт з політико-правових питань аналітичної групи "Левіафан" Сергій Назаренко.

0:00 0:00
10
1x

Інформація про чиї зарплати тепер стане доступною 

Мова йде саме про зарплати топ-чиновників з деяких державних компаній, зокрема це стосується голів наглядової ради та членів наглядової ради. Раніше це питання викликало досить жваве суспільне збурення, і тому влада пішла на такий крок, щоб зробити цей процес публічним. 

Для того, щоб отримати відомості не тільки про загальний рівень заробітної плати за рік, а й подивитись помісячно, можна було також перевірити декларацію. Тому що, як правило, зарплати цих посадовців були вищими, ніж той мінімум, через який особі потрібно подавати декларацію про суттєві зміни в майновому стані. Тобто фактично кожного місяця, отримуючи заробітну плату, такі особи повинні були подавати декларацію.

Щодо того, як нараховується зарплата, то цю інформацію можна отримати шляхом надсилання публічного запиту, і це зможуть робити не тільки допитливі журналісти, а й будь-який громадянин України. Крім того, з 1996-го року існує декрет Кабінету Міністрів, який встановлює те, що рівень заробітної плати не може мати гриф службової інформації, бо ці гроші з бюджету, і кожен українець повинен знати, скільки коштів витрачається на того чи іншого чиновника в тій чи іншій організації. Тобто ситуація і так була врегульована. І не думаю, що цей закон якось вплине на розкриття якоїсь інформації. 

Зарплати повинні бути прив'язані до КРІ (ключових показників ефективності — ред.) і нарешті це вже закріплено в законі. В деяких громадян виникає питання, за що ці особи отримують такі величезні заробітні плати. В цьому немає жодної проблеми, якщо пояснити за що. Якщо дійсно підприємство є конкурентоспроможним і приносить прибуток до державного бюджету України, то чому б невелику частину цього прибутку не отримати тій посадовій особі, з якою безпосередньо пов'язаний цей прибуток.  

Як зміняться зарплати у чиновників і керівників держпідприємств 

Зараз ситуація буде розвиватися в сторону збільшення заробітної плати не тільки топ-чиновників, а й всіх державних службовців. Національне агентство з питань державної служби підготувало два проєкти нормативно-правових актів, які дещо по-іншому будуть регулювати процеси нарахування заробітної плати. Крім того, будуть збільшені оклади і буде змінений принцип нарахування премій, і саме вони будуть прив’язані до КРІ. Тобто тепер фактично кожен державний службовець матиме конкретно визначений для нього КРІ, і в разі його досягнення він отримає нормальну премію на квартал, на півроку або на рік своєї діяльності.

Щодо зарплат міністрів, то їхню зарплату я вважаю не те, що ринковою, а навіть низькою, бо зарплата на рівні двох тисяч доларів — це недостатньо для такого рівня відповідальності, який лежить на цих особах. Я не бачу нічого поганого в тому, щоб у міністрів була зарплата хоча б вдвічі вища, ніж вона є зараз. 

Чи посилиться кадровий голод у сфері державної служби 

Саме це підвищення заробітних плат, яке пропонує Національне агентство з питань державної служби, викликане тим, що не вистачає кадрів в багатьох державних органах. Наприклад, в Національній поліції не вистачає 20-40% працівників залежно від області. Тобто фактично немає людей, які будуть виконувати правоохоронні функції, а з лікарями ситуація ще гірша. Тому підвищення заробітної плати — це вимушений крок, який повинен сприяти зростанню престижу державної служби і компетентних людей для того, щоб їх запросити на цю роботу. Я не погоджуюсь з тим, що якщо особа йде працювати на державну службу, то вона не має розраховувати на гроші. Якщо потрібно, щоб державний апарат працював ефективно і досягав результатів, там повинні працювати дійсно фахові працівники, які мають отримувати конкурентноздатну заробітну плату, тому їхня зарплата має бути не менша, ніж на ринку. 

Фото: НБУ

Останні новини
Курс гривні коливається. Але потрошку — Крамаренко
Курс гривні коливається. Але потрошку — Крамаренко
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук