Бум арабських туристів: як бізнес може втримати інтерес іноземців до України?

Бум арабських туристів: як бізнес може втримати інтерес іноземців до України?

Київ, Одесу, Львів та Буковель протягом літа відвідали понад 40 тисяч туристів з країн Перської затоки. За словами Міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, минулого року Україна в односторонньому порядку скасувала візові вимоги для туристів з ОАЕ, Саудівської Аравії, Катару, Бахрейну та Кувейту, а українські дипломати працювали над відкриттям цілої низки прямих авіарейсів та лоукостів з цих країн. Голова Всеукраїнської асоціації туроператорів Ігор Голубаха в ефірі Українського радіо прокоментував, чому український напрям став привабливим для туристів з арабських країн та як збільшити кількість іноземних подорожуючих.

0:00 0:00
10
1x

Чим зумовлена популярність України серед арабських туристів

Досить велика робота була зроблена Міністерством закордонних справ. На початку 2020 року, щойно почали скасовувати візові обмеження щодо цих держав, до мене виходив на зв’язок посол України в Саудівській Аравії, і ми почали системну методичну роботу, яка була направлена на те, щоб туристичний бізнес з Саудівської Аравії звернув увагу на Україну. Починаючи від відеоконференцій з найбільшими авіаперевізниками такими, як Flynas, який відкрив ці рейси, і закінчуючи кількома проведеними відеоконференціями з туроператорами Саудівської Аравії. Ми долучали наших туроператорів до цих конференцій і промотували свою країну, розповідали їм про найкращи куточки, про те, наскільки цікава була б Україна для арабських туристів. І все це разом спрацювало, і щойно відкрилися рейси до України, то до нас  почали прилітати по 400-500 туристів на тиждень. 

Зараз їхня кількість на щодень також зростає, тому що частота рейсів збільшується. Я думаю, що це один з тих показників, коли бізнес разом з державними органами влади підштовхнули та відкрили Україну для арабського світу. Найближчим часом очікуємо збільшення туристів з Кувейту. 

Як організувати хороший відпочинок для арабських туристів без шкоди для українців

У таких туристів є певні звички по-своєму організовувати свій відпочинок. І тому українському бізнесу потрібно проявляти гнучкість, а державним органам влади, зокрема МВС, потрібно чітко працювати, аби вгамовувати деякі не зовсім зрозумілі для нас поведінки арабських гостей. На сьогодні центральний орган влади з галузі туризму має створити такі умови, які б, з одного боку, підтримували бажання людей іншої віри та напрямків їхати до України, але, з іншого боку, не створювати незручностей для українських туристів. Для цього є маркування, що цей готель найбільш зручний для арабських туристів, починаючи від кухні та закінчуючи маркуванням напрямку на Мекку. 

Чи зможе Україна втримати туристів

Всім готелям не потрібно перейти до високої категорії 4 чи 5 зірок, щоб втримати туристів. Це не зовсім так, тому що є різні категорії туристів, які приїздять відпочивати в ту чи іншу країну. Масовий виїзд арабських туристів відбувається саме на літні періоди, коли в тих країнах досить висока температура, яка некомфортна для перебування. Саме тому ці туристи спочатку роз’їжджалися по європейським країнам, а тепер і до нас. До цього необхідно готуватися. Їжа повинна бути халяльною. Крім того, готелям, де зупиняються такі туристи, необхідно мати кімнату на килимки для молитви, а також Корани в деяких номерах. Тим готелям, які хочуть приймати таких туристів, також варто на флагштоках вивісити прапори цієї країни. Це було б дружнім жестом для приймання цих туристів і заохочення їх поїздки до нашої країни. Безумовно, мають бути арабські телевізійні канали на тих трансляторах, які є в готелях.  Тому якщо ми хочемо бути відкритими для арабських країн і хочемо, щоб туристи цих країн їхали до нас, то треба робити все можливе для цього і бути лояльними до цих туристів. Більшість туристів, які на сьогоднішній день проїхали через Україну, в захопленні, їм подобається практично все в нашій країні, але треба певні речі в сервісі зробити для того, аби беззаперечно бути прийнятими цими туристами. 

Звідки побільшало туристів цього року в Україні

З Європи до нас дуже мало туристів приїздить, через певні ковідні обмеження. Але для арабського ринку ми відкриті, і зараз все більша увага прикута саме з цих країн. В прийманні іноземних туристів спостерігається підйом, тому що ті перепони, які були під час приїзду іноземних туристів до України, потроху зменшуються, і люди звертають увагу на Україну та повертаються до нас, привозячи кошти. 

Фото: ПРЕССЛУЖБА БУКОВЕЛЮ, ПАВЛО ЗАРОВЕЦЬКИЙ